Translate

11 Nisan 2013 Perşembe

K-1


KABAK Hasta bir kimsenin rüyada kabak görmesi, şifa bulmaya ve afiyete ermeyedelâlet eder. Rüyada kabak görmek, şanlı, yüce, itibarlı, insanlara yakın, iyi idareci, âlim veya doktor olan bir kimse ile tâbir edilir.Bir kimsenin rüyada kabak tarlasından kabak topladığını görmesi, Yunus (a.s.)'ın kıssasına binaen selâmete ermeye ve hastalıktan şifaya delâlet eder. Rüyada pişmiş kabak yediğini görmek, yediği miktarınca bir ilmi öğrenmeye veya dağınık olan şeyleri bir araya  getirmeye delâlet eder. Bazı kere kabak görmek keder, sıkıntı, dar geçim veya hastalığa yahut hapse delâlet eder. Bazan da rüyada kabak yemek, zihin ve zekânın iyiliğine ve insanın keskin aklına delâlet eder. Rüyada kabaktan yapılan kaplar görmek, hafif ruhlu, faydalı, güzel ve yüce, şerefli kadınlara alâmettir. Rüyada pişmemiş çiğ kabak yediğini görmek, münakaşa ve şerre işarettir. Kab içerisinde olan pişmiş kabağı yediğini görmek, üzüntü ve keder ile tâbir olunur. Eğer yediği pişmiş kabak, kab içinde değilse, o takdirde rızka ve kaybettiği şeyi bulmaya delâlet eder. Kabak ağacı, malı olmayan bir fakire de işarettir. Kabak ağacının gölgesinde oturduğunu görmek, halk ile iyi geçinmeye delâlet eder.
 KABALIK  Vali veya yüksek makamdaki bir kimsenin rüyada kabalıkla anıldığını görmesi "Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar etrafından herhalde dağılıp gitmişlerdi bile." (Al-i İm-ran, 159) mealindeki âyet hükmünce, vazifeden azledilmeye delâlet eder.
 KABARCIK Kişinin rüyada vücudunda kabarcık görmesi, borç ve alacağı istemeye işarettir. Bazı kere de kabarcık illeti, mala ve malın fazlalığına delâlet eder. Bu sebeple rüyada vücudunda kabarcık ve çıban çıktığını gören kimsenin malı çoğalır ve zengin olur.
 KABE  Rüyada Allah'ın kudsî evi Kabe'yi görmek, hayırlı bir amelle müjdelenmeye delâlet eder. Kabe'yi görmek, Kabe'ye gitmeye de işarettir. Rüyada Kabe'yi kendi evinde görmek, izzet, şeref ve şevkete delâlet eder. Rüyada Kabe  istikametinde yürümek, dinde salâha ve müjdeye delâlet eder. Bir kimsenin rüyada Kabe'de namaz kıldığını görmesi, yüksek bir zattan kuvvet almaya, düşman şerrinden emin olmaya ve hayra ermeye delâlet eder. Bir kimsenin rüyada Kabe'ye nazar etmesi, korku ve şiddetten emin olmaya delâlet eder. Rüyada Kabe'ye varıp orada hac ile alakalı bir şey yapmak, yüce Allah'ın farzlarından emrettiği bir şeyi ifa etmeye işarettir.  Rüyada Kabe'nin harap olduğunu görmek, namazın terki ile tâbir olunur. Çünkü Kabe, namaza delâlet eder. Kabe, namaz kılanların kıblesidir. Bir kimsenin rüyada Kabe'nin kendi evinde olduğunu görmesi, daimi bir saltanata, devlete ve insanlar arasında şöhret bulmaya delâlet eder.
Nablusî (rh.a.) demiştir ki "- Bir kimse rüyada, meleklerin, gökten inip ve Kabe'yi temelinden kaldırıp bir başka şehre koyduklarını görse, bu rüya, o yerde bir fitnenin çıkmasına, Müslümanların önderinin o şehirde bulunmasına delâlet eder..." Rüyada Allah'ın kudsî evi Kabe'yi görmek, şu şekilde de tâbir olunur
a) Dinde salâha ermek,
b) Sünnete ittiba,
c) Kur'ân-ı Kerim,
d) İlim sahibi baba,
e) Mescid ve cami,
f) Şerefli zevce,
g) İlim ve hikmet,
h) Namaz.
Kabe'yi rüyada görmek, cennete de delâlet eder. Çünkü Kabe Allah'ın evidir. Cennet de Allah'ın mümin kulları için yarattığı bir kudsî mekândır. Cennete kavuşmak ise, ancak Kabe'ye yönelmekle mümkün olur.   İBRAHİM (A.S.)IN MAKAMI Rüyada Hak dostu Peygamber İbrahim (a.s.)'ın makamında bulunduğunu veya o cihete doğru namaz kıldığını görmek "Orada apaçık alâmetler İbra him'in makamı vardır." (Al-i İmran, 97) mealindeki âyet-i keri menin işaretince, hacca gitmeye, dini korumaya ve tam bir Müslümanlığa delâlet eder. Yine rüyada İbrahim (a.s.)'ın makamına girdiğini görmek, korkudan emin olmaya delâlet eder. Çünkü Kabe'ye giren korkudan emin olur... Bazı kere de o mübarek makamı rüyada görmek, melikler gibi yüksek rütbeye nail olmaya veya ilimle uğraşmaya delâlet eder.
 KABIZ Rüyada kabız olduğunu görmek, rızık hususunda zorluk ve sıkıntıya delâlet eder. Kabız halinden kurtulmak ise, üzüntü ve kederden kurtulmaya işarettir.
 KABİH (Çirkin) Rüyada çirkin bir hal görmek, çetin bir kadına ve evlenmeye delâlet eder. Kabih hali, günah ve şer işlere de işarettir.
 KABİLE Rüyada bir kabile veya toplu halde bir millet görmek, cemiyet işlerinde vazife almaya ve insanlarla kaynaşmaya delâlet eder.
 KABİL Bilindiği gibi Kabil, Hazret-i Adem'in oğludur. Ve dünyada ilk cinayet işleyen kimsedir. Nefsine uyarak kardeşini öldürmüş ve ziyana uğrayanlardan olmuştu. Bu sebeple onu rüyada görmek, asi ve günahkâr olmaya delâlet eder.
 KABİR Bekâr bir kimsenin rüyada kabir kazdığını görmesi, hile ile bir kadın ile evleneceğine delâlet eder. Rüyada kabir görmek, hapse işarettir. Nitekim hapishane de kabre delâlet eder. Rüyada kabir yaptığını görmek, ev yapmaya veya evi tamir etmeye alâmettir. Çünkü kabir de insanın evidir ve orada uzun müddet kalacaktır. Bir kimsenin rüyada kabirler üzerine yağmur yağdığını görmesi, o kabirdekilere Allah'ın rahmetinin tecelli ettiğine alâmettir. Bazı kere de rüyada kabir görmek, uzak yolculuklara, üzüntü, keder, korkunç yerler,
zevce ve zindanlara delâlet eder. Rüyada Hâtemül Enbiya (s.a.v.) efendimizin mübarek kabrini açtığını görmek, Resûl-i Ekrem'in unutulmuş olan bir sünnetini ihya etmeye işarettir. Bir kimsenin rüyada dam üstünde kabir kazdığını görmesi, uzun ömre delâlet eder. Rüyada bir kabirden çıktığını görmek, üzüntü, keder ve sıkıntıdan kurtulmaya veya hastalıktan şifa bulmaya delâlet eder. Ibn-i Sîrîn hazretleri demişlerdir ki
"- Rüyada kabre konulduğunu görmek, sıkıntı ile tâbir olunur. Üzeri örtülü olmayarak  kabre konulduğunu görmek, uzun bir yolculuğa delâlet eder. Ve o kişi bu seferde hayır ve menfaata nail olur. Kendi mezarı üzerinde ayakta durup kendine baktığını gören günahlarından kurtulur." Rüyada bir ölünün kabrini açtığını görmek, o ölünün yol ve mesleğini talep etmeye ve onun yolunca gitmeye delâlet eder. Eğer o ölü âlimse, rüya sahibi ilim ve hikmete nail olur. Rüyada dikilmiş bir kefenle beraber bir kabir içine defnedilmiş olduğunu görmek, bir kadınla nikahlanmaya delâlet eder. Yine rüyada bir kabir satın aldığını ve fakat içine
girmediğini görmek, bir kadına nikâhla mâlik olmaya veya bir hizmetçiye işarettir.
 KABRİSTAN  Kişinin rüyada kabristan görmesi, vaaza, Kur'an-ı Kerim okumaya, ağlamaya, ibrete, ölümü hatırlamaya, korkmaya ve dünyadan alâkayı kesip ahirete yönelmeye delâlet eder. Çünkü ölüm en büyük vaizdir. Yine rüyada kabristan görmek, âlim ve takva sahibi kimselere melikin memurlarına ve Müslüman askerlerin yiğitlerine delâlet eder. Bazı kere de İslâm kabristanı görmek,  Müslüman mücahitlerin çadırlarına ve Müslümanların orduyla karşılaşmaya hazırlanmalarına alâmettir. Rüyada kâfirlere ait kabristanı görmek, üzüntü ve kedere, korkuya, dinde şüpheye, tenha ve ıssız zindana delâlet eder. Çünkü kabristan, kendisine gelen cisim ve cesetler için bir zindandır. Rüyada hasta kimsenin kabristana girdiğini, orada bir bina yaptığını görmesi, o hastalıktan kurtulmayarak öleceğine delâlet eder. Rüyada kabristana girdiğini orada korku ile ağladığını veya Kur'ân-ı Kerim okuduğunu, yahut kıbleye dönerek namaz kıldığını görmek, hayırlı kimselere, zikir meclislerine, ibadet ve taata delâlet eder. Ezan okuyarak kabristana girdiğini görmek, vaaz ve nasihattan anlayan kimseye öğüt vermeye işarettir. Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki  "- Rüyada bir Ölüye yol gösterdiğini görmek, ilim ve hikmete nail olmaya ve bu ilimle delâlet ehlinden bir cemaatı hidayete erdirmeye delâlet eder. Rüyada bir ölü ile minder üzerinde oturup kucaklaştığını görmek, uzun ömre ve çok yaşamaya işarettir." İbn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki "- Rüyada bir ölünün kendisine yıkanmış bir elbise verdiğini görmek, zengin olmağa,
bir ölünün elbisesinden olmayan bir elbise verdiğini, bunu alıp giydiğini ve sonra çıkarıp ölüye iade ettiğini görmek, hanesinden birinin vefatına delâlet eder." Rüyada bir ölünün kendisine dünyanın makbul şeylerinden birini verdiğini görmek, ümid etmediği yerden gelecek hayra ve nimete delâlet eder. Yine rüyada bir ölünün kendisine yeni ve temiz bir elbise verdiğini görmek, rızkın genişliğine ve maişetin güzelliğine işarettir. Bir ölünün ekmek verdiğini görmek ise, beklemediği yerden rızık ile tâbir olunur. Bir kimsenin rüyada ölünün elinden sarık alması hayır ve menfaate delâlet eder. Kendisine bir ölünün karpuz verdiğini gören, üzüntü, keder ve gama uğrar.
 KABURGA KEMİĞİ  Rüyada kaburga kemikleri görmek, kadınlara delâlet eder. Bu sebeple kaburga kemiklerinden birinde meydana gelen şeyin tâbiri o şeyin kadınlarda meydana gelmesi dir. Çünkü kadınlar kaburgadan yaratılmışlardır.  Rüyada kaburga kemiklerinden birisinin olmadığını görmek, rüya sahibinin hanesinden birinin ölümüne delâlet eder. Bazı kere de rüyada görülen kaburga kemikleri rütbe ve yaşta farklı dostluk, sevgi ve birbirlerine uygun olan aile ve akrabalarına alâmettir. Yine kaburga kemikleri görmek, gizli işlere, dokumacılık için gerekli aletlere; sineye çekilecek işkence, meşakkat, lezzet ve azaba da delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kaburga kemiklerinin büyüdüğünü veya kemiklerin üzerindeki et ve derinin kalınlaştığını görmesi, rızka, şişmanlaşmaya ve hastalıktan şifa bulmaya delâlet eder. Rüyada kaburga kemiklerinin yok olduğunu görmek, aile, mal ve çocuktan bir şeyin kaybolmasına işarettir.
 KAÇMAK Rüyada ilim ve irfan sahibi birinin kaçması, yüksek bir memuriyete delâlet eder. Yine rüyada korktuğu bir düşmandan kaçtığını görmek, korkudan emin olmaya ve düşmana galip gelmeye delâlet eder. Rüyada herhangi bir şeyden firar etmek "O halde (Resulüm de ki) Hepiniz Allah'a kaçın. Hakikat ben sizi O'n(un azabından açıkça korkutan (bir Peygamber)im." (Zariyât, 50) meha-lindeki âyet gereğince, Allahu Teâlâ'ya dönmeye ve ilticaya delâlet eder.
 KADAYIF Bir kimsenin rüyada kadayıf görmesi, servete, menfaate ve sevinçle beraber lezzetlere ve kolay elde edilen rızka delâlet eder.
 KADEH Rüyada kadeh görmek, şu şekilde tâbir olunur
a) Zevce,
b) Hizmetçi,
c) Rızık,
d) Hamile kadın,
e) Mal ve servet...
Rüyada dolu kadeh görmek, hamile kadına işarettir. Kadehin içinde bulunan suyun döküldüğünü görmek, hamile kadının çocuğunu düşüreceğine alâmettir. Ibn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada kadehin kırılıp içindekinin döküldüğünü görmek, rüya sahibinin evladının vefat edeceğine işarettir. Elinde boş bir kadeh
görenin çocuğu olmaz. Elindeki kadehin içindekini içirip bitirdiğini görmek, ecelin yaklaştığına, kadeh içinde kerih bir içecek görmek, ölüme delâlet eder. Rüyada billur kadehlerin kırıldığını görmek, sıkıntı ve üzüntüye delhalet eder. Yine rüyada kadehleri yediğini görmek de sıkıntı ile tâbir olunur.
 KADI (Hâkim) Rüyada bir hakimin teraziye konulduğunu ve terazide ağır geldiğini görmek, o hâkimin Allahu Teâlâ indinde ecir ve sevaba nail olacağına delâlet eder. Bir tüccarın rüyada kadı olduğunu ve adaletle hükmettiğini görmesi, halka insafla muamele etmesine işarettir. Bir valinin rüyada insanlar arasında zalimane bir şekilde hükmettiğini görmesi, vazifeden azledileceğine delâlet eder. Yine rüyada, kadı, âlim, doktor veya salih bir kimse olduğunu görmek, yücelik, izzet, güzel şöhret, takva ve ilme delâlet eder. Hasta bir kişinin rüyada hakimi, kendisinin lehine hükmettiğini görmesi, hastalıktan şifa bulmaya ve hafiflemeye delâlet eder. Nablusî demiştir ki “- Bir kimse rüyada bir dava sebebiyle hâkimin huzuruna çıksa, hakim de onun davasına adaletle hükmetse, o kimsenin düşmanından tamamıyla hakkını almasına, üzüntü ve kederli ise, üzüntü ve kederden kurtulmasına delâlet eder. Eğer hâkim, adaletle hükmetmeyip zulüm etse ve rüya sahibinin birisiyle de davası varsa, o insandan tamamıyla hakkını alamayacağına işarettir."
 KADIN  Bir kimsenin rüyada güzel bir kadın görmesi, hayır ve rahatlıkla temin edilecek bir seneye delâlet eder.  Görülen kadının çirkin olması, bunun tam zıddı... Bazı kere de rüyada görülen kadın, ambar, mahzen, sandık ve eşyasını içine koyduğu her şeye delâlet eder. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada güzel bir kadın görmek, bekası olmayan yani geldiği gibi giden bir mala delâlet eder. Hasta birinin rüyada güzel bir kadını sırtına yüklendiğini görmesi, hastalıktan şifa bulmaya delâlet eder. Zevcesi genç olduğu halde, onu ihtiyarlamış görmekte hayır yoktur. Rüyada güzel ve genç bir kadınla konuşup sohbet ettiğini veya gülüşüp oynaştığını
yahut o kadının odasına girdiğini görmek, feyz ve bereket dolu bir seneye, hayır ve sürura, mal ve rızka delâlet eder. Yine rüyada kendi evine güzel bir kadının girdiğini görmek, sevinç ve ferahlığa delâlet eder. Denilmiştir ki Rüyada kadın görmek, bazı kere kabre delâlet eder. Çünkü insan anasından doğduğu gibi kabre girer. Bazan da rüyada kadın görmek, yatak ve elbise gibi gizli şeylere muttali olan kadına, meyveli ağaca, içine ip sarkıttığı kuyuya, üzerine bastığı pabuca, oturacak yere ve evine delâlet eder. Rüyada tanımadığı buğday denizli, genç, bezekli bir Arap kadın görmek, tarifi mümkün olmayan bir güzelliğe ve nimete delâlet eder. Bir kimsenin rüyada şişman kadın görmesi, o senenin ucuzluk ve bolluk olmasına, zayıf kadın görmesi de kıtlık ve pahalılık içinde geçmesine delâlet eder... İmam Nablusî demiştir ki Tabirce kadının en iyisi, Arap ve buğday benimzi olan
kadındır. Bu kadınların da tanınmayanı tanınandan daha hayırlıdır. Bir kadının her ne şekilde olursa olsun rüyada gördüğü genç kadın, onun düşmanı olan bir kadındır. Yine bir kadının rüyada yaşlı bir kadın görmesi, o kadının artık çalışamadığına delâlet eder. Yaşlı kadın dünyadır. Rüyada bir şehirde silahlı birtakım kadınları hayvanlara binmiş halde görmek, o şehire gelecek işçilere alâmettir. Kişinin rüyada zevcesinin kendisine bir başka kadın takdim ettiğini görmesi, zevcesinden ayrılmasına veya aralarında bir anlaşmazlık çıkmasına işarettir.
 KADININ ERKEĞE BENZEMESİ Bir kadının rüyada erkek elbisesi giyip tıpkı erkeğe benzediğini ve elbiselerin de kendisine yakıştığını görmesi, halinin güzel olmasına delâlet eder. Yine rüyada erkek olduğunu gören kadının hal ve harekâtı kocasının arzuladığı ve istediği şekilde olur.
 KADINLAR  Bir kimsenin rüyada, birçok kadını bir arada görmesi, dünyaya delâlet eder. Bu sebeple rüyada kadınların kendi tarafına yönelip geldiğini görmek, rüya sahibine dünyanın teveccüh edip yönelmesine alâmettir. Rüyada kadınların kendisine sırtlarını dönmüş gidiyorlar görmek, fakirliğe ve dünyanın ondan yüz çevirmesine delâlet eder.
 KADRETMEK Rüyada bir kimseye kadrettiğini görmek, din ve dünyaca noksanlığa delâlet eder. Kendisi başkası tarafından kadre uğratılmak, masum ve mazlum olmaya işarettir. Bazı kere de rüyada kadretmek, hırsızlığa ve Hazret-i Yusuf un kıssasına binaen haksızlık ettiği kimseye muhtaç olmaya delâlet eder.
 KADİR GECESİ  Rüyada kendisini kadir gecesinde görmek, af ve mağfirete, günahlara tevbeye ve Allahu Teâlâ'ya ilticaya, bol rızka, mal ve menfaate delâlet eder. Kadir gecesinde bir mescidde namaz kıldığını, sonra istiğfar ettiğini görmek, dinde salâha, ahiret saadetine, takva ve veraya delâlet eder.
 KAFES Rüyada kafes görmek, müşkülâta, üzüntü ve kedere, bazan da küçük çocuklar için beşiğe delâlet eder. Kafes, ev ile de tâbir olunur. Bu sebeple rüyada bir tavuk ve bir kafes aldığını görmek, bir hizmetçi satın almaya delâlet eder. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki İçinde tavuk veya kuş muhafaza eden büyük kafes görmek, eve delâlet eder. Rüyasında böyle bir kafes satın aldığını gören kimse bir daire satın alır. Bir kimsenin rüyada başını kafese sokarak sokaklarda yürüdüğünü görmesi, kendi evini satmaya delâlet eder. Rüyada içi boş bir kafes görmek, sürür ve ferahlığa delâlet eder.
 KAFESÇİ Kişinin rüyada kafesçiyi görmesi, bina ustasına, terziye, nikâh ve nesle delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, öğretmene, gardiyana ve görücüye işarettir. Yine rüyada kafesçiyi görmek, eğitici ve terbiye ediciye delâlet eder. Çünkü kafes hayvanları ehil hale getirir.
 KÂFİR Bir kimsenin rüyada, Allahu Teâlâ'yı ve Onun peygamberini inkâr eden kâfiri görmesi, düşman ile tâbir olunur. Rüyada ihtiyar bir kâfir görmek, apaçık düşmandır. Nablusî (rh.a.) demiştir ki “- Bir kimse rüyada kendisinin kâfir olduğunu ve önünde bal bulunduğunu ve fakat o baldan yemediğini görse, o kişi Allahu Teâlâ'nın nimetlerini inkâr ettiğine delâlet eder."
 KAFTAN  Rüyada kaftan, yani elbise görmek, kuvvete ve yardımcıya, dinde salâha delâlet eder. Rüyada yünden veya ipekten mamul atlas bir kaftan giydiğini görmek, rüya sahibinin şeref ve saadete erişeceğine delâlet eder. Yine giyilmiş kaftan görmek, sıkıntı ve üzüntüden kurtulmaya işarettir. Bazı kere de kaftan görmek, sabır, sebat ve azme alâmettir.
 KÂFUR  Bir kimsenin rüyada kâfur görmesi, izzet ve zinetle beraber güzel övgüye delâlet eder.
Kâfur rüyası şunlara da delâlet eder
a) Alim,
b) Altın,
c) Sadık dost,
d) Güzel hizmetçi,
e) Çok mal ve menfaat,
f) Medh ve sena,
g) Nefsin zineti,
h) Ferah ve sürür...
Bazı kere de kâfur görmek, gizlice sadaka vermeye ve çocuğu yüklenmeye alâmettir. Rüyada kâfurun ölü veya diri ile beraber görülmesi, salih amellere ve iyi adamlarla, salih kimselerle birlikte haşredilmeye delâlet eder.
 KAĞIT Rüyada kâğıt üzerine yazı yazdığını görmek, bir şey inkâr etmeye delâlet eder. Bir kimsenin rüyada elinde kâğıt olduğunu görmesi, ihtiyaçlarının giderileceğine ve işinin görüleceğine delâlet eder. Bazı kere de kâğıt görmek, üzüntü ve sıkıntının gideceğine delâlet eder.
 KAĞITÇI  Kişinin rüyada kâğıtçıyı görmesi, halka hile öğreten bir adama delâlet eder.
 KAĞNI  Rüyada kağnı görmek, yolculuk ile tâbir olunur. Kağnıya bindiğini ve öküzleri bir yola koyduğunu görmek, çok uzun sürecek sefere delâlet eder.
 KAHİN  Bir kimsenin rüyada kâhin görmesi, dünyadan ve şüpheli şeylerden uzak durmaya veya ilmi için kendisine uyulan İmam ve Fıkıh âlimine ya da hiç kimsenin fikrinden ayrılmadığı âlime delâlet eder. Bazı kere de kâhin görmek, kedere, üzüntüye ve asılsız habere delâlet eder. Çünkü kâhinleri doğrulamak cehalet alâmetidir.
 KAHKAHA Rüyada gülüp kahkaha attığını görmek, uzun ve huzurlu bir ömür ile tâbir olunur.
 KAHRAMAN Rüyada Allah yolunda cenk eden kahramanlardan birini görmek, izzet ve şerefe, rızık ve menfaata delâlet eder. O kahramanla beraber ata bindiğini görmek, arzu ve murada ermeye alâmettir.
 KAHVE Rüyada kahve içtiğini veya başkasına ikram ettiğini görmek, sıhhat ve afiyete, hayır ve iyiliğe delâlet eder. Çünkü bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
 KALABALIK Rüyada bir tüccarın, kalabalık ve izdiham olduğunu görmesi müşterinin çok olacağına, duanın makbuliyetine ve dua isteyenlere delâlet eder. Yine rüyada kalabalık ve izdiham olduğunu görmek, asker ve saltanata işarettir. Rüyada hayırlı bir iş için toplananları görmek, din ve devlet ve güzel amele delâlet eder.
 KALAFAT Bir kimsenin rüyada bir gemiyi kalafata girmiş görmesi, uzun bir deniz yolculuğuna delâlet eder.
 KALAY Rüyada kalay görmek, halkın, avam ve alçaklarına işarettir. Bazı kere de kalay görmek, kendisinden yapılan kap, kaçak v.s. gibi şeylere alâmettir.
 KALAYCI Rüyada kalaycı görmek, halkın eşyasına süs ve zinet veren ve kendisine çeken kişiye delâlet eder. Bazı kere de kalaycı görmek, iyilik ve doğruluk sahibi biri ile tâbir olunur. Yine rüyada görülen kalaycı, vaaz ve nasihatıyla insanların kalplerini temizleyen, onlara doğru yolu gösteren âlim ve vaize delâlet eder. Kalaycı rüyası değişik ve türlü türlü tâbir edilmiştir.
 KALB Kalb, insan vücudunun sultanıdır. Bu sebeple rüyada kalb görmek, rüya sahibinin kahramanlığına, cesaretine, akıllı, zeki, cömert ve müsamahakâr olduğuna, ahlâk ve adaletine delâlet eder. Rüyada kalbinin karnında çıktığını görmek, dinin güzelliğine delâlet eder. Rüyada kalbinin parça parça olduğunu görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya, hastalıktan şifa bulmaya ve feraha delâlet eder. Denilmiştir ki Kalb insanın dini ve zekâsıdır. Bundan ötürü bir kimse kalbinde göz bulunduğunu görse, o kimsenin akıl, zeka ve anlayışına, dindarlığına ve güzel şekilde konuştuğuna alâmettir. Rüyada kalbinin çalınıp götürüldüğünü görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) Şiddetli korku,
b)Cinnet,
c) Dinde fesat,
d) Büyük musibet...
Bazı kere de kalb rüyası, insanın zevcesine delâlet eder. Çünkü evin kadını, evdeki her şeyin idarecisidir.
Nablusî (rh.a.) demiştir ki “- Rüyada kendi kalbinin parçalandığını gören kimse, korku, zühd ve takva ehli ise, o
kimsenin Allahu Tehalâ'ya olan kalbî rabıtasının devam ettiğine ve Allahu Teâlâ'dan korku üzere  bulunmasından dolayı onun Allah'a olan bağlılık ve rabıtasına hiçbir şeyin manî olamayacağına delâlet eder."
 KALB KATILIĞI Rüyada Allahu Teâlâ'nın zikrinden ve ya Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'in hadislerine karşı katı kalbli olduğunu görmek, rüya sahibinin günahkâr olduğuna delâlet eder. Kalb katılığı, dinde zayıflığa, ibadette gevşekliğe ve harama meyletmeye de işarettir. Çünkü kalb iyi olursa, bütün beden iyi olur.
 KALBUR Bir kimsenin rüyada kalbur görmesi, ilme, iyiyi kötüden ayırd etmeye, izzet, rütbe ve Hak ile batılın arasını ayır maya alâmettir. Kalbur rüyası dört veçhe ile de tâbir olunur
a) İyi ve gayretli hizmetkâr,
b) Şefik dost,
c) İtaatkâr talebe,
d) Zeki adam...
Rüyada kalburun yırtıldığını veya kaybolduğunu görmek, hizmetçinin veya hanımın vefatına delâlet eder.
Bazı kere de kalbur görmek, kuyumcuya, söz ve işi birbirinden ayıran ve tercih eden kazanç ve ticaretinde takva sahibi kimseye işarettir. Rüyada kalburla bir şey çalkalayanı görmek, ilmiyle, emir ve nehyederek hak ile batıl arasını ayıran kimseye delâlet eder.
 KALDIRIM Rüyada kaldırım taşları üzerinde yürüdüğünü görmek, çetin bir bir yolculuk ile tâbir olunur.
 KALÇA  Bir kimsenin rüyada büyük bir kalça görmesi, zevcenin malına delâlet eder. Eğer görülen kalça çok büyükse, zevcenin malı da o nisbette çok olur. Rüyada kendi kalçalarının büyük olduğunu görmek, hanımının malı ile yükselmeye ve o sebeple hayra erişmeye delâlet eder. Kişinin rüyada kıçı üzerinde süründüğünü görmesi, aciz ve çaresiz kalmaya işarettir. Çünkü insan ayakta duramadığı zaman kıçı üzerinde oturur.
 KALE Rüyada kale görmek, İslâm ile tâbir olunur. Çünkü kale insanı düşmana karşı koruyucudur. İslâm'da kişinin dünya ve ahiretini koruyan bir unsurdur. Yine kale rüyası, ilim ve Kur'ân-ı Kerim'e ve insanı şeytan  ordularından muhafaza  eden şeylere delâlet eder. Rüyada kale görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya ve ferahlığa erişmeye işarettir. Rüyada bir kaleye girdiğini görmek, ibadet ve taata ve korkudan emin olmaya
alâmettir. Cabirü'l-Mağribî demiştir ki Rüyada bir kalede olup nezdinde çok erzak ve silah bulunduğunu görmek, dinde salâh üzere olmaya delâlet eder. Rüyada, ta uzaklarda bir kale görmek, bir yerden diğer bir yere yolculuk etmeye işarettir. Yine rüyada müstahkem bir kaleye kapandığını görmek, işlerde başarrılı
olmaya delâlet eder. Rüyada kale içerisinde hapsedildiğini görmek, mülke mâlik olmaya, bekâr için
evlenmeye, evli için de bir çocuğa delâlet eder. Kâfirin rüyada kale içerisinde hapsedildiğini görmesi, hidayete ereceğine işarettir. Bu rüya, günahkâr kimsenin günahlarından tevbe ederek Rabbine dönmesine alâmettir.
Rüyada bir kale yaptığını görmek, düşmandan korunmaya, haramlardan uzak kalmaya, nefsini zillet ve beladan muhafazaya delâlet eder. Rüyada kale ev veya köşkünün harap olduğunu görmek, dindeki noksanlığa veya zevcenin vefatına delâlet eder. Denilmiştir ki Kale, hiç kimsenin kudreti yetemeyeceği kuvvetli ve metin bir insana delâlet eder. Bazı kere de rüyada kale görmek, günahlardan kurtulmaya ve Cenab-ı Hakk'a
yönelmeye delâlet eder.
 KALEM Bir kimsenin rüyada kalem görmesi, ilim, iyilikle emir, kötülükten sakındırmak ve çocuğa alâmettir. Rüyada elinde bir kalem olduğunu görmek, evlat, memuriyet ve sevinmeğe delâlet eder. Rüyada kalemin kırıldığını veya zayi olduğunu, yahut çalındığını görmek, zarar ve ziyan ile tâbir olunur. Nablusî demiştir ki “- Kalem, sultan, âlim, hâkim, dil ve kılıç gibi insanın kendisiyle şeref ve şan kazandığı ve hükümlerini icra eden kimseye ve icra edilen şeylere delâlet eder." Rüyada içi mürekkep dolu bir kalem görmek, hamile olan kadın için erkek çocuğa delâlet eder. Yine kalem görmek "Hokka kalemle ve (erbab-ı kalemin) yazmakta oldukları şeylere andolsun." (Kalem, 1) mealindeki âyet-i kerimenin işaretince yemine delâlet eder. Bazı kere de kalem rüyası, cömertlik ve iyilik ile tâbir olunur. Kalem, insan ve insanın sır sahibine de delâlet eder. Bazan da kalem, düşmana zafer bulmaya, güzel bir isme, halk arasında hayırla anılmaya delâlet eder. Rüyada kudret kalemini güzel bir şekilde görmek, ilme, hıfza, büyük bir sanata, uzun ömre ve rızka delâlet eder.
 KALFA  Kişinin rüyada kalfa görmesi, arzu ve muradının hasıl olacağına ve uzun ömre delâlet eder.
Bazı kere de kalfa görmek, işleri bitirmeye, imar ve sanata ve eve delâlet eder.
 KALKAN Rüyada beyaz kalkan görmek, din ve kıymetli erkeğe; yeşil kalkan, takva ve vera sahibi erkeğe; kırmızı kalkan, oyun oynayan neşeli erkeğe, siyah kalkan, mal sahibi ve büyük kimseye; karışık renkli kalkan da karışık bir adama delâlet eder. Yine rüyada kalkan görmek, kişiyi zarar ve ziyandan koruyan ve muhafaza eden kalkan, örtü v.s. gibi şeylere işarettir. Kalkan rüyası oruca da delâlet eder. Oruç kötülüklere karşı kalkandır. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) "Oruç kalkandır!" buyurmuştur. Bazı kere de kalkan, delil ve hüccetle galebe eden dosta alâmettir. Rüyada kıymetli ve güzel bir kalkan görmek, zengin ve güzel bir kadın ile tâbir olunur. Kıymetsiz ve çirkin kalkan, çirkin ve kıymetsiz kadına delâlet eder. Bazı kere de kalkan, emniyet ve huzura, fedakâr bir dosta ve şerefli bir zevceye delâlet eder.
 KALIP Kişinin rüyada kalıp görmesi, o kalıbın şekilleri ile tâbir edilir. Şöyle ki Baş kalıpları başa giyilen şeylere, ayak kalıpları, ayak içinde olduğu halde kendisiyle yürünen şeylere delâlet eder. Rüyada helva kalıpları görmek, rızık, fayda ve ticarete delâlet eder.
 KALKMAK İbn-i Şîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada hayır için ayağa kalktığını görmek, neticesi menfaat olacak bir işe delâlet eder. Bir fenalık için ayağa kalkmak, sonunda pişman olunacak bir şeye işarettir. Yine ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki Rüyada yüksek bir mevkide oturduğunu görmek, ulüvv-ü kadr ve menzilete, dünya ve ahiret saadetine delâlet eder. Namaz için ayağa kalktığını ve kıble cihetine döndüğünü görmek, dinde salâha günahların mağfiretine, helal rızka, takva ve veraya delâlet eder.
 KALPAZAN (Sahte para basan)  Kişinin rüyada kalpazan görmesi, aldanmaya, sebatsızlığa ve boş şeylerle avunmaya delâlet eder.
 KAMA Rüyada kama veya hançer görmek, kuvvet ve kudrete, mal ve zenginliğe delâlet eder. Hançeri veya bıçağı kınına soktuğunu görmek, bir kadın ile evlenmeye delâlet eder.
 KAMARA Rüyada bir vapurun kamarasında hapsedildiğini görmek, üzüntü ve kedere, kamaradan çıktığını görmek, selâmet ve sevince ve ele geçecek nimete delâlet eder.
 KAMBUR Rüyada kendisinin kambur olduğunu görmek, yakınları ve çocukları tarafından kuvvetli ve muktedir bir adamın yardımcı olmasıyla çok mala veya mülke nail olmaya alâmettir. Rüyada görülen kamburluk hâli, rüya sahibi üzerinde birikip ödemeye güç yetiremediği borca delâlet eder. Çünkü sırt yüklenecek şeydir. Bazı kere de kamburluk günaha işarettir. Kamburluk rüyası, uzun bir ömre de alâmettir.
 KAMÇI Bir kimsenin rüyada kamçı görmesi, ihtiyaçların bitmesine, arzu ve isteğe erişmeye ve düşmanı kahretmeye delâlet eder. Kamçı, evlada, haline uygun ve müsait arkadaşa, hayırlı bir yardımcıya delâlet eder. Kamçı, devlet reisine de delâlet eder. Rüyada hayvanının kuyruğunun kesilip güzel bir kamçı yapıldığını görmek, heybet ve kudret sahibi büyük bir sultana yakın olmaya delâlet eder. Eğer rüya sahibi ehil bir kimse ise, o sultan onu bir şehre vali tayin eder. Şayet rüyada görülen kamçı, güzel şekilde yapılmış değilse, o kimse vergi toplamaya memur edilir. Rüyada, istediği gibi gezen ve yaşayan herhangi bir adamı kamçı ile dövdüğünü
görmek, o adama vaaz ve nasihat etmeye işarettir. Nablusî demiştir ki "- Bir kimse rüyada kendisine sultanın kendi kamçısıyla yüz veya yüzden daha aşağı yahut daha fazla kırbaç vurduğunu görse, o kimse sultan tarafından vurulan o kırbacın sayısınca mala nail olur." Kişinin rüyada gökyüzünden bir kamçı indiğini görmesi, Alla-hu Teâlâ'nın gazabına ve azabına delâlet eder. Rüyada kamçı ile kendi bindiği atı kırbaçladığını görmek, acele yapılması gereken bir işe alâmettir. Ve rüya sahibinin o iş hususunda Allahu Teâlâ'ya dua edeceğine delâlet eder.
 KAMÇI v.s. ŞEYLERLE VURMAK Kişinin rüyada bir başka kişiye kamçı ile vurması, o kişi hakkında kötü bir söz söylemeye, dövülenden kan aktığı takdirde, zarar etmesine delâlet eder. Rüyada kırbaçla vurduğunu görmek, düşmana galip gelmeye veya onların ileri sürdükleri delilleri iptal etmeye işarettir. Rüyada diri adamın ölüyü dövdüğünü görmesi, namaz, hac ve zekât gibi dini meselelerde dirinin dini bakımdan durumunun kuvvetli olmasına delâlet eder. Bu tâbir, ölünün döven razı ve döven kimseye itaat ve inkiyad ettiği zamandır. Bir kimsenin rüyada kendisini bir ölünün  dövdüğünü görmesi, yapacağı yolculuktan hayra ermesine delâlet eder. Bazı kere de rüyada dövmek, dövüleni ayıplamaya ve ona öğüt vermeye delâlet eder. Denilmiş ki Rüyada dövmek, duadır. Bundan dolayı rüyada bindiği merkebini dövdüğünü gören kimse, Rabbine dua edip ve ihtiyaçlarını istedikten sonra, yemek yemeğe delâlet eder. Bir âmir rüyada, emri altında bulunan memurlardan birisini dövdüğünü görse, bu rüya, hayra ve dövenden dövülene erişecek menfaata alâmettir.
 KAMET Rüyada namaz için kamet ettiğini görmek, vaadini yerine getirmeye, arzu ve muradın hâsıl olmasına ve zor durumda olan kimsenin kurtuluşuna delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kapı veya taht üzerinde kamet ettiğini görmesi, ecelinin geldiğine işarettir. Zindandaki kişinin namaz için kamet getirdiğini ve namazını ayakta kıldığını görmesi, zindandan kurtulmaya ve selâmet bulmaya delâlet eder. Yine rüyada ezan okuyup kamet getirdiğini görmek, Sünnet-i Seniyyeye tâbi olmaya, bid'atlerden kaçmaya delâlet eder. Ezan okumak şan ve şerefe, izzet ve ikbâle de alâmettir.
 KAMIŞ Rüyada yanında birçok kamış olduğunu görmek, az bir zahmetle bir şey elde etmeye işarettir. Rüyada elinde bir kamış olduğunu ve buna dayandığını görmek, az bir ömrü kaldığına delâlet eder. Rüyada İran kamışı, üzüm çubuğu ve başka şeylerden yapılan çardakları görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya ve bol rızka delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, sırların meydana çıkmasına ve hizmetçilere iltifat etmeğe, yalan söze ve gösteriş için amel işlemeğe delâlet eder. Rüyada şeker kamışı görmek, zahmet ve meşakkatle kazanılan rızka, bazı kere de sokakta veya kamışın görüldüğü yerlerde kavgaya işarettir. Bazan da bu rüya, temiz ve şerefli bir nesle veya her hayrın asıl ve esası olan "Ilm-i Tevhid"e yahut oruç ve namazın vaciplerini yerine getirmeğe, ya da devlet reisinin hizmetçilerine delâlet eder. Bir kimsenin rüyada, kamışın, altın veya gümüş ya da zümrütten birtakım dal ve budak olduğunu görmesi, dünyada nail olacağı helâl mala, temiz zevceye ve çocuklarıyla beraber cennete girmeğe, cennet köşklerine inmeye ve onların kubbeleri  altında oturmayı gerektiren güzel ve salih amellerine delâlet eder. Rüyada hasta bir adamın, zindandaki kimsenin kamışı soyulmuş ve kabuğu çıkarılmış görmesi, kurtulmaya ve şifa bulmaya delâlet eder. Bir kimsenin rüyada şeker kamışını çiğnediğini görmesi, çok konuşulması gereken bir işe delâlet eder. Ancak, konuşması hoş ve tatlı olur. Nablusî demiştir ki "- Rüyada şekerkamışı veya sıkılabilecek başka bir şeyi sıktığını ve sıkılan o şeylere ateş dokunmaksızın ona mâlik olduğunu gören kimse, ucuzluğa ve bolluğa erişir. Bu gibi rüyanın tâbirinde sıkılan şeyin ancak meydana gelen sıkıntı ve suyu muteber tutulur." Bazı kere de rüyada şekerkamışı görmek, cimri bir adamdan elde edilen rızka işarettir. Rüyada görülen kamış, şu şekilde tâbir edilmiştir Kamıştaki boğumlar, günler ve aylara, yahut senelere delâlet eder. Bazı kere de kamış, uyanıkken elinden giden şeyin yine ona dönmesine alâmettir.
 KAMP Rüyada bir kampta olduğunu veya kampı idare ettiğini görmek, memuriyete veya kolay elde edilecek rızka delâlet eder.
 KAMYON Bir kimsenin rüyada komyonu sürdüğünü görmesi, menfaatli bir yolculuğa delâlet eder. Kamyonla eşya taşıdığını görmek, bir yerden bir yere nakletmeye işarettir.
 KAN Kan rüyası, haram mal ile tâbir olunur. Danyal (a.s.) demiştir ki "- Rüyada burnundan kan aktığını görmek, haram mal kazanmaya delâlet eder. Eğer kan az olmayıp elbisesini ıslatır ve kendisinde zaaf ve bitkinlik görür ise, bu defa rüya, fakirliğe ve malın noksan olmasına delâlet eder." Rüyada, cilt ve deriden kan aktığını görmek, sıhhat ve selâmete alâmettir. Eğer rüya sahibinin gurbette adamı varsa, o kişi sağ ve selâmetle evine döner. Rüyada kan kuyusuna düştüğünü görmek, kan veya haram mal ile tâbir olunur. Kendi
yerinde kandan bir çukur olduğunu görmek, rüya sahibinin o yerde kanının döküleceğine işarettir. Nablusî demiştir ki "Bir kimse rüyada kan küpüne yahut testisine veya kandan çukura düştüğünü görse, onu heyecana ve ıstıraba atacak bir kana delâlet eder. Rüyada testide görülen kan, âdet gören kadının kanıdır. Hayız kanı, bekâr kız için kocaya, hamile kadın için düşük yapmaya, hayızdan kesilmiş kadın için de hastalığa delâlet eder." Bir kimsenin rüyada kendi kanını içtiğini görmesi, üzüntü, keder ve meşakkata delâlet eder.
 KAN AKACAK DERECEDE VURMAK Rüyada kan akacak derecede bir kimseye vurduğunu görmek, öfke ve sinire delâlet eder. Rüyada bir hastanın kendisine kan akacak derecede vurulduğunu görmesi, o hastanın vefatına alâmettir. Bu rüya sağlam insanlar için rızka delâlet eder.
 KAN ALMAK Kan aldığını veya kan aldırdığını görmek, eğer ehil ise valilik ile tâbir olunur. Zindandaki kimsenin rüyada kan aldırdığını görmesi, zindandan kurtulacağına ve selâmet bulacağına delâlet eder.
Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada kan almak veya aldırmak, dört şekilde tâbir olunur
a) Feth,
b) Zafer,
c) Yolculuk,
d) Düşmanlık ve dava.
Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada kan aldırdığını gören, eğer kan alan ihtiyar ise dostundan istemediği ve razı olmadığı bir söz işitmeye delâlet eder. Eğer kan alan genç ise düşmanından istemediği ve razı olmadığı bir söze işarettir. Rüyada sağ elinden kan alındığını görmek, iyi bir geçime, malın kat kat artmasına delâlet eder. Eğer kan sol elinden alınırsa, o kişi ortak veya dostuna galip gelir, onun ortak ve dostunun malı kat kat artar. Eğer başında bulunan bir damardan fazla kan alsa, o kişinin başka birisinden istifade edeceğine delâlet eder. Rüyada kan içtiğini görmek, haram mala veya gıybet etmeye işarettir. Rüyada korktuğu bir kimseden kan aldığını görmek, onun şerrinden emin olamaya delâlet eder. Sanatı kan almak olan kimsenin, rüyada kan alması, rahata ve o mahalde kan alınmasına muhtaç olan kimselerin hastalıklardan şifa bulmalarına delâlet eder. Rüyada kendi damarını uzunluğuna kestiğini görmek, düşmanından kendisini kötüleyecek bir söz işitmeye delâlet eder. Ve bu söz ona tesir eder. Ayrıca o kimsenin malı artar. Bekâr bir kızın rüyada kendisinden kan alındığını görmesi, evlenmek ile tâbir olunur ve o evlenir. Küçük erkek çocuk için kan alınmak, onun sünnet edilmesine işarettir. Hapiste olanın kan aldırması, hapisten çıkmasına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada tanımadığı bir kadın tarafından kanının alındığını görmesi, talih ve bahtının açılmasına delâlet eder.
Rüyada damarını yardığını ve kan çıktığını görmek, günahtan tevbeye alâmettir. Eğer damardan çıkan kanın rengi siyah olursa, bu defa o kişi günah ve kötülüklerinde ısrar eder ve sonra yine tevbe eder.
 KAN ALICI Kişinin rüyada kan alıcı birini görmesi, herkesi kötüleyen bir adama delâlet eder. Rüyada kan alıcının, bir kimsenin damarını enine kestiğini ve kanını aldığını görmek, o adamın, kötüleyerek dostluğunu kesen ve araya düşmanlık tohumları atan bir kişi olduğuna delâlet eder. Eğer rüyada damarı uzununa keserek kan alırsa, hoş ve makbul söz söyleyen ve halkın arasını bulmaya çalışan bir adam olduğuna işarettir.
 KANAL Rüyada kanal görmek, bekçiye ve devlet reisinin haznedarına delâlet eder. Rüyada bir su kanalının yüzerek geçtiğini görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya, darlıktan selâmete ermeye işarettir.
 KANAT Bir kimsenin rüyada kanat görmesi, erkek evlada işarettir. Bu sebeple rüyada iki kanadı olduğunu gören kimsenin iki erkek çocuğu dünyaya gelir. Çünkü kuş kanadıyla uçar. İnsanda hayırlı nesiller ile şerefini sürdürür. Yine iki kanat, mal ve iki çocuk ile tâbir olunur. Rüyada kanadının kırıldığını görmek, çocuğun hasta olacağına delâlet eder. Kanadının yerinden koparıldığını görmek, çocuğun ölümü ile tâbir edilir. Rüyada kanat görmek, bazı kere de, mal ve yolculuğa delâlet eder. Yine kanat, rüya sahibi için akrabaları tarafından gelecek yara ve acıya alâmettir. Bir kimsenin rüyada kanadı olduğunu ve bu kanatlarla uçtuğunu görmesi, kuvvet ve
kudretle yolculuk yapmaya işarettir. Rüyada kanadı olduğunu fakat uçmadığını görmek de hayır ile tâbir edilir.
Rüyada kanadının kendisine ağırlık verdiğini ve uçamaz hale geldiğini görmek, günah ve şerre delâlet eder ve o kişi günah işleyenlerden biridir. Kanat rüyası çeşitli şekillerde tâbir edilmiştir. Bazan yelek, iyi ve kıymetli et ve rütbe ile de tâbir olunur.
 KANCA Rüyada bir kanca görmek veya ona tutunmak, yardıma, iyi bir arkadaşa delâlet eder. Kancanın yerinden koptuğunu görmek, arkadaştan ayrılığa işarettir.
 KANDİL Hasta bir adamın rüyada kandilinin söndüğünü görmesi, ömrünün bittiğine ve ölümüne delâlet eder.
Hamile kadının yanan kandil veya mum kandilinin söndüğünü görmesi, ömrünün bittiğine ve ölümüne delâlet eder. Hamile kadının yanan kandil veya mum görmesi, erkek ve âlim bir çocuk doğurmasına ve müjdeye delâlet eder. Rüya ışığı zayıf ve az olan küçük kandil görmek, hamile kadın için kız çocuğuna alâmettir.
Denilmiştir ki Yanan kandil ve mum görmek, gizli şeylerin aşikâreye çıkmasına delâlet eder. Rüyada gündüzün bir mum ile yürüdüğünü görmek, din kuvvetine ve sırat-ı müstakime delâlet eder. Rüyada kendi evinin kandilini güzel ve ışıklı olarak görmek, evinin işlerini yapan kimsenin halinin düzgün ve iyiliğine delâlet eder. Buna mukabil evinin kandilinin ışıksız ve kuvvetsiz görülmesi, evin işini gören kimsenin zayıflığına ve hareketsizliğine işarettir. Nablusî (rh.a.) demiştir ki "- Hasta olan bir adamın rüyada kendisini mum ile gökyüzüne çıktığını, sonra yeryüzüne indiğini görse, o kişinin ruhunun semâya çıkmasına delâlet eder." Rüyada yanan bir mumdan veya kandilden ışık aldığını görmek, ilim ve yüksek makama alâmettir. Ve o kimse bir âlimden feyz alarak muradına nail olur. Rüyada kendi evinin kandilinin söndüğünü görmek, evin işlerini yürüten kimsenin karışıklığına ve kötülüğüne, medh edilmesine ve işinin güçlenmesine delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, zevcesinin veya çocuğunun ya da ana-babasının veya evinin işlerine nezaret eden kimsenin ölümüne alâmettir.Kişinin rüyada yanmış mumu ışıksız ve ziyasız görmesi, üzüntü ve kedere ve kalb katılığına delâlet eder. Kandili vaktinde yaktığını ve etrafa ışık saçtığını görmek, yüce,şöhretli ve faydalı bir çocuğa işarettir. Rüyada cami kandilleri görmek, âlimlerin zenginlerine, takva sahibi ve Kur'ân-ı Kerim okuyucusuna delâlet eder. Rüyada mescidin kandilinin söndüğünü görmek, o mahaldeki bir âlimin ölümüne delâlet eder. Denilmiştir ki Kandil, kadın; fitili de o kadından olan çocuktur. Kandilden fitili ile faydalınılır. Yine kandiller, gökteki yıldızlar ile de tâbir olunur. Bir kimsenin rüyada gökten yıldızları aldığını görmesi, mescidden kandilleri almaya işarettir. Rüyada kibrit çakıp kandil yaktığını görmek, servete, rızka, ilme ve çocuğa delâlet eder.
 KANDİL KABI Rüyada kandil konan kap görmek, sahipleri için geçime işarettir. Yine kandil kabı, insanın hayat ve tabiatı ile tâbir edilir. Rüyada yağ ve fitilin, kandil kabında mahvolduklarını görmek, rüya sahibinin
hayatının mahvolmasına delâlet eder. Yağ ve fitilin temiz olduğunu görmek, hayatın temiz olmasına işaret, kirli olduğunu görmek de, hayatın üzüntü ve keder içinde geçeceğine delâlettir. Rüyada görülen kandil kabı ev içinde gezdirilip dolaştırılan cinsten ise, o takdirde, ev halkının işlerine bakan hane sahibine işarettir. Kandil kabının tunçtan olduğunu görmek, devam eden hayra, topraktan olduğunu görmek, devam etmeyen bir hayra ve mala delâlet eder.
 KANEPE Kişinin rüyada kanepe görmesi veya üzerinde oturması, yüksek mevki ve iyi yere delâlet eder. Rüyada kanepenin kırıldığını görmek, bulunduğu mevkiden düşmeye ve azledilmeye işarettir.
 KANTAR Bir kimsenin rüyada kantar görmesi "Kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe..." (Âl-i İmran, 14) mealindeki âyet-i kerimenin işaretince fakir için zenginliğe alâmettir. Cabirü'l-Mağribî demiştir ki Rüyada kantar görmek, hakim ve vekiline veya muavinine delâlet eder. Rüyada kantarı kırdığını görmek, hakim veya muavini ile dostluğu kesmeye işarettir. Denilmiştir ki Rüyada kantar görmek, kan dökücü bir kimse ile tâbir olunur. Rüyada kantarın topunu kaçırdığını görmek, adaleti elden kaçırmaya ve zulme delâlet eder. Bazı kere de kantar rüyası, servet ve malın ziyade olacağına işarettir.
 KAP-KACAK Boş bir kap görmek, kanaatkar olmaya, dolu kap görmek, rızık ve zenginliğe delâlet eder.
 KAPAN (Tuzak) Rüyada kapan görmek, hile ve yalana delâlet eder. Kapana yakalandığını görmek, hilebaz bir adamın şerrine uğramaya işarettir.
 KAPAMAK Bir kimsenin rüyada yeni bir kapıyı kapadığını görmesi, bekârsa temiz ve saliha bir kadınla evlenmeye alâmettir. Evli ise bunun tam zıddı... Bazı kere de rüyada bir veya daha fazla kapıyı kapadığını görmek, işinde devamlı kalacağına delâlet eder. Kilit kapamak, nikâh ve evlenmeye işarettir. Rüyada kapısının kapalı olduğunu görmek, dünya işlerine önem vermeye ve korumaya işarettir. Evinin kapısını kapamak istediğini ve fakat kapayamadığını görmek, aciz kaldığı bir durumdan dönmeye delâlet eder.
 KAPI Rüyada Kabe'nin kapısını görmek, müjdeye, hacca gitmeye, üzüntü ve kederden kurtulmaya delâlet eder. Rüyada görülen kapı, o evin işlerini yürüten kimseye delâlet eder. Bu sebeple rüyada ev kapısında bir fenalığın veya noksanlığın meydana geldiğini görmek, ev sahibinin iyilik ve fenalığına işarettir. Kapının iyi oluşu, onun iyiliğine, kötü oluşu da kötü haline delâlet eder. Rüyada açık kapı görmek, rızık ile tâbir olunur.
Yine evlerin kapılarını görmek, kadınlara da delâlet eder. Kilitli kapılar bekâr kızlara, açık kapılar dul kadınlara alâmettir. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada kapı görmek, üç veçhe ile tâbir olunur
a) Hane sahibi,
b) İkinci zevce,
c) Hizmetkâr...
Rüyada bir kapıyı kapayıp diğer bir kapıyı açtığını görmek, yeni bir zevce almaya işarettir. Bekâr bir adamın kapısına bir eşik yaptığını görmesi, evlenmek ile tâbir olunur. Bir kimsenin rüyada evinin kapısını yere düşmüş görmesi, hasta ise şifa bulmaya, müjde ve selâmete delâlet eder. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada evinde lüzumundan fazla kapılar açıldığını görmek, hanenin harap ve işlerinin bozulmasına delâlet eder. Rüyada ev kapısının kapatılmış olarak görülmesi, o ev halkı hakkında büyük bir musibete işarettir. Kapının ortasında küçük bir kapının daha olduğunu görmek, iyiye alâmet değildir. Rüyada dar bir kapıdan genişliğe çıktığını görmek, geçim sıkıntısından kurtulmaya, üzüntü ve kederden beri olmaya-delâlet eder. Bir kimsenin rüyada bilinmeyen bir kapıdan içeri girdiğini görmesi, düşman üzerine galip olmaya işarettir. Bazan meçhul ve bilinmeyen kapıları görmek, ilme, rızk ve kazanca, yolculuğa, rüya sahibi için hayır ve şer kapılarının açılmasına delâlet eder. Rüyada kapıdan çıktığında genişlik, yeşillik ve güzel kokulara, güzel çiçeklere tesadüf
ettiğini görmek, rüya sahibinin ahiretinin güzel olmasına alâmettir. Karanlık, pis, hayvan leşi ve ateşle karşılaştığı takdirde, bu rüya, ahirette halinin iyi olmadığına ve azaba uğrayacağına delâlet eder. Rüyada kapının açılmış halini görmek, işlerin kolaylığına; insanın yüzüne kapandığını görmek; sıkıntı ve geçim darlığı delâlet eder. Yine rüyada kapının göğe açılması, duaların kabul olunmasına ve günahlardan kaçınmaya delâlet eder. Bazı kere de birçok kapıların göğe açıldığını görmek, uzun azab ve sıkıntılara delâlet eder.
Eğer o günlerde yağmur yağmıyor ve kuraklık hüküm sürüyorsa, bu rüya, yağmurun yağmasına, kuraklıktan kurtulan yerlerin yeniden hayat bulup yeşermesine delâlet eder. Bir kimsenin rüyada evinin kapısının yeni olduğunu veya bir ustanın onu düzelttiğini görmesi, sıhhat ve afiyetle müjdelenmeye işarettir. Kirmanı demiştir ki Rüyada evin bütün kapıları tâbir cihetiyle bir mânâya ise de sokak kapısı tâbirde daha ziyadeye delâlet eder. Rüyada bir yeni kapı yaptığını veya kilitlediğini görmek, bir kadının izdivacına talip olmaya ve onunla  evlenmeye delâlet eder. Rüyada kapının halkasını görmek, elçi ve haberciye işarettir. Kapısında iki halka
olduğunu görmek, iki kimseye borçlanmaya delâlet eder. Kapının halkasının kırıldığını görmek, bid'at ehli olmaya işarettir. Rüyada kapının yandığını görmek, evli için zevcenin ölümüne delâlet eder. Rüyada şehir ve kale kapıları görmek, o beldenin hükümdarına delâlet eder.
 KAPICI Rüyada kapıcı görmek, faydasız bir hizmetçi ile tâbir olunur. Rüyada kendisini devlet reisinin kapıcısı olarak görmek, eğer ehil ise bir şehre vali tayin edilmeye delâlet eder.
 KAPI ÇALMAK Rüyada kapı çalmak, münazaa ve fitne ile tâbir olunur. Çünkü çalma kapıyı, çalarlar kapını denmiştir. Rüyada kapıdan dökülen şeyleri görmek, hizmetçiye veya bekçiye işarettir.
 KAPI GICIRTISI Bir kimsenin rüyada kapı gıcırtısı duyması, bekçi veya kapıcılar tarafından meydana gelecek şerre delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, gizli sırları ifşa etmeye alâmettir. Nablusî demiştir ki "- Kâtibin kaleminin kâğıt veya yazı tahtası üzerinde gıcırdaması ve rüyada bunun duyulması, ilim sahipleri için, Allahu Teâlâ ve halk nezdinde derecelerin âli olmasına ve iyilikle anılmalarına; diğer insanlar için de gizli şeylerin meydana çıkmasına ve meşakkata düşmelerine işarettir."
 KAPI HALKASI Bir kimsenin rüyada kapı halkası görmesi, karı koca arasında namuskârlığa ve iffete, ortaklar arasında anlaşmaya ve iki düşman arasını ıslâha delâlet eder. Bazı kere de rüyada kapı halkası görmek, namaz kılmak, zekât vermek, inanç ve itikatta doğru yolu bulmak gibi dinî emirlerin kendileri ile tamam olduğu ve yerine geldiği şeylere delâlet eder. Rüyada kapı halkalarını yerinden koparmak, zarar ve musibete, onları yenilemek malı muhafazaya veya ilme delâlet eder...
 KAPI MANDALI Bir kimsenin rüyada kapı mandalı görmesi, yola çıkmaktan ızdırap duyan yaramaz hizmetçi ile tâbir olunur. Rüyada kapı arkasına vurulan sürgü, çocuğa, kötürüm zevceye veya ağır yürüyen hayvana delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, korkudan emin olmaya, düşmandan korunmaya ve gömülü mala delâlet eder. Fakir bir kimsenin rüyada yanında sürgü bulunduğunu görmesi, zenginliğe ve menfaata delâlet eder.
Rüyada kendi evinin kapısını sürgü ile kilitlemiş olduğunu görmek, rüya sahibi için dünya işlerini korumaktan âciz olduğuna işarettir.
 KAPLAN Bir kimsenin rüyada bir kaplan avladığını veya öldürdüğünü görmesi, düşman üzerine galip olmaya ve onu kahretmeye delâlet eder. Rüyada kaplan eti yediğini görmek, mal ve şerefe nailiyete işarettir. Yine rüyada kaplana bindiğini görmek, büyük bir saltanat ile tâbir olunur. Kirmanî demiştir ki Rüyada bir kaplana binmiş olduğunu görmek, dört vech ile tâbir olunur
a) Ulvî bir mevki,
b) Yükseklik,
c) Makam ve izzet,
d) Düşmana karşı zafer.
Kaplanın derisi, kılı, kemiği düşman malı ile tâbir olunur. Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Kaplan rüyası üç veçhe ile tâbir olunur
a) Kuvvetli düşman,
b) Düşmandan elde edilen mal,
c) Sultandan veya onun adamlarından korku...
Rüyada kendisini bir kaplanın ısırdığını görmek, ısırdığı miktarda zarar ve ziyana delâlet eder. Bazı kere kaplan görmek, erkek adama, bazı kere de kadına delâlet eder. Bu tâbir kaplanın renginin değişmesine göredir. Denilmiştir ki Rüyada bir kaplan veya pars avladığını gören kişi, fâsık bir adamdan menfaat elde eder.
Kaplan görmek, hile sahibi kimselere de işarettir. Kaplan sütü, onu içen için meydana çıkacak düşmanlık ile tâbir olunur. Çünkü kaplan, düşmanlığı şiddetli inatçı bir hayvandır. Bazı kere de kaplan görmek, günahlardan tevbe ve istiğfar etmeye alâmettir.
 KAPLICA Rüyada bir kaplıcada yıkandığını görmek, günahlardan arınmaya, üzüntü ve kederden kurtulmaya, hastalıktan şifa bulmaya delâlet eder. Yine kaplıcada guslettiğini veya abdest aldığını görmek, sıhhat ve afiyete, borçtan kurtulmaya, hayırlı rızka delâlet eder.
 KAPLUMBAĞA Nablusî demiştir ki Rüyada kaplumbağa görmek, güzel koku sürünüp bezenen, boy ve endamını erkeklere arz eden ahlâkı düşük kadına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kaplumbağaları çöplük ve kötü yerlerde görmesi, orada cahiller arasında ilim ehlinin kadir ve kıymetinin zayi olacağına işarettir. Bazı kere rüyada kaplumbağa görmek, hakim ve savcıların reisleri ile tâbir olunur. Çünkü kaplumbağa denizde bulunan hayvanların en bilgilisi ve en az yiyenidir. Tâbircilerden bazıları demişlerdir ki Kaplumbağalar İbrahim (a.s.)'ın ve diğer nebilerin kitaplarını okuyan âbid kimseye delâlet eder. Rüyada kaplumbağanın etini yemek, mala ve Nebilerin ilimlerinden hatıra gelmeyen bir ilme alâmettir. Rüyada kaplumbağanın etini yediğini görmek, hayır, ihsan, mal ve menfaata delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kaplumbağaya rastladığını yahut ona mâlik olduğunu veya evine soktuğunu görmesi, eski ilimlere vakıf bir âlim sebebiyle şüphe ve tehlikelerden kurtulmaya delâlet eder.
 KAR Karın mevsiminde görülmesi, rüya sahibi için üzüntü ve kederin gitmesine, düşmanını kahredip ona galip gelmesine delâlet eder.
Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada kar görmek, altı şekilde tâbir olunur
a) Geniş rızık,
b) Hayat,
c) Çok ve fazla mal,
d) Ucuzluk,
e) Asker,
f) (Yaz mevsiminde görüldüğünde) hastalık...
Kişinin rüyada kar görmesi, rızıklara ve menfaatli şeylere ve grip gibi hastalıklardan iyileşmeye delâlet eder.
Rüyada kar'ın çok yağdığını ve çok fazla olduğunu görmek, devlet reisinin maiyetine zulmetmesine, onlara kötü söz söylemesine delâlet eder. Az kar yağdığını görmek, ucuzluk ve bolluğa işarettir. Rüyada üzerine kar yağdığını görmek, uzun bir yolculuğa delâlet eder. Rüyada kar'ın üzerinde uyuduğunu görmek, hapsedilmeye işarettir. Bir şehre, bir mahale mevsiminde az yağan kar, o yer halkı için rızkın genişliğine, ucuzluk ve bolluğa delâlet eder. Rüyada kış veya yaz gününde kar soğuğunun kendisine isabet ettiğini görmek, fakirlik ile tâbir olunur. Çünkü fakirlik de soğuk gibi insanı ızdıraba sürükler. Cabirü'l-Mağribî demiştir ki Rüyada bahar mevsiminde kar yağdığını görmek mağlubiyete delâlet eder. Rüyada ekilmiş ve kuru yer üzerine kar yağdığını görmek, yağmur hükmündedir ve o yer halkına gelecek, rahmet, bereket, nimet, ucuzluk ve bolluğa delâlet eder. Rüyada çok kar yağdığını görmek, çiçek, kızamık, veba, taun, verem gibi salgın hastalıklara işarettir. Bazı kere de harbe, hayvanlara gelecek hastalığa delâlet eder. Rüyada yaz gününde yüküyle kar satın aldığını görmek, rahata kavuşturacak mala, güzel söze veya dua sebebiyle üzüntü ve kederden halâs olmaya delâlet eder. Yerin kardan faydalanmayacağı bir zamanda rüyada kar yağdığını görmek, sultanın adaletsizliğine ve vergi toplayan memurların çalışmasına işarettir. Nablusî demiştir ki Rüyada mevsimli veya mevsimsiz kar'ın yağıp bütün binaları, ağaçlar ve dağları kapladığını görmek, o yerin halkı ve malları üzerine gelecek zulme
ve âfete delâlet eder. Yine kar'ı rüyada, mahallinin gayrinde ev, hücre, oda v.s. gibi yerlerin içerisinde görmek, azaba, belâya ve hastalıklara alâmettir. Bazı kere de bu rüya, acizliğe, yolculuk ve maaş talebinden gaflete delâlet eder. Rüyada kar yağdığını ve fakat kendisini şemsiye ile koruyup kardan müteessir olmadığını görmek, işlerde itiyad ve temkinli olmaya ve korkusuz olarak yaşamaya delâlet eder.
 KARCI Bir kimsenin yaz günü rüyada karcı görmesi, refah ve sevince işarettir. Kışın karcı görmek, üzüntü, keder ve kaygıya delâlet eder.
 KARAAĞAÇ Rüyada karaağaç görmek, işlerde başarıya, aile hayatında saadet ve mutluluğa delâlet eder.
 KARABATAK Rüyada bir kimsenin karabatak görmesi, rızka, iyiliğe, menfaata delâlet eder.
 KARABİBER Kişinin rüyada karabiber görmesi, kendisiyle malların muhafaza edildiği bir başka mala işarettir. Rüyada karabiber yediğini görmek, zehirli veya acı bir şey içmeye alâmettir. Rüyada yenilmediği halde çokça karabiber görmek, mala delâlet eder. Eğer ondan bir miktar yenilirse, üzüntü ve keder ile tâbir olunur.
 KARACİĞER Bir kimsenin rüyada karaciğer görmesi, yiğitlik ile tâbir olunur. Bu sebeple rüyada ciğerinin büyük olduğunu görmek, rüya sahibinin merhametli, yiğit ve kahraman bir adam olduğuna delâlet eder.
Rüyada ciğere nazar etse ve onda aynada olduğu gibi kendisini görse, o kimse vefat eder. Ciğer rüyası, evlat ve ömüre de işarettir. Rüyada bir başka insanın ciğerini yediğini görmek, isabet edecek mala ve rızka alâmettir. Bir kimsenin rüyada kızartılmış veya çiğ ya da pişirilmiş birçok ciğerler görmesi, açılacak ve  erişilecek nice hazinelere delâlet eder. Rüyada ciğer üzerinde yara görmek, günah ve fasıklık ile tâbir edilir. Rüyada kendi ciğerini kestiğini görmek, kendisinin veya sevdiklerinden birinin ölümüne delâlet eder. Yine rüyada kendi ciğerini yediğini görmek, ele geçecek mala delâlet eder. O kimse çocuğunun malından da faydalanır. Bazı kere de ciğer rüyası, sultan, emir veya çok zengin bir kimsenin mutfağına ve aşçısına delâlet eder.
 KARANFİL Kişinin rüyada karanfil görmesi, sena edilen güzellik ve zikr-i cemile delâlet eder. Rüyada yanında birçok karanfil olduğunu ve onları halka dağıttığını görmek, o mahalde isminin hayırla yâd edilmesine delâlet eder. Yine rüyada nezdinde bulunan karanfillerden hiç kimseye bir şey vermediğini görmek, hayır ve iyilikten mahrum olmaya delâlet eder.
 KARADUT Rüyada karadut görmek, rızık ve menfaata delâlet eder. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada siyah dut görmek, mal ve menfaattir. Bu rüya zevce ile arada çıkacak bir kavgaya da işarettir.
 KARANLIK Bir kimsenin rüyada karanlıktan aydınlığa çıktığını görmesi, günahtan tevbeye delâlet eder. Zindandaki adamın karanlıktan aydınlığa çıkması, hapisten kurtulmaya, kâfirin çıkması da Müslüman olacağına delâlet eder. Rüyada zifiri karanlık görmek; sapıklık ve hayrete işarettir. Karanlık hali zulme ve haksızlığa da delâlet eder. Bazı kere de rüyada karanlık görmek, göz ve kalbin kararmasına ve insanlardan gizlemek istediği şeyi gizlemeye işarettir. Rüyada borçlu bir kimsenin karanlıktan aydınlığa çıktığını görmesi, borçtan kurtulmaya, üzüntü ve kederin gitmesine delâlet eder.
 KARARGAH içinde askerlerin bulunduğu bir karargâh görmek, kuvvete, izzete ve neşeye delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, haber beklemeye işarettir. Çünkü askerler memleketlerinden gelecek haberleri dört gözle beklerler.
 KARA SİNEK Rüyada kara sinek görmek, zayıf, miskin ve alçak bir adama işarettir. Kara sineğin büyüğünü görmek, halka zarar veren ve malı ifsad eden bir düşmana alâmettir. Rüyada kara sineği yediğini görmek, helâl olmayan bir malı yemekle tâbir olunur. Rüyada kulağına bir kara sinek yahut sivri sineğin girdiğini görmek, hayır ve berekete nailiyete delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kara sinek öldürdüğünü görmesi, rahata veya vücut sağlığına delâlet eder. Rüyada bir malı üzerine kara sinek konduğunu görmek, o malın hırsızlar tarafından çalınacağına işarettir. Çünkü sinek de bir hırsız gibi konduğu yerden bir şeyler aşırır. Kara sinek rüyası şöyle de tâbir olunur
a) Şiddetli düşman,
b) Zayıf asker,
c) Hasta için ilaç,
d) Temiz ve güzel rızık...
Bazı kere de rüyada kara sinek görmek, kötü amele ve insanlar tarafından kötü görülüp zemmedilmeyi icab ettiren bir işte bulunmaya alâmettir. Rüyada kara sineğin karnına girdiğini görmek, akılsız bir kavim veya kimse ile arkadaş olmaya delâlet eder.
 KARA TAVUK Rüyada kara tavuk görmek, zeki bir çocuğa ve güzel kıyafetli talebeye işarettir. Rüyada kara tavuğun uçtuğunu gören kimsenin oğlu veya oğlu gibi sevdiği birisi sefere çıkar. Rüyada bir kara tavuk tuttuğunu veya satın aldığını yahut birisinin hediye ettiğini görmek, hayırlı evlada veya faydalı ve itaatkâr hizmetçiye delâlet eder. Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada kara tavuk görmek, dört vech ile tâbir olunur
a) Saliha ve âbide bir zevce,
b) İtaatkâr hizmetçi,
c) Hayra götüren arkadaş,
d) Sadık ve çalışkan bir adam.
Cabiru'l-Mağribî demiştir ki Rüyada dişi kara tavuk görmek, zevceye, erkek kara tavuk görmek, mütedeyyin, halûk, vakar sahibi arkadaş veya hizmetkâra delâlet eder.
 KARGA Kişinin rüyada karga görmesi, kaba, yalancı, sözünde durmayan sabırlı birine işarettir. Alaca karga görmek de yine yalancı ve kibirli kimseye delâlet eder. Rüyada bir ağacın dalı üzerinde karga görmek, gurbete gitmeye ehl ve dostlarından ayrı kalmaya delâlet eder. Cabirü'l-Mağribî demiştir ki Rüyada bir karganın kendisiyle konuştuğunu görmek, bir yabancıdan hayır erişeceğine veya iyi bir habere delâlet eder. Rüyada karganın bir kere çığlık attığını görmek, iyilik ile tâbir olunur. İki defa bağırdığını işitmek fena, üç kere  bağırdığını duymak iyi haberdir. Dört kere bağırması ise hüzün ve gama delâlet eder. Rüyada kendisine bir alaca karga verildiğini görmek, sevinmeye, mesrur olmaya ve hayra delâlet eder. Rüyada karganın öldüğünü veya toprağı kazdığını görmek, rüya sahibi için gurbette vefat etmeye işarettir.
 KARGA YAVRUSU Bir kimsenin rüyada karga yavrusu görmesi, fakirlik ve ihtiyaca, aile ve akrabalardan uzak olmaya alâmettir. Bu rüyayı fakir ve gurbetteki bir adam görür ise, tâbir tam zıddı. Bu kere ihtiyaçtan kurtulmaya, zenginliğe ve aile efradına kavuşmaya delâlet eder.
 KARI KOCA Rüyada karı kocayı bir arada görmek, uzun ömre ve huzurlu günlere delâlet eder.
 KARIN Karın rüyası kişinin ehlini, malını ve sırrını ihtiva eden şeylerle, bir yerde beraber yattığı kimselere işarettir. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada karın görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) İlim,
b) Hazine,
c) İş,
d) Evlat,
Danyal (a.s.) demiştir ki Rüyada karnın içini ve dışını görmek mal ile tâbir olunur. Rüyada karnını kaybettiğini görmek, dost, velî, ahbap ve malının sahibi gibi kimselerin vefatına delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, zühd, takva ve ibadete dalarak yeme ve içmeyi terke işarettir. Rüyada karın görmek Kabir, kuyu, afiyet, sıhhat, hastalık, dost ve emanet mala delâlet ettiği gibi, rüya sahibi için din ve ibadet üzerine de delâlet eder. Bir kimsenin rüyada karnının güzelleştiğini, çirkinlik vermeyecek şekilde büyüdüğünü görmesi, ilim ve reislikle şerefli bir insan olacağına alâmettir. Karın rüyası, gizli ve aşikâre olan mal ve evlat ile de tâbir olunur. Rüyada kendi eliyle karnını yarıp içine bir takım şeyler doldurduğunu görmek, haram mala haris olmağa, yardığı karnından bir takım şeyler çıkardığını görmek, üzüntü, keder ve gamdan kurtulmağa, bir başka adamın karnını yarıp içini temizlediğini görmek, o kimseye iyilik etmeye alâmettir. Rüyada karnında bir noksan olmadığı halde boş olduğunu görmek, üç veçhe ile tâbir olunur
a) ibadet,
b) Malda noksanlık,
c) Oruç,
Kişinin rüyada karnının boşaldığını görmesi, ibadet, takva ve riyazet ile meşgul olacağına işarettir. Rüyada karnın içine gönderdiğini görmek, yolculuğa, hapse girmeye veya uzaklaşıp ayrıldığı bir yere tekrar dönmeye delâlet eder. Bir kimsenin rüyada karnından ateş çıktığını görmesi, yetim malı yemekten tevbe etmeye işarettir.
Rüyada karnı üzerine yürüdüğünü görmek, fakirlik ve ihtiyaç sebebiyle insanlardan karnını doyuracak bir şeyler istemesine delâlet eder.. Rüyada kendisini anasının karnında görmek, gurbette olanlar için memlekete
dönmeye delâlet eder. Bazı kere de karın rüyası, insanın ev, binek vasıtası ve hayvanları ile tâbir olunur.
 KARINCA Rüyada karınca görmek, şu şekilde tâbir olunur
a) Zayıf ve hırslı kavim,
b) Asker ve ordu,
c) Aile,
d) Uzun ömür,
e) Ucuzluk,
f) Bolluk ve rızık...
Bilirsiniz ki karıncalar, rızık olan yerlerde bulunur ve durmadan didinir. Rüyada karıncanın dilini bilmek ve anlamak, Süleyman (a.s.)'ın kıssasına binaen velayete delâlet eder. Rüyada karıncayı ağzında yiyecek ile eve girdiğini görmek, o evin hayır ve bereketine delâlet eder. Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada karınca görmek, dört vech ile tâbir olunur
a) Ehl-i Beyt,
b) Akraba,
c) Yolculuk,
d) Mal ve nimet...
Rüyada küçük ve kırmızı karınca görmek, zayıf insanlara, iri ve siyah karınca görmek de akraba ve hane halkına delâlet eder.Rüyada karıncanın hanesine bir şey getirdiğini görmek, rızık ve nimettir. Ağzından burnundan karıncaların çıktığını görmek ise, ömrün bittiğine delâlet eder. Yine hasta bir kimse rüyada vücudunda karınca dolaştığını görürse, onun eceli gelmiş demektir. İmam Nablusî (rh.a.) demiştir ki Bir kimse rüyada sevinçli olduğu halde, burun, kulak veya bunlar gibi azalarından karıncanın çıkması, o kişinin şehid olarak vefat edeceğine delâlet eder. Eğer kendisi mahzun bir halde idiyse, onun tevbe etmeden öleceğine işarettir. Rüyada memur olmak isteyen bir kişi karıncanın konuşmasını işitse, bu rüya, onun memur olacağına delâlet eder. Rüyada karıncanın kanatlandığını görmek, birçok askerin ölmesine delâlet eder. Bir kimsenin rüyada yatağı üzerinde karınca bulunduğunu görmesi, çok evladı olacağına işarettir.
 KARINDA OT BİTMEK Rüyada karnı üzerinde ot bittiğini görmek, rüya sahibi için ölüme delâlet eder. Yine rüyada vücudunun diğer yerlerinde çok olmayarak bedene zarar vermeden biten otlar görmek, o sene içerisinde ucuzluk ve bolluğa nail olmaya delâlet eder.
 KARŞILAMAK Kişinin rüyada bir şeyi karşıladığını görmesi, geometriye, yeni bir şeyi kesmeye veya yolculuğa işarettir. Rüyada bir karış boyundaki mızrakla münakaşa ve mücadele ettiğini görmek, bakire bir kızla temasta bulunmaya delâlet eder.
 KARNIBAHAR Rüyada ve vaktinde karnıbahar görmek, büyük ve kadri yüce bir kadın tarafından gelecek menfaata delâlet eder. Pişmiş karnıbahar, çiğinden tâbirce daha iyidir. Rüyada mevsimsiz karnıbahar yemek, üzüntü ve keder ile tâbir olunur. Bir kimsenin rüyada karnıbahar görmesi, faydalı, sert ve köylü bir adama işarettir. Rüyada elinde yaş bir karnıbahar olduğunu görmek, alacağını zahmetsiz tahsil etmeye alâmettir.
 KARNIN YUMUŞAK YERİ Bir kimsenin rüyada karnının yumuşak yerini görmesi, bedenin kuvvetine ve mülke delâlet eder. Yine rüyada bunların birisinde ağrı ve noksanlık görmek, rüya sahibinin hastalığına ve fakirliğine alâmettir.
 KARTAL Rüyada bir kartal yavrusuna mâlik olduğunu görmek, kadri yüce bir çocuk ile tâbir olunur. Rüyada görülen kartal, Nebi, melik ve salih kimseler ile de tâbir olunur. Kartal uzun ömre, çok mala ve habere delâlet eder. Rüyada büyük bir kartala mâlik olduğunu görmek, büyük bir mülke, izzet ve şerefe ve kuvvete delâlet eder. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada kartal görmek, sekiz vech ile tâbir olunur
a) Şeref,
b) Siyaset,
c) Zikr-i cemil,
d) Güzel şöhret,
e) Ulvî ve yüce mertebe,
f) Sefer için emir,
g) İzzet,
h) Kuvvet...
Danyal (a.s.) da şöyle demiştir Rüyada kartal görmek, melik ve sultana delâlet eder. Rüyada hanesine ve mahalline bir kartalın indiğini görmek, o mahal ve belde melik ve reisinden hayır, şeref ve menfaat erişeceğine işarettir. Rüyada bir kartala rakip olarak gökyüzüne kadar uçtuğunu görmek, uzun bir yolculuğa delâlet eder. Rüya sahibi bu sefer esnasında nimet, şeref ve mala nail olur. Bir kimsenin rüyada kendisine kartalın  pençesiyle vurduğunu görmesi, devlet reisi tarafından erişecek zarara delâlet eder. Rüyada kartal yavruları görmek, necib evlatlara işarettir. Kartalın eti, tüyü, kemiği, büyükler tarafından gelecek hayır ve şerefe ve mertebeye delâlet eder. Rüyada bir kartalın kendisini yüklendiğini ve onunla beraber evine doğru uçtuğunu
görmek, iyi ve faydalı bir yolculuğa delâlet eder. Kartalla beraber göğe doğru uçtuğunu görmek ise, yolculuk esnasında öleceğine alâmettir. Rüyada kartal etinden yediğini veya kanadından, kemiğinden bir şey aldığını görmek, devlet reisi tarafından gelecek mala delâlet eder.
 KARYOLA Rüyada bir karyola üzerinde oturduğunu veya yattığını görmek, yüksek makama ve menfaate delâlet eder.
 KASA Rüyada içi para dolu kasa görmek, zenginliğe, rızka, bir yerden gelecek mirasa; boş kasa görmek ise, üzüntü, keder ve fakirliğe delâlet eder.
 KASAP Kişinin rüyada kasap görmesi, Azrail (a.s.) ile tâbir olunur. Çünkü kasap hayvanların canını alan kimselerdir. Bazı kere de kasap görmek, kuvvete ve kudrete işarettir. Rüyada bir kasabı öldürdüğünü görmek, hastalıktan kurtulmaya ve şifaya delâlet eder. Üzüntülü, kederli, sıkıntılı ve hapis kimsenin rüyada kasap görmesi, hayra ve kederinden kurtulmaya delâlet eder. Bazı kere de rüyada kasap görmek, gemi sahiplerine, verese ve yetimler arasında mal taksim eden adama delâlet eder. Nablusî (rh.a.) demiştir ki “- Rüyada seyyar kasapları görmek, şiddet ve zarar ile tâbir olunur. Bu rüya hastalar hakkında, onların yakında öleceklerine, zenginler hakkında ise, onlara isabet edecek zarar ve şiddete, feryat eden kişiler hakkında da feryatlarının artmasına; borçlu ve bağlılar hakkında onların borçlarını ödemesine ve bağlarının çözülmesine delâlet eder."
 KASATURA Rüyada kasatura görmek, kudret ve kuvvete ve işlerde başarılı olmaya delâlet eder.
 KASE Bir kimsenin rüyada kâse görmesi, zevceye veya evinin geçimine işarettir. Eğer görülen kâse güzel ve çok kıymetli olursa, onun delâlet ettiği şey şereflidir. Hasta bir kimsenin rüyada kendisine bir kâse verildiğini ve içinde olan şarabı, suyu veya şerbeti içtiğini görse, bu rüya, o hastanın ölüm şarabını içmesine delâlet eder.
Kâse satıcısını rüyada görmek, temiz bir hayata, emniyete ve yolculuktan alıkonmaya alâmettir. Ancak bakır kâsenin satışını görmek, bu tâbirin zıddıdır. Yine rüyada kâse görmek, kadın cevherleri ile de tâbir olunur.
Bir kadın rüyada kendisine kâse içinde su verildiğini görse, bu rüya onun karnındaki çocuk ile tâbir edilir.
 KASEM Rüyada kasem ettiğini, yani yemin ettiğini görmek, sözünde durmaya, korkudan emin olmaya delâlet eder. Ancak bu yemin doğru şey üzerine edildiğinde tâbir böyledir. Yalan yere yemin etmek, zillet ve fakirliğe işarettir.
 KASIK Rüyada edep yerindeki kılları traş ettiğini veya herhangi bir şekilde kasık kıllarını görmek, borcun ödenmesine, üzüntü ve kederin gitmesine alâmettir. Kadın kasığı bostan ekilecek yer ile tâbir edilir. Denilmiştir ki Rüyada kadının kasığını görmek, onun boşanmasına delâlet eder. Kadının âdet olması da, yine böyledir.
 KASIM Bu ayın ilk günü veya gecesi görülen rüya daha makbuldür ve aynıyla çıkar.
 KASIRGA Rüyada her tarafı yakıp yıkan kasırga görmek, üzüntü, keder ve ziyana delâlet eder.
 KASİDE Rüyada bir mescidde veya topluluk içinde kaside okuduğunu, yahut bir başkasının okuduğunu görmek, zikr-i cemile, tevbe ve hayırlı işlere delâlet eder. Çünkü kaside Cenab-ı Hakk'ın medh ü senasıdır.
 KAŞ Rüyada erkek için kaş, ahlâk ve huyun güzelliği, din, emanet ve vakarındaki mertebe ile tâbir olunur. Çünkü kaş, gözün zineti ve süsüdür. Denilmiş ki Kaş, bir yaydır ki, onun okları güzel kimselerin bir an nazar etmelidir.  Rüyada kaş görmek, bazı kere anaya-babaya, iki çocuğa, yahut iki ortağa, iki zevceye, iki vekile veya iki kapıcıya delâlet eder... Rüyada kaşların çatma olduğunu görmek, ülfet ve muhabbete işarettir. Bunun aksini görmek, tâbirin hilâfınadır. Rüyada kaşların haddini tecavüz etmeden fazla olarak görülmesi, onların delâlet ettiği kimselerin halinin güzelliğine alâmettir. Rüyada iki kaş, dince mertebeye, kaşlarda meydana gelen iyilik rüya sahibinin huy ve âdetine ve dinini korumasına delâlet eder. Bazı kere de kaş görmek, kapıcı, vali, vasi ve koca gibi gözün delâlet ettiği şeylerin muhafazası üzerine delâlet eder. Rüyada iki kaşının yeniden bittiğini görmek, ya kendisinin veya akrabadan birinin iki kızı dünyaya geleceğine işarettir. Kaş görmek şu vech ile de tâbir olunur
a) Mal,
b) Zinet,
c) Kız evlat,
d) Uzun ömür..
Rüyada kirpiklerin uzadığını görmek, izzet, şeref ve hayırlı evlat ile tâbir edilir.
 KAŞAĞI Rüyada atları tımar etmede kullanılan kaşağı görmek, yine at ile tâbir edilir. At ise muraddır.
 KAŞAR Rüyada kaşar peyniri görmek veya yemek, hayırlı rızka delâlet eder. Hasta için bu rüya, şifa bulmaya işarettir.
 KAŞIK Rüyada dolu halde kaşık görmek, rızka ve menfaata, boş kaşık görmek de fakirliğe delâlet eder.
 KAŞIMAK Rüyada kaşımak ve tırmalamak hali, malda zarar ile tâbir olunur. Bu sebeple rüyada bir kimsenin kendisini kaşıdığını görmek, kendi malına veya akrabalarının malına dokunacak zarara delâlet eder. Rüyada alnının kaşınıldığını görmek, ömrün bittiğine ve ecelin geldiğine delâlet eder. Nablusî demiştir ki Rüyada kaşınan yerde şiş, kan, irin ve sarı su gibi şeyler olursa, kaşıyan kimse kaşınan hakkında bir söz söyler ve kaşınmış olan kişi mala ve nimete nail olur.
 KAT Rüyada bir ev, köşk veya kat görmek, sürür ve sevince delâlet eder. Çünkü dünyada mekân, ahirette iman lazımdır.
 KATIR Rüyada Peygamberler Peygamberinin bindikleri "Kusva" isimli katırı görmek, şeref, izzet, şan, rızık ve bereket ile tâbir olunur. Rüyada beyaz yüzlü, dört veya iki ayağı sikkeli bir katıra binip kıble cihetine yöneldiğini görmek, hacca gitmeye delâlet eder. Eğer katırın yüzü başka cihete yönelmiş ise, bu kere şan ve şerefle uzun bir yolculuk etmeye alâmettir. Rüyada eğeri ile beraber dişi ve güzel katır görmek, edibe ve güzel kadına; eğeri
olmayarak çıplak katır görmek, menfaati olmayan yolculuğa delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kendisinin olmayan dişi bir katıra bindiğini görmesi, bir başka adamın hanımına hainlik etmeye işarettir. Nablusî demiştir ki Katır, nesebi olmayan bir erkeğe, yahut babası köle olan kuvvetli bir insana delâlet eder. Bundan dolayı bir kimse katıra binse gem katırın ağzında, dizginler de elinde olsa, hilekâr ve kuvvetli düşmanı ile huysuz  hizmetkârlarına karşı zafer bulur ve onları kahreder. Rüyayı gören kadın ise, bu rüya, onun kocaya gitmesine delâlet eder. Bir kimsenin rüyada siyah ve dişi bir katıra bindiğini görmesi, mal sahibi zengin ve kısır bir kadına delâlet eder. Rüyada katıra dönüştüğünü görmek, makam ve rütbesinden azledilmeye işarettir.  Yine rüyada katır sütü içtiğini görmek, içtiği sütün azlık ve çokluğu nisbetinde sıkıntı ve güçlüğe düşeceğine delâlet eder.
Rüyada katır görmek, yolcular için faydalı ve menfaatli yolculuğa delâlet eder. Sultanlar için, katıra binmek, zillet ve hapislik ile tâbir olunur.
 KATIRCI Bir kimsenin rüyada katırcıyı görmesi, iş yapmakta gayretli bir valiye hayvanların çoğalma ve ıslahı vazifesini üzerine alan ve yürüten bir memura alâmettir.
 KATİP Kişinin rüyada kâtip görmesi, hilekâr ve aldatıcı adama işarettir. Mesleği kâtiplik olan bir kimsenin rüyada yazısının çirkin olduğunu görmesi, tevbeye delâlet eder. Rüyada devlet başkanının yazıcılarını görmek veya onların şekil ve sıfatlarına girmek, kadir ve şanının yüce ve halinin iyi olmasına işarettir. Nablusî (rh.a.) demiştir ki "- Rüyada Kirâmen Kâtibin meleklerini görmek, eğer rüya sahibi takva ehli ve muttaki bir kimse ise, müjdeye ve onun dünya ve ahiret işlerinin kolaylığına ve kendisinin cennetliklerden olmasına delâlet eder. Eğer rüyayı gören kişi muttaki değilse "(Allah indinde) çok şerefli yazıcılar vardır." (İnfitar, 11) mealindeki âyet-i kerimenin işaretince bütün kötülüklerden sakınsın." Rüyada nesir yazı kâtiplerini görmek, izzete, yüceliğe, şan ve şerefe, ihtiyaçlarını görmeye, anlayışa, güzel konuşmaya, rızka, menfaata, zevcelere, evlada, ana babaya ve hizmetçilere mâlik olmaya delâlet eder. Rüyada yol üzerinde yazı ve arzuhal yazan kimseleri görmek, polise ve kan alıcıya işarettir. Rüyada kendisini devlet dairelerinin birinde kâtip olmuş görmek, menfaata, rızka ve bir yerden gelecek mala delâlet eder. Bazı kere de rüyada kâtip görmek, ziraatçılıkla uğraşan kişilere delâlet eder. Sır kâtiplerini görmek ise, gelen haberlere, fazlalığa ve noksanlığa, ısrara ve gizli sırlara vâkıf ve muttali olmaya alâmettir.
 KATRAN Rüyada kişinin katran görmesi, müfsit kimseleri fesat ve kötülük çıkarmaktan men eden ve iyilik yolunu gösteren bir adama delâlet eder. Rüyada katran süründüğünü veya katrandan mamul elbise giydiğini görmek, Allahu Teâlâ'nın Cehennem ehli hakkında varid olan "Gömlekleri katrandır." (İbrahim, 50) mealindeki âyet işaretince, o kişinin günah ve yaramaz işler işlemesine delâlet eder. Bazı kere de katran görmek, haram mala ve kötü akıbete delâlet eder.
 KAVAF (Kadın ayakkabısı diken kimse) Rüyada kadınlara mahsus ayakkabı diken sanatkârı görmek, nikah kıyan kimseye veya arsız bir adama işarettir. Erkek ayakkabısını yapan ustayı görmek, erkek ve kadın hizmetçiye ve yolculuğa delâlet eder. Rüyada tanınmayan bir sanatkâr görmek, mirasları adaletle taksim eden kimse ile tâbir edilir. Göncüyü görmek dahi böyle tâbir edilir. Çünkü hayvanların derisi mirastır.
 KAUÇUK Kişinin rüyada kauçuk görmesi, üzüntü, keder ve sıkıntıya delâlet eder.
 KAVAL Rüyada bir koyun çobanının kaval çaldığını görmek, iyi habere işarettir. Kendisinin kaval çaldığını görmek, hasrete, gurbete ve sevdiklerinden ayrılmaya delalet eder.
 KAVANOZ Rüyada camdan, topraktan veya bir başka şeyden yapılma kavanoz görmek, zevceye veya hizmetçiye delâlet eder.
 KAVGA Bir kimsenin rüyada kavga ettiğini görmesi, kuvvete veya bir adamla düşmanlığa, yahut ihtilâfa düşmeye delâlet eder. Rüyada elinde bir kılıç veya silah olduğunu görmek, rüya sahibinin yapacağı bir işten
dolayı şöhret bulacağına işarettir. Rüyada bir küçük çocukla kavga ettiğini görmek, düşmana galip gelmeye delâlet eder.  Yine rüyada dünya işleri için bir kimse ile kavga etmek, rızık hususunda cehd ve gayrete delâlet eder. Bir kimse rüyada, zırh cinsinden olan silahla cenk ve kavga yaptığını görse, bu rüya onun için, hilekâr ve zengin bir kadınla evlenmeye işarettir. Çünkü zırh vücudun bir kısmını örter ve insanı korur. Rüyada Allah yolunda kılıçla cenk ve kavga yaptığını görmek, Hak üzere olduğundan dolayı o kimsenin nail olacağı şerefe delâlet eder.
 KAVUK Rüyada âlimlerin başlarına koydukları kavuğu görmek, ilim ve hünere ve ilim yolunda yükselmeye delâlet eder.
 KAVURULMUŞ ŞEY Rüyada kavurulmuş helva görmek, rızka, faydalı ortaklığa ve mala delâlet eder. Yine rüyada nohut, kestane, fındık ve bunlar gibi şeylerin kavurulmuşunu görmek, vaadin yerine getirilmesine, borcu ödemeye, gurbette bulunanın gelmesine alâmettir.
 KAVUN VE KARPUZ İbn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki - Rüyada elini semaya uzatıp bir kavun aldığını görmek, mülke ve nimete mâlik olmaya delâlet eder. Rüyada tamamen yetişmiş ve kemale ermiş kavun görmek, vücudun sıhhatına delâlet eder. Kavun rüyası, üzüntü, keder, gam ve hastalık çeken bir kimseye de işarettir.
Denilmiştir ki Rüyada kavun gören kimseye, çaresi ve akıbeti bilinmeyen bir gam isabet eder. Zindanda olan bir kimsenin rüyada kavun yediğini görmesi, hapisten çıkacağına delâlet eder. Rüyada kavun tarlası görmek, evhamlı birtakım insanlara işarettir. Bazı kere de kavun görmek, işsizliğe delâlet eder. Bir kimsenin rüyada evinden kavunları attığını görmesi, attığı kavunların sayısınca ev halkından vefat edecek kimselere delâlet eder. Kişinin rüyada karpuz görmesi, hayır ve menfaata ve vücut sıhhatına delâlet eder. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada içi boşalmamış ve bozulmamış karpuz görmek ve yemek vücudun sıhhat ve afiyetine delâlet eder. ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki Rüyada karpuz yemek, gam ve kederden halâs olmaya delâlet eder.
Karpuzun özü, anlayış ve ilim ile tâbir olunur. Rüyada sarı karpuz görmek, kendileri için güzel ve medhedilen ve hayır ile yâd edilen birtakım erkek ve kadınlara alâmettir. Bazı kere de rüyada sarı karpuz görmek, ayıp sahibi bir kadına işarettir. Yeşil karpuz görmek, şehre, çocuğa, zevceye yahut erkek hizmetçiye delâlet eder.
Rüyada kırmızı karpuz görmek, her türlü süs, zinet ve bezeğe alâmettir.
 KAVUN KARPUZ SATAN Rüyada kavun karpuz satıcısını görmek, köle simsarı ve yanında şifa veren ilaçlar ve yiyecekler bulunan bir adama işarettir.
 KAVURMACI Bir kimsenin rüyada kavurmacı görmesi, şer, şiddet ve namazı terk edip şehvanî arzulara uymaya işarettir. Bazı kere de bu rüya, adamın ardınca ayıplarını söyleyen bir kimseye delâlet eder.
 KAVUŞMAK Rüyada dost ve sevdiklerinden birisine kavuşmak, sıla-i rahme ve oruca kavuşmaya delâlet eder. Rüyada bir âlime, bir veliye, büyük bir zâta kavuştuğunu görmek, dostluğu muhafazaya, sözünde durmaya, dinde salâha, sultana yaklaşmaya ve gönül uyanıklığına delâlet eder. Rüyada bid'at sahibi veya kâfirlerden birine kavuşmak, dünya ve dinin bozulacağına, rüya sahibinin vakitlerini oyun ve fuzulî şeyler ile zayi edeceğine işarettir.
 KAVUT (Kavurulmuş undan yapılan yemek) Rüyada kavut görmek, sefere, takva ve veraya, perhiz etmeye ve salih amele delâlet eder. Rüyada bir kuyu içinde kavutu su ile karıştırıp içmek, az ad olmaya, devlet reisine
yaklaşmaya veya hapisten kurtulmaya delâlet eder. Yine kavut rüyası, cehennemden kurtulmayı gerektiren salih ve güzel amele işarettir. Bazı kere de kavut görmek, kaybolmuş bir şeyi bulmaya delâlet eder. Kişinin rüyada kavut görmesi, dininin güzelliğine ve kara yolu ile sefer edeceğine delâlet eder.
 KAYA Kişinin rüyada kayalar görmesi, sabırlı ve şerefli bir kadına delâlet eder. Yine kayalar, işlerde basiretli hareket etmeye, sabır ve sebata, uzun ömre, hayvanlara ve binalara delâlet eder. Nablusî (rh.a.) demiştir ki
"- Rüyada kaya görmek, bazan da "Kayaya sığındığım vakit ben balığı unutmuşum." (Kehf, 63) mealindeki âyet gereğince unutmaya işarettir." Kirmanî der ki Rüyada kaya görmek, iki vech ile tâbir olunur
a) Mal,
b) Büyük bir adam.
Rüyada beyaz bir taş düştüğünü görmek, güzel huy sahibi bir kimse ile dost olmaya ve ondan gelecek hayır ve menfaata delâlet eder. Bekâr bir kimsenin rüyada ata biner gibi bir taşın üstüne çıktığını görmesi, yakında
evleneceğine delâlet eder. Rüyada şehir içinde görülen büyük taşların çokluğu, o şehir halkı için ucuzluğa ve
bolluğa işarettir. Kaya şöhrete delâlet ederse, o şöhret rüya sahibi için uzun bir müddet devam eder. Eğer kadına delâlet ederse sabırlı ve kanaatkar olur. Kaya rüyası şöyle de tâbir olunur
a) Kapı eşiği,
b) Merdiven ayağı,
c) Sütun,
d) Âbide...
Bir kimsenin rüyada taşı deldiğini ve onu bir şeye benzetmeye çalıştığını görmesi, bir meseleyi araştırmaya ve onun sırrına vakıf olmaya delâlet eder. Bazı kere de koca koca kayalar görmek, kalbi katı, gafil ve cahil kimse ile tâbir edilir.
 KAYBOLMAK Rüyada bir âlimin insanlar içinde kaybolduğunu görmesi, o âlimin ilminden halkın faydalanmasına ve şöhretinin her tarafta yayılmasına delâlet eder. Rüyada kaybolmak hali, bazı kere de nasibin noksanlığına işarettir. Rüyada kendi evinin kaybolduğunu görmek, mâlik olduğu şeylerin elden gitmesine delâlet eder.
 KAYIK Bir kimsenin rüyada balıkçı kayığı görmesi, rızık, nimet ve menfaata delâlet eder. Çünkü balıkçılar o kayıkla rızıklarını temin ederler. Rüyada yelkenli kayık görmek, üzüntü, keder, sıkıntının gitmesine ve gönül
ferahlığına delâlet eder. Rüyada geçit kayığına bindiğini görmek, Allahu Teâlâ'nın lütuf ve merhametine
delâlet eder. Çünkü gemiler ve kayıklar Allah'ın kudretiyle su üzerinde akıp giderler. Geçit kayığına yakın görülen şey, rüya sahibinin yakınları ile tâbir olunur. Rüyada küçük kayık küreği görmek, korku ve tehlikelerden selâmete kavuşmaya işarettir. Yine kürek görmek, güç işlerde kendisine yardım edecek dost ve arkadaşa
işarettir.
 KAYINBİRADER Rüyada kayınbiraderini görmek, güç ve kuvvete ve işlerde başarılı olmaya delâlet eder.
 KAYINPEDER Kayınpeder de insanın babası mesabesindedir. Bu sebeple rüyada kayınpeder görmek, hayır ile tâbir olunur. Yine bu rüya, hiç ümit edilmeyen yerden gelecek rızka ve menfaata delâlet eder.
 KAYIPTAN GELEN SES Rüyada, emir, nehiy veya korkutmak ve men etmek, yahut müjdelemek için kayıptan bir ses işittiğini görmek, sesin hitap ettiği şekilde tâbir olunur. Rüyada ne denilmişse, tâbiri de odur.
 KAYISI Bir kimsenin rüyada ve mevsiminde kayısı görmesi, hayra ve afiyete delâlet eder. Kayısı ağacını görmek, insanların ferahlandığı bir adam ile tâbir olunur. Rüyada kayısı ağacı görmek, mal ve hüzün ile tâbir edilir. Bazı kere de kayısı görmek, hizmetçi ve menfaatlı mala delâlet eder. Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada yeşil zerdali veya kayısı yediğini görmek, hastalıktan şifa bulmaya ve sadaka para yemeye delâlet eder.
 KAYIŞ Bir kimsenin rüyada kayış veya tasma görmesi, yardıma, söz ve şartını yerine getirmeye, vaadinde sadık olmaya ve çalışmaya delâlet eder. Bazan da kayış rüyası, rızka, çocuğa, erkek hizmetçiye işarettir. Yine kayış görmek, yolculuk yapmaya delâlet eder.
 KAYMAK Rüyada kaymak görmek, ana rahmindeki çocuk ile tâbir olunur. Yine kaymak, faydası çok, büyüyen ve lezzetli olan toplu mal ve ganimetten meydana gelen rızka delâlet eder. Denilmiştir ki Bir kimse rüyada kaymak yese Allah Azze ve Celle o kişiye Beytü'l- Mukaddes'i (yani Mescid-i Aksa'yı) ziyaret etmeyi ihsan buyurur. Kaymak rüyası, ucuzluk, bolluk, kazanç, fayda ve arzu ettiği şeyleri kolaylıkla elde etmek ile de tâbir olunur.
 KAYNAK Rüyada bir su kaynağı görmek, yahut o kaynaktan su içmek, temizliğe, afiyete, güzel hayata ve rızka delâlet eder.
 KAYYUM Rüyada cami ve mescid hizmetlerine bakan kimseyi görmek, hayırlı ve sevaplı işlere ve ömrün bereketine delâlet eder. Rüyada kendisini kayyum olmuş görmek, daha da güzeldir. Ve Allah indinde makbuliyete işarettir.
 KAZ Rüyada görülen kaz, zevceye ve hizmetçiye işarettir. Rüyada kaz eti yediğini görmek, zengin ve neşeli bir kadınla rızıklanmaya, komşulardan gelecek mala delâlet eder. Bazı kere de rüyada kaz görmek, kadir ve kıymetli, takva ve vera sahibi, ibadet ehli ve iffetli olan birtakım kimselere delâlet eder. Rüyada kaz ile konuştuğunu görmek, hanım tarafından şerefe ve rif’ate nailiyete delâlet eder. Bir kimsenin rüyada şehirden veya bir mahalleden kaz sesleri işitmesi, o yerlerden musibet sesleri veya ölüm haberleri işitmesine alâmettir.
Yine kaz rüyası, ululuğa, mertebenin yüceliğine ve iyilikle tanınmaya delâlet eder.
 KAZA-İ HACET (Büyük abdest) İbn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyasında büyük abdest bozduğunu görmek, eldeki malın gitmesine delâlet eder. Bunun tuvalet ve abdesthane gibi bir yerde yaptığını görmek, infaka delâlet eder. Rüyada büyük abdest bozarken bir hayvan çıkardığını görmek, evladı olmağa delâlet eder. Eğer hayvan erkek ise evladı erkek, dişi ise çocuğu kız olur. Rüyada necaset veya gübre üzerine oturduğunu görmek, akrabadan yahut mirastan ele geçecek haram mala delâlet eder. Ibn-i Kesir demiştir ki Rüyada necaset içine daldığını görmek, keder ve üzüntüye delâlet eder. Abdesthaneye düştüğünü görmek, günah ve zillet ile tâbir olunur. Ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki Rüyada büyük abdest bozduğunu görmek, gam ve kederden kurtulmaya işarettir. Eğer malı varsa zekâtını verir. Kuru necaset çıkardığını görmek, afiyeti için bir kısım malını harcayacağına delâlet eder. Abdestini sulu çıkardığını görmek, bütün malın telef olacağına işarettir.
Yine rüyada abdest bozarken bütün insanların kendisine baktığını görmek, fena söz ile tâbir olunur. Rüyada büyük abdestinin fena halde koktuğunu görmek, ele geçecek haram mala delâlet eder. Kendi yatağına büyük abdestini yaptığını görmek, zevcesinden ayrılmaya işarettir. Bazı kere de bu rüya, büyük bir hastalığa delâlet eder.
 KAZAN Rüyada kazan görmek, birçok vech ile tâbir olunur
a) Kadın,
b) Ev hizmetlerini yürüten kimse,
c) Polis memuru,
d) Zengin yahudi...
 KAZANCI Bir kimsenin rüyada kazancıyı görmesi, uzun ömre delâlet eder.
 KAZA VE KADER Nablusî demiştir ki Rüyada bir kimsenin kaza ve kaderin kendisinde veya malında câri olduğunu görse, o kişi fazla bir ücret ve çok sevaba nail olur. "Allahu Teâlâ, kulu için ancak hayırlı olanı buyurur." hadis-i şerifinin işaret ettiğine göre o korktuğu bir şeye gayret eder ve bunda sonu iyi olur.
 KAZZAZ (Şerit yapan sanatkâr) Rüyada böyle bir sanatkâr görmek, daima uzun yolculuklar yapan kimseye delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, nefsi tezkiye eden, güzellikle iş yapan adama işarettir.
 KAZIK Bir kimsenin rüyada duvara kazık çaktığını görmesi, kadir ve şanlı bir zata muhabbet etmeye alâmettir. Rüyada bir eve kazık çakmak, bir kadına gönül bağlamak ile tâbir olunur. Kazık görmek, devlet reisi veya onun benzeri ile de tâbir edilir. Rüyada yaşlı bir adamın kendisinin sırtına bir kazık veya bir çivi çaktığını görmek,
neslinden bir melik veya zamanın teki olacak bir âlimin çıkmasına delâlet eder. Rüyada görülen kazık ağaçtan ve o kazığı onun sırtına çakan da genç bir kimse olursa, bu rüya, onun kendisine düşman olacak bir  çocuğunun dünyaya gelmesine delâlet eder. Rüyada demirden kazık görmek, mal ve kuvvete delâlet eder.
Bazı kere de kazık görmek, sivri ve keskin olduğundan, acılara ve katılığı sebebiyle de, üzüntü, keder ve tasaya alâmettir. rüyada kendi tenasül uzvundan on iki kazık çaktığını ve kendisinin de bir mescidin mihrabında bulunduğunu görmek, doğacak on iki çocuğa ve o çocukların hepsinin imam olmalarına delâlet eder. Rüyada bekar bir adamın bir duvara veya yere kazık çaktığını görmesi, evlenmeye delâlet eder. Evli ise, hanımının hamile kalacağına işarettir. Bir kimsenin rüyada kendisini bir kazık üzerinde görmesi, âlim ve fazıl bir zâttan kuvvet almaya delâlet eder.
 KAZMA Bir kimsenin rüyada kazma görmesi, kalbin kuvvetli oluşuna ve iyi işlere ihtimam göstermeye işarettir. Yine kazma rüyası, insanların mallarını kendi tarafına çeken bir adama delâlet eder. Bazı kere de kazma görmek, huysuz ve terbiyesiz hizmetçiye delâlet eder. Kazma, sâdık dostlardan yardım beklemeye de işarettir.
 KAZMAK Rüyada yeri kazıp oradan bir şey çıkardığını görmek, iş sahiplerinin işlerinin ve hükümlerinin geçerli olmasına işarettir. Rüyada tanıdığı bir ölünün kabrini açıp kabirden bir şey çıkardığını görmek, o ölü
âlim veya zengin idiyse, ölünün dünyada bulunduğu mesleği talep etmesine, çıkardığı şey miktarınca da ona nail olmaya delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kuru toprak kazdığını görmesi, kazdığı ve eline geçen toprak
miktarınca mala delâlet eder. Toprağın rutubetli olması, bir başka insana yapılacak hileye işarettir. Fakat yapılan hileden ona bir fayda erişmez, o kimse sıkıntı ve meşakkate maruz kalır. Toprak kazmak, kabir kazmak ile de tâbir olunur. Bazı kere de rüyada toprak kazdığını gören kimse öldürülür. Eğer toprağı kazan hasta ise o yer onun kabrine delâlet eder. Yolcu ise, kazılıp çıkarılan toprak miktarınca mal elde etmeye işarettir. Bir adamın rüyada kendisi için su çıkarmak gayesiyle bir çukur, kuyu veya dehliz kazdığını görmesi, onun kendi geçimi için çalışmasına delâlet eder. Eğer böyle tecelli etmezse, hem kendisi hem de bütün insanların menfaati için çalışmasına alâmettir. Rüyada kazdığı yerin toprağından yediğini görmek, yediği kadar mala delâlet eder. Hapiste olan birisinin kazılmış kuyudan çıktığını görmesi, zindandan kurtulmaya, hastanın görmesi de şifa bulmaya delâlet eder. Rüyada suyu, kazdığı çukura akıttığını görmek, geçim hususunda güçlükle tâbir olunur ve o kimse meşakkate düşer. Rüyada içine birisini düşürmek için kuyu kazdığını görmek, bu hilenin bizzat kendisinin başına geleceğine işarettir.  Rüyada bir çukura düştüğünü ve oradan çıkarılması için feryat ettiğini, ama hiç kimsenin de imdadına gelmediğini görmek, o zat hesabına kabir çukuruna delâlet
eder. Bazı kere de çukur görmek, korkudan emin olmaya, sıkıntıdan kurtulmaya işarettir. Rüyada düşman korkusundan gizlenmek için çukura girdiğini görmek, düşmana galip gelmeye delâlet eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder