Translate

11 Nisan 2013 Perşembe

K-3

 KIBLE Rüyada kıbleyi görmek, ferah, sürür ve neşe ve kurtuluşa delâlet eder. Rüyada Müslümanların kıblesi olan Kabe'yi görmek, beş veçhe ile tâbir olunur
a) Halife (devlet reisi),
b) Büyük bir imam,
c) îman,
d) İslâm,
e) Korkudan emin olmak.
 KIL Bir kimsenin rüyada gövdesinde veya herhangi bir yerinde kıl bittiğini görmesi, malın artmasına, rızkın genişliğine, mevki ve itibarın yüksekliğine delâlet eder. Rüyada sakalının kılını uzamış görmek, halk arasında mevkiinin ve itibarının artmasına delâlet eder. Yine rüyada sakalındaki tüylerin bembeyaz hale geldiğini görmek, dinde kuvvete, sözünde doğruluğa ve amellerde devama işarettir. Rüyada, vücudun kıl bitmeyen bir yerinde kıl bitmiş görülmesi, makam ve mevkiin yüceliğine ve rızka delâlet eder.
 KILAVUZ Rüyada kılavuz görmek veya onun ardınca gitmek, uzun bir yolculuk ile tâbir olunur. Kılavuzdan yol sorduğunu görmek, bir kimseden akıl danışmaya işarettir.
 KILÇIK Kişinin rüyada balık kılçığı görmesi, malda ve mevkide noksanlığa delâlet eder.
 KILIÇ Rüyada kılıç takındığını görmek, yüksek bir memuriyete delâlet eder. Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada kılıç görmek, altı şekilde tâbir olunur
a) Evlat,
b) Memuriyet,
c) Hak,
d) Menfaat,
e) Mal ve mülk,
f) Düşman üzerine zafer.
Rüyada keskin, parlak ve güzel bir kılıç görmek, Hak söze ve güzel hitabete delâlet eder. Rüyada hanımına kını içinde bir kılıç verdiğini görmek, bir kız çocuğu ile tâbir olunur ve hanımı kız doğurur. Bunun tersi zevcesi kını içinde bir kılıç verse, o kişinin zevcesinden bir erkek çocuğu dünyaya gelir. Rüyada görülen kılıç, çocuğa, devlet reisine ve mülke delâlet eder. Kılıcın kabzasındaki gümüş ve kılıcın namlusu yine çocuğa delâlet eder.
Rüyada kılıç görmek, şunlara da işarettir
a) Rızık,
b) Mülk,
c) İlim,
d) Mal,
e) Edebiyat...
Rüyada yerde olan bir kılıca elini uzatarak aldığını görmek, Hakkı aradığını ve onu bulacağına delâlet eder.
Rüyada kılıcının kınının kırıldığını görmek, rüya sahibinin hanımının vefatına delâlet eder. Cabirü'l-Mağribî demiştir ki Rüyada altından bir kılıcı olduğunu görmek, büyüklerden gelecek menfaata delâlet eder. Demirden kılıcı olduğunu görmek, işin güzelliğine ve kuvvete delâlet eder. Rüyada, demir, bakır, kalay ve ağaçtan dört kılıç taktığını görmek, evliler için dört tane erkek çocuğun olmasına delâlet eder. Demir kılıç, o çocuklardan birinin şecaatli, cesur ve bahadır olmasına, bakır kılıç onlardan birisinin zengin ve bol rızıklı olmasına,
kalay kılıç, onlardan birisinin fena tabiatlı olmasına ve ağaç kılıç da o çocuklardan birisinin münafık olmasına alâmettir. Çünkü ağaç kılıç bir işe yaramaz. Bir kimsenin rüyada kılıcının körlenip kesmediğini görmesi, sözünün tesirsiz ve dinlenmez olduğuna işarettir. Rüyada kılıcının kabzasının kırıldığını görmek, eğer ana babası hayatta ise onlardan birinin ölümüne delâlet eder. Rüyada kılıcın namlusunun kırıldığını görmek,
hizmetçinin ölümü ile tâbir olunur. Rüyada, kendisine bir kılıç verildiğini görmek, zevceye delâlet eder. Zira Lokman (a.s.) şöyle demiştir "- Kadın kılıç gibidir. Görmez misin görünüşü ne güzel ve eseri ne çirkindir."
Rüyada kılıc görmek, şu vech üzere de tâbir olunur
a) Rızık,
b) İlim,
c) Zevce,
d) Mülk,
e) Evlat...
Rüyada elinde camdan imal edilmiş bir kılıç görmek, hanımı hamile olanlar için doğacak çocuğun kısa ömürlü olacağına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kılıcının kınını kırılmış görmesi ve kılıcın sağlam kalması, rüya
sahibinin hanımının ölümüne ve ana rahmindeki çocuğun sağ olarak kurtulmasına delâlet eder. Rüyada elinde düşman kılıcından daha uzun bir kılıç olduğunu görmek, düşman üzerine zafer bulmaya delâlet eder.
 KILIÇ BAĞI Kişinin rüyada kılıç bağını görmesi, kendi kendisine büyüklenen ve kendisini beğenen kibirli kimseye delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, yardım talebinde bulunan kimseye yardım etmeye, çetinlik ve meşakkatten sonra rahat ve huzura işarettir. Yine rüyada kılıç bağını görmek, erkekleri terbiye edici veya doğru yola götürücü ve yol gösterici kimseye alâmettir.
 KILIÇ BİLEYİCİ Rüyada kılıç bileyicisini görmek, üzüntü ve kederin gitmesine delâlet eder. Yine bu rüya, cehaletten sonra ilme kavuşmaya ve salih kimselerle arkadaş olmaya işarettir. Bazı kere de kılıç bileyicisini görmek, iyi kötü, küçük ve büyük işler kendisine ait olan adil ve heybetli bir adama delâlet eder.
 KILIÇÇI Bir kimsenin rüyada kılıççıyı görmesi, düşmana galip gelmeye, güç ve kuvvete delâlet eder. Rüyada kılıç yapan ustayı görmek, ilim ve edebiyata vâkıf bir zata işarettir. Rüyada kılıçların konduğu torbayı görmek, emniyetli mutemet ve korunması için kendisine mal, para, eşya emanet edilen yaşlı kadına delâlet eder.
Rüyada kılıcın ucunu görmek, talebe için ilim öğrenmeye, malı harcamaya ve sırları gizli tutmaya delâlet eder.
 KILIÇ VE BIÇAK SAPI Rüyada kılıç ve bıçak sapı görmek, mal, mülk, deve, koyun, sığır veya altın ve  gümüşten kendisinde çok derecede servet bulunan ve üzerine zekât vacip olan kimseye delâlet eder.
 KINA Rüyada kına yaprağı görmek, mal ve menfaata delâlet eder. Kına rüyası, mal ve ailedeki zinete de işarettir. Rüyada avucuna kına koyduğunu görmek, kuvvet ve kudrete delâlet eder. Bir kadının rüyada avucuna kına koyduğunu ve fakat tutmadığını görmesi, efendisi tarafından şiddetli bir muhebbetle sevileceğine delâlet eder. Rüyada başına kına yaktığını ve kınanın tuttuğunu görmek, yüce Allah tarafından o kimsenin ayıplarının örtüleceğine ve günahının affedileceğine delâlet eder. Kına tutmadığı takdirde, gizli işlerin meydana çıkacağına işarettir.
 KINACI Bir kimsenin rüyada kınacıyı görmesi, müjde ve sevince, merhamet ve şefkate alâmettir. Yine kınacı rüyası, gönül safasına, sürür ve feraha delâlet eder.
 KINAKINA Kişinin rüyada kınakına görmesi, hastalıktan şifaya ermesine ve yardıma delâlet eder.
 KINNAP Rüyada ip görmek, dine delâlet eder. Gökten sarkıtılan bir ip görmek, Kur'ân-ı Kerim ile tâbir olunur. Yine ip, izzet ve mevkidir.
 KINAMAK Rüyada kendisini kınadığını görmek, bir fitneye düşmeye ve karışık işlere delâlet eder. Fakat Cenab-ı Hak o kimseyi uğradığı fitneden kurtarıp düşmanına üstün getirir ve insanların kınamasından kurtularak dünya ve ahretçe hayırlı bir şeye eriştirir. O kişi böylece muradına erer. Rüyada bir başkasını kınadığını görmek, iyi değildir. Ve kınadığı şey sonra kendi başına gelir ve o kimse kınanmaya müstahak olur.
 KINCI Bir kimsenin rüyada kın yapan ustayı görmesi, işleri örtmeye ve sırları gizlemeye ve malı muhafaza etmeye alâmettir. Rüyada kın görmek, bekâr erkek ve bakar kadına delâlet eder.
 KIRAĞI Mevsimi içinde kırağı görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya, düşman ve kıskançları kahretmeye ve onlar üzerine galip gelmeye delâlet eder. Rüyada her tarafı donduran ve kapıları kaplayan kırağıyı görmek, geçim ve yaşayışın iptaline, işlerin durgunluğuna işarettir. Buz halinde kırağı görmek, gam, keder, acı ve  ızdıraba delâlet eder. Ancak kendisi su alıp bir kap içerisine koyduğunu ve o kapta suyun donduğunu görürse, bu rüya, mala ve menfaata delâlet eder. Rüyada ağaçlar üzerine çiğ ve kırağı yağmış ve yaprakları ıslatmış olduğunu görmek, o mahal halkının kerem sahibi bir kimseden menfaat elde edeceklerine işarettir. Bir kimsenin rüyada kırağı ve çiğ'i toplayıp içtiğini görmesi, nimet ve rızka delâlet eder. Yine rüyada üstü ve elbisesi çiğ ve kırağı ile ıslandığını görmek, büyük kimseler tarafından muavenet ve kereme mazhariyete delâlet eder.
 KIRAET-İ KUR'ÂN Rüyada Kur’ân-ı Kerim'den bir âyet okuduğunu ve fakat hangi âyeti okumakta olduğunu bilmediğini görmek, hastalıktan şifaya, üzüntü, keder ve sıkıntıdan kurtulmaya delâlet eder. İbn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada Kur'ân okuduğunu gören kimse eğer ehil ve layık ise hakim ve vali olur.
Rüyada hafız olmadığı halde Hafız-ı Kur'ân olduğunu görmek, pek çok hayır ve hasenata delâlet eder.
 KIRBAÇ Rüyada kırbaç görmek, menfaat ve yüce makam ile tâbir olunur.
 KIRIK Bir kimsenin rüyada ayağının kırıldığını görmesi, eldeki malın zayiine ve fakirliğe delâlet eder.
Elinin kırıldığını görmek, bir şeyi arzu edip de ona kavuşamamaya işarettir.
 KIRLANGIÇ Rüyada kırlangıç kuşu görmek, sevinçli habere ve müjdeye; bereketli ve kerim bir kimseye delâlet eder. Bazı kere de kırlangıç kuşu, kadın ve okuyan çocuğa delâlet eder. Rüyada kendi evine kırlangıç kuşlarının dolduğunu görmek, helâl mala işarettir. Yine kırlangıç kuşu, edip, güzel geçimli ve takva sahibi bir adama delâlet eder. Rüyada kırlangıç kuşuna bir faydası dokunduğunu gören, bir ahbaba veya arkadaşa
faydalı olmaya delâlet eder. Rüyada kadınların kırlangıç kuşu görmeleri, hayır ve berekete delâlet eder. Kırlangıç, emin, itimat edilir, evi için idareci ve tedbirli bir hanımla evlenmeye de alâmettir. Mesleği çiftçilik ve ziraat olan bir kimsenin rüyada kırlangıç kuşu görmesi, menfaata ve rızka delâlet eder. Rüyada birtakım kırlangıçların kendi evinden uçup gittiklerini görmek, yolculuğa delâlet eder ve rüya sahibi yakınlarından uzakta kalır.
 KIRAT (Ağırlık ölçüsü) Kişinin rüyada kırat görmesi, zimmetinde bulunan bir borçtan dolayı sıkıntı ve zahmete düşeceğine delâlet eder.
 KISA ENTARİ Bir kimsenin rüyada kısa entari giydiğini görmesi, keder ve üzüntüden kurtulup sevinçli  olmasına alâmettir. Hanımı hamile bir kimsenin rüyada kısa entari giydiğini görmesi, doğacak çocuğun
kız olacağına alâmettir. Yine kısa entari görmek, çocuk ile tâbir olunur...
 KISKAÇ Rüyada kıskaç görmek, mal ve rızka delâlet eder. Çünkü demirci kızgın demiri kıskaç ile tutar ve bu yolla rızkını temin eder. Yine rüyada kendisinin bir kıskacı olduğunu görmek, geçimini temin için bir âlet
almaya işarettir.
 KISAS Bir kimsenin rüyada şer'î hükümlere göre kısas yapıldığını görmesi "Kısasta sizin için hayat vardır" âyeti gereğince uzun ömre ve güzel hayata delâlet eder. Yine kısas rüyası, insanın bulunduğu halden ayrılmasına işarettir. Bazı kere de kısas görmek, namaz kılmaya ve oruç tutmaya cebretmek gibi, kişiyi günahlardan temizleyecek bir şeye zorlamaya delâlet eder.
 KISAS YAPMAK Kişinin rüyada katil olduğundan dolayı kısas olarak öldürüldüğünü görmesi, bir işin sonucunu bekleyerek itaat etmeye delâlet eder. Nablusî demiştir ki Rüyada arslan veya karakuş gibi yırtıcı bir hayvan tarafından kısas olarak öldürüldüğünü gören o kimseye saltanat sahibi birisi tarafından erişecek
zillete, hakarete veya bir hastalık sebebiyle gelecek büyük âfete ve belaya delâlet eder.
 KISIR Bir kimsenin rüyada âciz ve iktidarsız olduğunu görmesi, daima masum bir halde bulunmasına delâlet eder. Yine bu rüya, o kişinin dünyaya muhabbet etmemesine ve şöhretinin elden gitmesine işarettir. Rüyada iktidarsızlığının gittiğini ve kuvvet bulduğunu görmek, devlet ve şöhrete delâlet eder.
 KISKANÇLIK Rüyada, başkasını çekememek ve kıskançlık yaptığını görmek, fitne ve fesada delâlet eder. Kıskançlık rüyası, rüya sahibi için fakirliğe işarettir. Bazı kere de rüyada kıskançlık kine, gurur ve kibire, sihire ve şerre delâlet eder. Rüyada herhangi bir şeyi kıskandığını görmek, dünya işlerine tamah etmeye işarettir. Rüyada zevcesini, çoluğunu çocuğunu hain gözlerden kıskanmak ise, din ve iman gayretine ve iffetli olmaya delâlet eder.
 KISRAK Rüyada kısrak görmek, hizmetçiye veya şerefli bir kadına delâlet eder. Bekâr bir kimsenin rüyada bir kısrağa bindiğini veya ona mâlik olduğunu, ya da onu satın aldığını görmesi, şerefli ve mübarek bir hanımla evlenmeye delâlet eder. Eğer kısrak siyah ise, o kadın zengin ve şerefli bir hanımdır. Eğer kısrağın rengi siyah ile beyaz ise, bu rüya, o kadının güzelliğine delâlet eder. Yine renk doru görülürse, kadının dindar ve kavminin efendisi olduğuna işarettir. Bir kimsenin rüyada kısrağının doğurduğunu veya doğurmasının yakın olduğunu
görmesi, işlerinin yolunda ve düzgünlüğüne ve malının fazlalığına delâlet eder. Rüyada kısrağının sütünü içtiğini görmek, devlet reisine yakınlığa ve ondan gelecek hayırlı mala delâlet eder. Rüyada kısrağının öldüğünü veya çalındığını ya da zayi olduğunu görmek, o kişinin hanımı ile arasında meydana gelecek bir hadiseye delâlet eder. Yine rüyada kısrağını terk ettiğini veya ondan indiğini görmek, talak sebebiyle
zevceden ayrılmaya yahut evinden çıkmaya delâlet eder.
 KIRBA Rüyada kırba görmek, rızka veya yolculuğa delâlet eder. Rüyada görülen kırbanın yeni olması, yaşayış ve sefada meydana gelecek bulanıklığa işarettir. Kırba eski ve su damlatıyorsa, bu rüya, harbe delâlet eder.
 KIRKIMCI Rüyada kırkımcı görmek, zayıf ve fakir insanlar için  ok faydalı, zenginler için de çok zararlı bir kimseye delâlet eder. Bazı kere de kırkımcıyı görmek, halkın malını şer ve düşmanlıkla elinden alan bir
polise işarettir. Rüyada boğazlanması lazım olan bir hayvanı boğazladığını görmek, o hayvan veya sahibi için hayır ve rahata alâmettir.
 KIRMIZI GAGALI KARGA Bir kimsenin rüyada kırmızı gagalı karga görmesi, oyun, neşe ve kuvvet sahibi bir adama delâlet eder. Yine bir kargayı görmek, ortaklığı ve fakir bir kavmi seven ve devamlı olmayan
ızdıraba delâlet eder
 KIVILCIM Kişinin rüyada kıvılcımlar görmesi, sözün kötü ve çirkin olmasına delâlet eder. Rüyada üzerine kıvılcım düştüğünü görmek, devlet sahibi bir kimseden gelecek zarara ve çirkin söze delâlet eder. Görülen kıvılcımlar, alevleniyor ve genişli yorsa, o söz de büyür ve artar. Rüyada kıvılcımların kendi üzerinde çoğaldığını görmek, şiddet ve azaba delâlet eder. Rüyada kıvılcımların düştüğü yeri yediğini görmek, söz, şer, kavgaya veya bir kavim arasında vuku bulacak harbe ve onlara isabet edecek üzüntü, keder ve zarara delâlet
eder. Bazı kere de kıvılcım görmek, ateşi ve ateşin kıvılcımlarını görmeyi gerektiren kötü amellere işarettir. Kötü amelin karşılığı ise ancak ateş olur.
 KIVIRCIK SAÇ Başında saç bulunmayan kişinin rüyada kıvırcık saçlı olduğunu görmesi, sünnet üzere amel yapmasının meydana çıkmasına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada saçlarının kıvırcık hale geldiğini görmesi, mal, hanım ve elbise için bir rehin vermesine işarettir. Rüyada elbisesi bükülüp kıvırcık hale geldiğini görmek, işte sabır ve sebat etmeye; elbiseleri giymeden evvel bükmek, güzelliğe ve zinete alâmettir.
 KIYAMET Rüyada kıyametin dehşetini görmek, rüya sahibi için çirkin şeylerden korkutulmaya ve onu günahlardan sa-kındırmaya "İşte bak, önünde böyle bir gün var" diyerek uyandırmaya delâlet eder.
Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada salih kimselerin kıyameti görmeleri dört veçhe ile tâbir olunur
a) Felah,
b) Ferah ve sürür,
c) Bela ve felaketten kurtuluş,
d) Saadetli bir ölüm ve salâhı hale vusul...
Ehl-i fesat ve şerli kimselerin rüyada kıyameti görmeleri bunun tam zıddı. Rüyada mahşer kurulup Allahu Teâlâ'nın bütün insanlar hakkında hüküm verdiğini görmek, adaletli devlet reisine, rüya sahibinin ondan istifade edeceğine işarettir. Rüyada amel defterini sağ eliyle aldığını görmek, salâh ve saadete, izzet ve şerefe
delâlet eder. Sol eliyle aldığını görmek ise, günaha ve fakirliğe ve helake delâlet eder. Rüyada kıyameti görmek, adalet, insaf ve mazlumların zalimlerden intikam almasına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada sadece kendisi üzerine kıyamet koptuğunu görmesi, ömrünün bittiğine ve ecelinin geldiğine alâmettir. Yine rüyada ve kıyamet gününde Arasat meydanında durduğunu görmek, yolculuk ile tâbir olunur. Rüyada mahşer yerini görmek, şerefli bir kadına veya çok faydalı, kerim, cömert ve şerefli bir kimseye delâlet eder. Sura üfürüldüğünü görmek, salih kimselerin kurtuluşuna işarettir. Rüyada savaş yapan iki taraftan birisi kıyamet koptuğunu görse, bu rüya, Allahu Teâlâ'nın yardımıyla zalim güruhun helak olmasına delâlet eder.Rüyada kabirlerin yarılıp açıldığını ve ölülerin mezarlarından çıktığını görmek, o yerde adaletin tam ve kemal üzere olduğuna delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kıyamet gününde hesabının çok kolay görüldüğünü ve kurtulduğunu görmesi, hanımının kendisine şefkat ve merhamet etmesine veya hanımının halinin iyi ve dininin çok güzel olduğuna delâlet eder. Bunun aksine hesabının çok şiddetli ve çetin olarak görüldüğünü görmek, rüya sahibi için meydana gelecek zarar ve ziyana, üzüntü ve kedere delâlet eder. İmam Nablusî (rh.a.) demiştir ki "Bir kimsenin rüyada hesaba çekildiğini, amellerinin teraziye konulduğunu ve sevaplarının günahlarına karşı ağır geldiğini görse, o kişinin çokça ibadet ve taat yaptığına ve kendisi için Rabbi'nin katında çokça sevap ve mükâfat bulunduğuna delâlet eder. Bunun tersi, eğer günahları, sevabından çok olur ve sevabına galip gelirse, o zatın din ve itikatça korkunç bir halde bulunduğuna delâlet eder."
 KIYMA Rüyada kişinin kıyma pişirdiğini ve insanlara dağıttığını görmesi, kazanç yollarını aramak için para harcamaya delâlet eder. Kıyma görmek bazı kere de sevince ve müjdeli habere işarettir. Yine kıyma, etin
delâlet ettiği şeye delâlet eder.
 KIYMA TAHTASI Bir kimsenin rüyada kıyma tahtası veya benzeri şeyleri görmesi, atalete, kötürüm olmaya ve hareket sizliğe delâlet eder. Mesleği kebapçılık ve aşçılık olan kimseler için rüyada görülen kıyma tahtası, rızka, menfaata ve geçime delâlet eder.
 KIZ Rüyada kız görmek, yüksek makam ve rütbe sahipleri için, şiddet ve güçlüğe delâlet eder. Bazan da rüyada kız görmek, genç deveye, menfaati! araziye, yeni yazılmış mektuba ve serkeş hayvana delâlet eder. Bekâr kız görmek bazı kere de gam ve kedere ve imkânların güçlenmesine işarettir. Rüyada bekâr bir kıza rastladığını görmek, bir mülke mâlik olmaya ve ticarette kazanca delâlet eder.
 KIZ KARDEŞ Kişinin rüyada kız kardeşini görmesi, sevinç ve müjdeli habere, ferah ve sürura delâlet eder. Çünkü kardeşler bir araya gelince sevinçleri artar. Rüyada üvey kız kardeş görmek ise, gam ve kedere ve haram mala delâlet eder.
 KIZAMIK Bir kimsenin rüyada kızamık olduğunu görmesi, ele geçecek mal ile tâbir olunur. Kızamık, ziraata isabet edecek âfete de delâlet eder.
 KIZARTILMIŞ BALIK SATICISI Kişinin rüyada balık kızartıp satanı görmesi, üzüntü ve şiddetten sonra kurtuluşa delâlet eder. Rüyada taze balık satıcısını görmek, hizmetçi ve uşak simsarına, cevher ve inci
satıcısına, rızık ve helal mala delâlet eder. Rüyada taze balık satıcısın görmek, şöyle de tâbir olunur
a) İlim,
b) Şiddet,
c) Sıkıntı,
d) Hile etmek,
e) Sırları açığa vurmak...
Rüyada balıkçılardan taze balık aldığını görmek, bir hizmetçi almaya delâlet eder.
 KIZ ÇOCUĞU Rüyada küçük kız çocuğu görmek, bolluğa, şerefe, zorluktan sonra kolaylığa, büyüyen, genişleyen ve artan şeylere delâlet eder. Rüyada kız çocuğu görmek, rüya sahibi için dünyaya delâlet eder. Rüyada küçük kız çocuğu, san'ata ve ona sahip olan kişi için de, dünyanın kendisine yönelmesine alâmettir. Rüyada anne kucağında ve henüz meme emen kız çocuğu görmek, övülmeye şayan ve kendisinden iyilik ümid edilen hayırlı bir şeye delâlet eder. Rüyada hasta kadın veya hasta adam kız çocuğu doğurduğunu görse, bu rüya onların hastalıktan şifa bulmalarına delâlet eder. Yine küçük kız çocuğu görmek, dünyalık ile tâbir olunur. Hamile bir kadının rüyada küçük kız çocuğu doğurduğunu görmesi, karnındaki çocuğun kendisine benzeyen bir kız çocuğu olduğuna alâmettir. Nablusî demiştir ki Hanımı hamile olan bir kişi rüyada bir erkek çocuğu olduğunu görse, o kadın bir kız çocuğu, bir kız çocuğu olduğunu görse, erkek bir çocuğu olur. Tabiatlar değişik olduğundan bazan da rüyada görüldüğü gibi tecelli eder. Bir kimsenin rüyada çocuk olduğunu ve beşikte veya kundakta bağlı bulunduğunu görmesi, hapsedilmeye ve hastalığa delâlet eder.
 KIZIL BOYA Rüyada bir kimsenin kızıl boya denilen kökü görmesi, hastalıkla beraber mala ve rızka delâlet eder.
 KIZIL DUT Rüyada kızıl dut ağacı görmek, para, mal ve evladı çok efendi bir kimseye delâlet eder. Rüyada kızıl dut yediğini görmek, bol kazanca rızka delâlet eder. Rüyada görülen kızıl dutun siyahı altın, beyazı gümüş ile tâbir olunur.
 KIZILLIK Rüyada kızıllık görmek kadınlar için gerek elbisesinde ve gerek yüzünde ve de bedeninde iyi ve hayra delâlet eder. Erkek için ise mekruh ve fena olarak tâbir olunur.
 KIZMAK Bir kimsenin rüyada kızmak hali görmesi, hapse işarettir. Rüyada evinden öfkeli çıktığını görmek, zindana delâlet eder ve o kişi hapsedilir. Rüyada, bir haksızlığa tahammül edemeyip Allah rızası için kızdığını görmek, kuvvet, şeref ve rütbeye delâlet eder.
 KİBİR Kibir sevilmeyen bir huydur. Bu sebeple rüyada kibirlendiğini görmek ve kibirle vasıflanmak, günah, şer ve kötü işlere ve insanı ateşe sürükleyecek amellere delâlet eder. Yine rüyada kişinin işlerinin yolundan gitmesinden dolayı sürür ve zevk içinde kibirlenmesini görmesi, ömrünün sona erdiğine işarettir. Bazı kere de rüyada kibirlenmek, sonu şer olan rızka ve rütbeye alâmettir.
 KİBRİT Rüyada kibriti yanıyor veya kendisi yakıyor görmek, talihinin açıklığına ve iyi hale delâlet eder. Sönmüş kibrit görmek, üzüntü ve kedere işarettir.
 KIL Rüyada kil görmek, bir miktar mala delâlet eder. Kil yediğini görmek, haram mala işarettir. Evli bir kadının rüyada kil yediğini görmesi, hamile kalmaya delâlet eder.
 KİLE Rüyada kile görmek, bekâr için evlenmeye, rızkın artmasına ve hidayete delâlet eder.
 KİLER Rüyada içi erzakla dolu kiler görmek, bekâr için evlenmeye işarettir. Yine kiler görmek, rüya sahibinin içinde gizlediği iyi ve kötü şeylere, ahlâk ve tabiatının güzellik ve çirkinliğine delâlet eder. Rüyada kendi evinde kullanılmayan bir kiler olduğunu görmek, kendisiyle Allahü Teâlâ arasında olan niyet ve arzusunun yenilenmesine alâmettir.
 KILIM Rüyada büyük ve yeni bir kilim görmek, rızkın genişliğine ve rütbenin yüceliğine delâlet eder. Kilim, elbiseye ve insanı muhafaza edecek şeylere de işarettir.
 KİLİSE Rüyada kilise görmek, çöplük ve hamam gibi şeytan yuvalarına ve cinlerin cirit attığı yerlere delâlet eder. Rüyada görülen kilisenin yeniliği ve yüksekliği dinde zayıflığa ve Müslümanların perişanlığına delâlet eder. Bir müslümanın rüyada kilisenin yıkıldığını veya yandığını ve bir afete uğradığını görmesi, Kelimei Tevhidin yücelmesine, şirk ve nifak ehlinin perişanlığına delâlet eder. Hıristiyan olan bir kişinin rüyada kilise görmesi, müslüman-larm zıttına, onun için ilim, amel, takva ve haşyete delâlet eder. Bazı kere de kilise görmek, üzüntü, keder, sıkıntı, yalan, bühtan ve iftiraya işarettir. Nablusî (rh.a) demiştir ki "Bir kimse rüyada kendi evinin kilise olduğunu görse, o kişinin sözü Hıristiyan sözüne benzer. Ve onun evi nefs ve nevalarına uyan kimselere, bid'at ve günah işleyenlere toplantı yeri olur. Ba-zan da bu rüyanın sahibi âmiri tarafından azarlanır." Rüyada bir ölünün kilise içine gömüldüğünün görülmesi, o kişinin günahkâr kimselerle beraber cehennemde hapsedilmiş olduğuna delâlet eder. Rüyada kilise görmek, yedi şekilde tâbir edilir
a) Kabristan,
b) Umumhane,
c) Meyhane,
d) Bid'at ve küfür ocakları,
e) Çalgı ve oyun evleri,
f) Cehennem,
g) Hapishane...
Rüyada kiliseye girdiğini fakat Hıristiyanların fiil ve hareketlerini kabul etmeyerekAllahü Teâlâ'yı zikrettiğini görmek, kudrete, izzete ve herkese iyilikle emretmeye delâlet eder.
 KİLİT Kişinin rüyada kilit görmesi, doğru ve emin bir adama işarettir. Zindandan olan bir kimsenin rüyada bir kilit açtığını görmesi, bütün bu üzüntülerden kurtulmaya delâlet eder. Rüyada kilit görmek, bekar ve evlenmek isteyen kimse için, emniyetli ve ev işlerini güzel yapan, şerefli ve itibarlı bir kadına delâlet eder. Kilit rüyası, hizmetçi almak isteyen için de hayırlı ve iyi bir hizmetçiye işarettir. Rüyada kilidi kilitlediğini görmek, keder ve üzüntü, açtığını görmek de üzüntüden kurtulmaya delâlet eder. Rüyada demir kilitler görmek de zevceye delâlet eder. Yine kilit rüyası, bütün hür kadınları ve cariyeleri nikâhlamaya, evlada, ilim ve hikmete, güç
şeylerin kolaylaşmasına delâlet eder. Bazı kere de sözünde sadık olmaya işarettir. Yine kilitler "Daha doğrusu onların kalbleri üzerinde (kat kat) kilitler vardır." mealindeki âyet gereğince, gaflete ve dinde noksanlığa delâlet eder. Rüyada ağaçtan kilitler görmek, nifaka, sözde şüphe etmeye ve rüşvet almaya delâlet
eder. Rüyada kilit ve kapalı yerleri açtığını görmek, zor ve güç işleri kolaylaştırmaya ve geçimini kolay kazanmaya delâlet eder. cuk ve erkeklerin kulağında küpe görmek, makbul değildir. Çünkü onlar için küpe
takmak ayıptır ve onlara inecek kötü bir şeye veya akıl noksanlığına delâlet eder. Rüyada kendi kulağında küpe görmek, güzel, ahenkli şeyleri dinlemeyi sevmeye işarettir. Yine kulağında birçok küpeler olduğunu görmek, Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemeye, halk içinde şeref ve itibar göreceği bir ilme delâlet eder. Bazı kere de küpe, nasihata ve güzel öğütlere delâlet eder. Çünkü bu sözüm kulağına küpe olsun derler. Küpe, kadın için kocasına, küpenin salkımları da çocuklarına işarettir. Rüyada hanımının veya hizmetçisinin kulağında salkımla süslü küpeler görmek, ele geçecek mala, menfaat ve hayıra delâlet eder. Küpe, erkek için ilmen çok yüksek derecelere de alâmettir.
 KÜTÜPHANE Rüyada içi dinî kitaplarla dolu bir kütüphane görmek, ilme meraka, makam ve rütbeye delâlet eder. Bomboş bir kütüphane görmek, üzüntü, keder ve sıkıntıya delâlet eder. Rüyada kütüphaneden bir tefsir alıp okuduğunu görmek, izzet, şeref ve makama işarettir. Yağmıştır bu âlemde çoğunun bahtına kar, Rüya bu, kimine mâh, kimine zühre çıkar!
 KİMYAGER Rüyada kimyager görmek, boş şeylerle vakit öldürmeye ve para sarfına delâlet eder.
 KİMYON Rüyada kimyon görmek, ıtıra ve güzel kokulara delâlet eder.
 KİR Rüyada vücut ve elbisede görülen kir şeyle tâbir olunur
a) Üzüntü ve keder,
b) Günah,
c) Dinde noksanlık,
d) Sıkıntı,
e) Hastalık...
Rüyada kirli paslı elbiseleri görmek, günaha delâlet eder. Rüyada elbisesini kir ve pastan yıkadığını görmek, rüya sahibinin tevbe etmesine ve günahlarının bağışlanmasına delâlet eder. Rüyada bir ölü üzerinde kirli ve paslı elbiseler görülmesi, o ölünün durumunun iyi olmadığına ve dince bozukluğuna delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kulağının kirini giderdiğini ve temizlediğini görmesi, neşeye ve müjdeli bir habere delâlet eder. Rüyada kulağı içinde çokça kir olduğunu görmek, çirkin ve kötü bir söz işitmeye işarettir. Bazı kere de bu rüya, o kişinin düşmanından korunacağına delâlet eder. Rüyada kendi ellerini kir ve pas içinde görmek, arzu ve isteklerin yerine gelmeyeceğine delâlet eder.
 KİRA Rüyada bir hayvanı kiraladığını görmek, hastalıklardan kurtulmaya, günah kazanmaya ve ağır şeyleri uhdesine almaya delâlet eder. Rüyada bir atı kiraladığını ve ona binip işine gittiğini görmek, geniş rızka, mal ve
menfaata, üzüntü ve kederden kurtuluşa delâlet eder. Yine rüyada bir ev veya daire kiraladığını görmek, korkulardan emin olmaya ve hayırlı kazanca delâlet eder.
 KİRAYA VERMEK Rüyada kendi mülkünden bir şeyi veya evi kiraya verdiğini görmek, korkudan emin olmaya delâlet eder. Bazı kere de bir şey kiraya vermek nikaha delâlet eder. Rüyada kira ile tutulan bir şey görmek, kiraya veren kimseyi güya sevindirecek bir şey üzerine teşvik eden hilekâr bir adama işarettir.
 KİRAMEN KATİBİN Rüyada insanın amellerini yazan kiramen katibin meleklerini görmek, korkudan emin olmaya, sevince; dünya ve âhiret selâmetine delâlet eder.
 KİRAZ Hasta kimsenin rüyada kiraz görmesi, hastalıktan şifa bulmaya, ferah ve sevince delâlet eder.
Rüyada bir kiraz ağacından kiraz toplayıp yediğini görmek, helâl rızka, sıhhat ve afiyete, sürür ve feraha delâlet eder.
 KİREÇ VE KUM Rüyada kireç ve kum görmek, helâl rızka işarettir.
 KİREÇÇİ VE SIVACI Kireççi ve sıvacı rüyası, ayıplayıcı ve kavga edici münafık kimse ile tâbir olunur. Çünkü, kireç, kiremit ve tuğla ile ilk bina yapan Firavundur. Rüyada duvar ve bir kısım yerleri sıvı kireçle yapan ustayı görmek, işlerinin kuvvetli yapılmasına, üzüntü, keder, sıkıntı ve serlerin defedilmesine alâmettir.
 KİREÇ FIRINI Rüyada kireç fırını görmek, yüksek makam ve rütbelere delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kendisini kireç fırını yapıyor görmesi, velayet ve saltanata delâlet eder. Eğer yaptığı şey muntazam ve kıvamında değilse, bu rüya, insanları büyük bir işle meşgul etmeye işarettir.
 KİREMİT Rüyada kiremit görmek, nifak çıkaran ve halkın arasını bozan mevki sahibi bir kimseye delâlet eder.
Bazı kere de kiremit görmek, helâl mal ile tâbir olunur.
 KİREMİTÇİ Kişinin rüyada kiremmitçiyi görmesi, üzüntü, keder ve sıkıntıya, başkası hesabına mal yığmaya ve çocuğu yaşamayan herkese delâlet eder.
 KİRPİ Bir kimsenin rüyada kirpi görmesi, kalbi dar ve gönlü sıkıntılı, şefkati az ve hemen sinirlenen kişilere delâleteder. Yine kirpi rüyası, hileye, onun bunun ayıbını araştırmaya, gizlenmeye, şerre ve kişinin kendisi için sakladığı şeye delâlet eder. Rüyada bekâr bir kızın kirpi görmesi, akıllı ve becerikli birisi ile evleneceğine işarettir.
 KİRPİK Kirpik rüyası şunlara işarettir
a)Dini muhafaza etmek,
b) Mal,
c) İlim,
d) Sevinç ve sürür.
Bir kimsenin rüyada kirpik görmesi, dini muhafaza etmeye ve hayra delâlet eder. Kirpiklerinin çok güzel olduğunu görmek de yine dine delâlet eder. Rüyada kirpiklerinin uzadığını görmek, üç veçhe ile tâbir olunur
a) İzzet,
b) Şeref,
c) Hayırlı evlat...
Rüyada kaşlarının uzadığını görmek ise, mal, zinet ve uzun ömre delâlet eder. Rüyada kaşından veya kirpiğinden birini kopardığını görmek veya tıraş etmek, mülkün efendisine ve mala delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kirpiklerinin olmadığını görmesi, dini muhafaza edememeye işarettir. Rüyada kirpiklerinin beyaz olduğunu görmek, baş veya göz hastalığına alâmettir.
 KİR VE PAS Rüyada kir, pas ve bunun gibi şeyler görmek, borç, hastalık ve fakirliğe delâlet eder. Vücutta görülen kir, yolculuğu gerektiren şeye işarettir. Yine rüyada yüz ve vücut üzerinde kir görmek, günahın çokluğuna delâlet eder.
 KİSVE Rüyada erkek üzerinde kadın elbisesi görmek, üzüntü ve kedere; kadın üzerinde erkek elbisesi görmek de mertliğe ve iyiliğe alâmettir.
 KİTAP Kişinin rüyada kitap görmesi, kuvvet ve kudrete delâlet eder. Bu sebeple rüyada elinde bir kitap olduğunu gören kimse, kuvvete, şerefe ve rütbeye erişir Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada
mushaf görmek, yedi veçhe ile tâbir olunur
a) İlim,
b) Hikmet,
c) Miras,
d) Emanet,
e) Helal rızık,
f) Hüküm,
g) Kuvvet...
Rüyada elinde fıkıh kitapları olduğunu görmek, hayırlı yola sülük etmeye, onları okuduğunu görmek, İlâhî emirlere tabi olmaya ve kötülüklerden kaçınmaya delâlet eder. Rüyada elinde dürülü bir kitap görmek, ömrün bittiğine ve hayat defterinin dürüleceğine delâlet eder. Rüyada açık kitap, geniş habere, kapalı kitap, gizli habere işarettir. Kitabı bir erkek çocuk elinde görmek, müjdeye, hizmetçi elinde görmek, yine müjdeli bir habere delâlet eder. Kadın elinde görmek, sevindirici bir işi beklemeye işarettir. Eğer rüyada görülen kadın
koku sürünmüş güzel bir kadın ise, kendisine övgü bulunan bir habere delâlet eder. Bir kimsenin rüyada müslümanlarm liderlerinden bir yazı aldığını görmesi, saltanat ve gıpta edilecek bir nimete delâlet eder.
Rüyada bir kitabı sağ tarafında görmek, bolluk, ucuzluk içinde geçecek bir seneye delâlet eder. Sol tarafında görmek, yapılan işden pişmanlığa ve kedere delâlet eder. Rüyada bir kitabı kestiğini ve yırtıp parçaladığını görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya, fitne ve serden hayra nâiliyete delâlet eder. Bazı kere de rüyada kitap vermek, kişinin kendisiyle iyi anlaşan arkadaşına, üzüntü ve kederden kurtulmaya, hastalıklardan şifa bulmaya delâlet eder. Rüyada, içinde ne olduğu bilinmeyen ciltli bir kitap görmek, hile yapmaya, gizli
yapılan alışverişe veya yaşından dolayı ayıplanan bir kadına işarettir.
 KİTAPÇI Kişinin rüyada kitapçıyı görmesi, üzüntü ve kederden kurtulmaya, müşkil ve zor işleri halletmeye ve garip haberlere muttali ve vâkıf olmaya delâlet eder. Günahkâr bir kimsenin rüyada kitapçı görmesi, günahtan tev-beye ve kâfirin müslüman olmasına delâlet eder.
 KOÇ Kişinin rüyada koç görmesi, şerefli ve kıymetli bir adama işarettir. Rüyada bir koçu boğazladığını ve derisini yüzdüğünü görmek, düşmanın malını almaya delâlet eder. Koçun etinden yemek, düşmanın malından yemeye işarettir. Rüyada bir koçun boynuzlarından birini kırdığını görmek, büyük ve kuvvetli bir kimseyi zayıf düşürmeye ve onun kuvvetini kırmaya delâlet eder. Yine rüyada bir koçun sırtına bindiğini, dilediği gibi onu kullandığını ve koçun da itaat ettiğini görmek, iri yarı, güçlü ve kuvvetli bir adamı mağlûp etmeye alâmettir.
Rüyada kendi sırtına bir koçun bindiğini görmek, iri yarı ve şiddetli bir düşmanın varlığına delâlet eder. Ve o düşman rüya sahibine galip gelir. Rüyada bir koçun kesildiğini ve etinin insanlar arasında taksim edildiğini görmek, o mahalde büyük bir kimsenin ölmesine ve malının taksim edilmesine delâlet eder. Yine rüyada bir kurban veya eti için bir koç kestiğini görmek, sıkıntı ve üzüntüden kurtulmaya, korkudan emin olmaya, borcun ödenmesine ve hacca gitmeye delâlet eder. Hasta ise Allahü Teâlâ o kişiye şifa ihsan buyurur. Rüyada bir koçu kızarttığını görmek, hastalığa veya devlet reisi itarafmdan erişecek bir azaba, ya da zindana düşmeye delâlet eder. Ehil bir kimsenin koç boğazladığını görmesi, bir şehre vali olacağına alâmettir. Bu sebeple kendisine rüyada bir koç verildiğini gören kişi, bir sene valilik yapar. Çokların miktarı çok olursa, her bir koç bir sene valiliğe işarettir. Kendisi vali olan kimsenin bu rüyayı görmesi, koçların ade-dince bulunduğu vilayette
vali olarak kalacağına delâlet eder. . Rüyada dişi bir koyunun koç olduğunu görmek, hanımın hamile kalmayacağına işarettir. Bekâr için bu rüya, kuvvet, izzet ve düşman üzerine zafer bulmaya delâlet
eder.
 KOÇ DÖĞÜŞTÜRMEK Rüyada koç döğüştürdüğünü görmek, harp ve savaş için hazırlanmaya alâmettir. Bazı kere de koç döğüştürmek, bid'at sahibi ve sapık kimselerin toplantı yerini görmeye delâlet eder. Kişinin rüyada tıpkı koçlar gibi arkadaşı ile kafa kafaya dö-ğüştüğünü görmesi, onların her ikisine isabet edecek belaya ve aralarında meydana gelecek şerre delâlet eder. Bazı kere de kafa kafaya koç döğüştürmek, soyla iftihar etmeye işarettir.
 KOĞUCULUK Koğuculuk eden bir adamı rüyada görmek, kin tutan ve içinde düşmanlık besleyen bir kimseye delâlet eder. Rüyada kendisinin koğuculuk ettiğini görmek, nedamet ve mahzun olmaya işarettir.
 KOĞUŞ Rüyada asker koğuşu görmek, kuvvete ve şerefe delâlet eder. Çünkü asker devletin bekçisidir.
 KOKLAMAK Rüyada güzel bir koku kokladığmı görmek, hafif bir hastalık ile tâbir olunur. Çirkin ve ikrah verici koku koklamak, rüya sahibi için, çirkin söz veya kedere delâlet eder.
 KOKU Rüyada koku görmek, iyi ve güzel bir hayata işarettir. Bekâr bir kadın güzel bir koku görecek olsa, bu onun evleneceğine işarettir. Güzel koku görmek, erkekler için de, iyilikle anılmaya ve övülmeye delâlet eder.
Hilekâr ve hırsız birisinin rüyada güzel koku, süründüğünü görmesi, hırsızlık ve hilekârlıktan tevbe etmeye alâmettir. Çünkü güzel koku, zinet ve insan için şereftir. Rüyada genç bir kızın kendisine güzel koku hediye edildiğini görmesi, iyi ve şerefli bir kimse ile evleneceğine delâlet eder. Rüyada güzel kokular ve güzel koku neşreden çiçekler görmek, daima hayra, iyiye ve güzel rızka alâmettir. Yine rüyada misk görmek, sevinç, sürür ve feraha; Ud görmek, güzel bir kimse ile dostluğa, sevilen ve övülen şeylere delâlet eder...
 KOL Rüyada kol görmek, şu şekilde tâbir olunur
a) Kuvvet,
b) İktidar,
c) Maharet,
d) Sanat,
e) Mal ve nimet.
Bir kimsenin rüyada kolunu kuvvetli, sağlam ve metin görmesi, maharet ve san'ata, kudret ve kuvvete, mal ve servete delâlet eder... İmam Nablusî (r.a) demiştir ki Rüyada görülen kollar, rüya sahibinin iki dostu, yakın
kardeşi, kemale ermiş çocukları ya da kendine uygun ve kendisiyle faydalanacağı ve kendilerine itimad edeceği iki ortağıdır. Rüyada, kolları kısa bir kimse görmek, o adamın yiğit, cömert ve kendisini beğendiğine delâlet eder. Rüyada kolunun işe yaramaz derecede sakat ve zayıf olduğunu veya kısa ve noksan olduğunu görmek, kuvvet ve kudretinde, san'at ve maharetinde, mal ve servetinden noksana ve bütün mahrumiyete delâlet eder. Bunun aksine kolunun kalın, sinirli, kıllarla bezeli olduğunu görmek, teşebbüs edeceği işlerde ve san'atta muvaffak olmağa delâlet eder. Erkek için kıllı kol daha hayırlıdır. Kadın için ise iyi sayılmaz. Rüyada bir kolunu uzun, diğerini kısa görmek, ümit ettiği iki kimseden birinden hayır ve fayda görüp, diğerinden fayda göremi-yeceğine delâlet eder.
 KOLA Rüyada kola ve tutkal görmek, birbirine sıkı sıkıya bağlı iki dosta delâlet eder.
 KOLANYA Rüyada güzel kokulu kolanya görmek, sevinç ve feraha ve övülmeye delâlet eder.
 KOLAYLIK Bir kimsenin rüyada herhangi bir şeyde kolaylık hissetmesi "Kim Allah'tan korkarsa o kendine işinde bir kolaylık verir." (Talak, 4) mealindeki âyet işaretince, takva ve verâ üzere olmağa delâlet eder.
 KOLÇAK (Nazar için bağlanan şey) Rüyada nazar isabet etmesin diye bağlanan kolluk, kadınlar için zinet, iftihar ve güzelliğe delâlet eder. Bu rüya, erkek için, erkek kardeşin elindeki kuvvete işarettir. Çünkü bilek ve pazı erkek kardeş ile tâbir olunur. Rüyada görülen kolçak eğer altından ise ve pazısından taşkın olursa, bu rüya, kendisiyle dövülen kamçılara alâmettir... Rüyada üzerinde iki gümüş kolçak olduğunu görmek, kardeşleri tarafından terkedilmeye delâlet eder. Rüyada kendi üzerinde bir takım zinet eşyası olduğunu görmek, memuriyete ve maaşlı bir işe delâlet eder. Yine rüyada görülen zinet eşyası elbiseler ile beraber olursa, bu defa, o kişinin şe-hid olarak vefat edeceğine alâmettir.
 KOL İLE ÖLÇMEK Rüyada kol veya karış ile bir şeyi ölçtüğünü görmek, yolculuk ile tâbir olunur. Rüyada bir yeri kulaçla ölçtüğünü görmek, hac, cihat veya uzak bir yolculuğa delâlet eder.
 KOLTUK ALTI Rüyada koltuk altı kokusunu kokladığını görmek, fakirlik, ihtiyaç ve kötü sırlara vâkıf olmaya delâlet eder. Rüyada bir başkasının koltuğunu kokladığmı veya koklayanı görmek, baş ağırısma, nezleye, kötü haberlere, sırların meydana çıkmasına delâlet eder.
 KOL VE DİRSEK Bir kimse rüyada kol ve dirsekte hissedilen acıyı görse, bu rüya, şiddet ve üzüntüye ve el ile yapılan şeylerin bâtıl olduğuna delâlet eder. Rüyada kolları ve dirsekler açık bir kadın görmek, o kişi için dünyaya delâlet eder.
 KOLYE Rüyada bir kolyeye mâlik olduğunu görmek, sevinç ve sürura delâlet eder. Kadının rüyada kolye görmesi, onun süs eşyası ve cevher satan bir kimseden meydana gelecek kız çocuklarına delâlet eder. Eğer rüyada kadının gördüğü gerdanlık mücevherden ve kıymetli taşlardan olursa, o kadın kadri yüce bir adamla
evlenir ve ondan erkek çocuklar doğurur ve muradının incisini elde eder. Erkeklerin rüyada gerdanlık görmesi, boğmaca hastalığına işarettir.
 KOLERA Rüyada kolera ve veba gibi salgın hastalıkları görmek, harp ve fitne, üzüntü ve keder ile tâbir olunur. Rüyada bu hastalıklara tutulduğunu görmek, aynı illete delâlet eder. Yine rüyada, ta'un, veba ve koleradan birçok insanın vefat ettiklerini görmek, harbe ve çok kimsenin şehiden vefat edeceğine alâmettir.
 KORKAK Rüyada korkak ve ürkek bir adamı görmek, gevşekliğe ve hastalıktan kurtulmaya işarettir. Harp esnasında böyle bir rüya görmek hiç de iyi değildir ve hayır yoktur. Bazı kere de rüyada korkak kimseyi görmek, şecaata, kahramanlığa ve düşmanı kaçırıncaya kadar üzerine hücum etmeye delâlet eder.
 KORKAKLIK Rüyada korku halini görmek ve yaşamak, emn-ü eman ile tâbir olunur. İbn-i Şîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada korku görmek, nusret ve zafere delâlet eder. Bir kimsenin rüada korktuğunu görmesi, zalimlerden kurtulmaya, emn-ü emana delâlet eder. Nablusî de şöyle demiştir Rüyada korkaklık, kazançta haram ve çirkinlikten kaçınmaya veya harpte emirler ve yasaklara vakıf olmaya alâmettir. Yine rüyada korkmak, emniyet ve kurtuluşa delâlet eder. Bazı kere de korkmak tevbeye işarettir. Çünkü yarınını düşünen işini bu günden yapar ve hatasını düzeltir. Denilmiştir ki Rüyada korktuğunu ve korkudan kaçtığını görmek, insanlar üzerine reis olmaya delâlet eder. Rüyada bir kimsenin Allahü Teâlâ ile korkutulduğunu ve fakat kendisinin kormadığmı görmesi, kendi nefsi hesabına zarar ve kötü şeydir. Ama onu korkutan kişi kurtuluşa
ve hayra nail olur.
 KORUMAK Şiddet ve zahmet içinde bulunan bir kimsenin rüyada bir başka kimse tarafından korunduğunu görmesi, şiddet ve zahmetten kurtulmaya ve korkudan emin olmaya delâlet eder. Rüyada bir adamın kendisini koruduğunu ve etrafında gezindiğini görmek, zor işlere, zahmet çekmeye ve şiddetli hastalığa delâlet eder.
 KOŞMAK Rüyada atlı veya yaya olarak koştuğunu görmek, hırs ve dünya tama'ına delâlet eder. Rüyada koşarken durduğunu görmek, kanaat ehli olmaya işarettir. Kirmanî demiştir ki Rüyada bildiği bir işin arkasından koştuğunu görmek, o işe çabucak vasıl olmaya alâmettir. Yine Kirmani demiştir ki Rüyada yaya veya süvari olarak yavaş yavaş yürüdüğünü görmek, izzet ve şerefe delâlet eder. Rüyada toprak üstünde yürüdüğünü gören kimsenin eline en yakın zamanda mal geçer. Kum üzerinde yürüdüğünü görmek ise,
müşkül ve çetin bir işe delâlet eder. Bir kimsenin rüyada koşarak bir yerden diğer bir yere sıçradığını görmesi, kalbini sıkıştıracak ve ızdırap verecek bir habere delâlet eder. Rüyada koşan bir kimseyi görmek, acele gelecek bir habere işarettir. Koşu meydanı görmek, sevinç ve zafere, talebeler için de ilme delâlet eder.
 KOVA Rüyada kova görmek, zahmetli, çileli ve müşkül bir işe delâlet eder.
 KOVAN Rüyada arı kovanı görmek, evlada, hayırlı rızka ve menfaata delâlet eder.
 KOYUN Bir kimsenin rüyada koyunlara rastladığını ve onlara malik olduğunu görmesi, büyük bir ganimete delâlet eder. Koyun rüyası, kadına da delâlet eder. Bu sebeple rüyada bir koyuna rast geldiğini görmek, bir kadın almaya alâmettir. Rüyada, bir koyunun kendi önünde yürüdüğünü fakat ona yetişemediğini görmek, bir kadının peşine düşmeye ama onu almaya muktedir olamamaya delâlet eder. Rüyada bir koyunu sağdığını ve onun sütünü içtiğini görmek, o sene içinde çok hayra ve nimete ermeye işarettir. Rüyada koyun eti yediğini görmek, büyük bir hayra alâmettir. Rüyada bir koyun bulduğunu görmek ve ona mâlik olmak, şu şekilde tabir olunur
a) Velayet,
b) Başkanlık,
c) Mülk,
d) Hüküm,
e) Nimet...
Yine koyun rüyası şunlara da delâlet eder
a) Ganimet,
b) Zevce,
c) Evlat,
d) Emlâk,
e) Ziraat,
f) Meyveli ağaç,
g) Şeref,
h) Güzel mal ve iffet sahibi kadın...
Rüyada dişi bir koyuna bindiğini gören kimse, muradına erişir ve eline çok nimet geçer. Rüyada toplu halde koyun sürüsü görmek, sevincin ve saadetin devamına delâlet eder.
 KOYUN KUYRUĞU Rüyada koyun kuyruğu görmek, yemin etmeye ve bazı isteklere alâmettir. Bazı kere de bu rüya, bol nimete, faideli ve hayırlı evlada ve kadının malına delâlet eder.
 KOYUN VE KEÇİ AĞILI Bir kimsenin rüyada koyun ve keçi ağılı görmesi, rızık, nimet, ticaret ve menfaata delâlet eder. Bazı kere de bu rüya, mazzen ve kasabada malı muhafazaya, rüya sahibinin ailesini,
hizmetçisini ve çoluk çocuğunu koyduğu evine delâlet eder. Rüyada koyun sağdığını görmek, güzel ilişkiye, siyasete ve rızık temin etmeye işarettir. Rüyada bir sığırı sağıp sütünü içtiğini görmek, zenginliğe, şan ve şerefe delâlet eder. Rüyada bir kimsenin dişi deveyi sağdığını görmesi, sultan tarafından gelecek mal ve
nimete alâmettir. Bazı kere de sağmak, hile ve sihir gibi şeylere delâlet eder. Rüyada bir tüccarın deveden halis süt sağdığını görmesi, helâl rızık ve kazanca delâlet eder. Ve sağdığı süt miktarınca dünya o kimseye meyleder. Bekâr bir kimsenin rüyada dişi deveyi sağıp sütünü içtiğini görmesi, saliha ve şerefli bir kadınla evlenmeye delâlet eder.
 KOYUN BACAĞI Rüyada koyun ve sığır bacağının ince yerini görmek, yetim malına delâlet eder. Bundan dolayı rüyada koyun ve sığır bacağının ince yerini emdiğini görmek, yetim malı yemeye alâmettir. Denilmiştir ki Rüyada koyun ve sığır bacağı yediğini gören kişi, halkın ileri gelenlerinin malını yer. Çünkü koyun insandan sonra hayvanların en iyisi ve bereketlisidir.
 KOYUN YÜZÜCÜ Rüyada koyun yüzen bir kimseyi görmek, kahredici sultana veya halkın malını alıp gizlenen polise delâlet eder.
 KOZA Rüyada koza görmek, haram mala delâlet eder.
 KÖÇEK Rüyada kendisinin köçek olduğunu ve halkı oynattığını görmek, korku, üzüntü, keder ve sıkıntıya delâlet eder.
 KOK Rüyada ağaç kökü görmek, neslin devamına ve aile huzuruna işarettir.
 KÖKNAR Bir kimsenin rüyada köknar ağacı görmesi, olgun ve kâmil bir adam ile tâbir olunur. Köknar ağacının meyvesini görmek, mala delâlet eder.
 KÖLE (Artık köle ismi altında insanlar alınıp satılmadığından buna hizmetkar demek daha isabetlidir) Rüyada kendisini bir kimsenin hizmetkarı olarak görmek, üzüntü, keder ve sıkıntıya delâlet eder. Ama Allah'ın velî kullarından veya İslâm âlimlerinden birinin hizmetine girmek, sürür, refah ve sevince delâlet eder...
 KÖMÜR Rüyada ağaç kömürü görmek, hürmetli bir kimseye delâlet eder. Yine kömür rüyası, sultan tarafından gelecek rızka veya haram mala işarettir. Rüyada kömürün büyüğüne ihtiyacı varken ufak kömür görmek, malın bozulmasına ve işlerin zorluğuna delâlet eder. Kış günü kömür görmek, mal ve rızık ile tâbir olunur. Çünkü kömür insana en çok kış mevsiminde lâzım olur. Rüyada kömürün ateşle tutuşturulduğunu görmek, sultanın gazabına uğramış ve malı zorla elinden alınmış bir kimseye delâlet eder. Rüyada yanıp kül haline gelmiş ve kendisinden faydalanıla-mayan kömür görmek, bâtıl bir işe alâmettir. Küçük ve az bir kömüre ihtiyacı olanın büyük kömür görmesi üzüntü, keder, meşakkat ve güçlüğe delâlet eder. Bazı tabirciler demişlerdir ki Rüyada kendisiyle ateş tutuşturulan her şey günah işlemeye alâmettir.
 KÖMÜRCÜ Rüyada kömürcüyü görmek, şu şekilde tâbir olunur
a) Şer,
b) Sıkıntı,
c) Fitne,
d) Yüz karalığı,
e) Yalan.
Bazı kere de rüyada kömürcüyü görmek, halkın malını alarak onların zulüm ateşiyle yakan zalim kimselere delâlet eder.
 KÖPEK Köpek rüyası, günah işlemekten çekinmeyen, zevk ve sefaya düşkün, ahlakı kötü bir adama delâlet eder. Eğer rüyada köpeğin havladığı görülse, o adi kimsenin haddi aşarak fenalığını daha da artırmasına işarettir. Rüyada kendisini bir köpeğin ısırdığını veya tırmaladığını görmek, rüya sahibinin hissettiği acı kadar düşman tarafından gelecek bir zarara delâlettir. Rüyada bir köpeğin kendi elbisesini yırttığını görmek, akılsız bir adamın onu gıybet ettiğine alâmettir. Rüyada dişi köpek görmek, inatçı ve kötü bir kavim ve millete mensup âdi bir kadına delâlet eder. Köpek yavrusu ise, sevimli bir çocuk ile tabir olunur. Eğer köpek beyaz ise, o çocuk mümindir. Siyah olursa, çocuk ailenin büyüğü olacaktır. Rüyada çoban köpeği görmek ve ona mâlik olmak, mülk, mal ve menfaata delâlet eder. Âdi ev köpeği, zalim düşmana delâlet eder. Saltanat ve memuriyete ehil bulunan bir adam rüyada av ve tazı köpeği görse, bu rüya, onun için bir şehre vali olmaya delâlet eder. Tazı köpeği görmek, kuvvete ve düşmana galip gelmeye de delâlet eder. Rüyada köpekleri öldürdüğünü görmek, düşman üzerine galip olmaya işarettir. Rüyada köpeklerle beraber havladığını görmek, arzu ve isteklere erişmeye işarettir. Yine rüyada köpekleri öldürdüğünü görmek, düşman üzerine galip gelmeye delâlet eder.
Rüyada bir köpeğin kendisini ısırdığını görmek, hizmetçi, dost ve yakın kimselerden gelecek sıkıntı ve musibete alâmettir. Bazı kere de köpekler, perişan bir kavme delâlet eder. Rüyada oynatmak ve birbirleriyle boğuşturmak için kullanılan köpekleri görmek, ferah ve zevkli yaşamağa ve sefaya delâlet eder. Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada köpek görmek, dört veçhe ile tâbir olunur
a) Alçak düşman,
b) Tamahkâr zengin,
c) İşleri ve amelleri çirkin âlim,
g) Gammaz ve cahil adam.
Rüyada bir siyah köpeğin uluduğunu görmek, humma hastalığına delâlet eder. Yine bir köpeğin biri üzerine havladığını görmek, diğeri aleyhinde kötü ve fena söz söyleyen kimseye delâlet eder. Rüyada köpek eti yediğini görmek, düşmanı üzerine galip gelmeye ve onun malını yemeye işarettir. Köpeğin sütünü içmek ise, korku ve telaşa delâlet eder. Rüyada bir köpekle sohbet ettiğini görmek, "Ashab-ı Kehff in Kur'ân'da beyan edilen meşhur kıssasına binaen gizlenmeye delâlet eder. Köpek rüyası çeşit çeşit tâbir edilmiştir. Köpekler şu kısımlar ile de tâbir olunur Bütün köpekler dünya ehline delâlet eder. Av köpeği, izzete, yüceliğe ve rızka,
Koyun köpeği, hanımı, çoluk-çocuğu ve komşusu hakkında kıskanç bir kimseye delâlet eder. Dişi köpek, nesli çok ve kocasını koruyan bir kadına delâlet eder. Bazı kere de köpek, küfre ve Allahü Teâlâ'nın rahmetinden ümit kesmeye ve yalancılığa delâlet eder.
 KÖPEK BALIĞI Bir kimsenin rüyada köpek balığı görmesi, himmet sahibi, şerefli ve soylu bir zata işarettir. Çünkü bu balık güçlü kuvvetli bir yaratıktır ve mağlub edilmesi zordur. Köpek balığı görmek, kötü ve üzücü bir habere de delâlet eder.
 KÖPEK YALCISI Rüyada bu kimsenin görülmesi, koğu-culuk yapan ve sadece kendi menfaatini düşünen, halk arasına düşmanlık sokan şerli bir adama delâlet eder.
 KÖPRÜ Köprü rüyası, hayır ve iyiliğe delâlet eder. Rüyada bir köprü üzerinden geçtiğini görmek, yüce makama, mal ve mülke, arzu ve isteğin yerine gelmesine delâlet eder. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada köprü ve kemer görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) Şecaat,
b) Saltanat,
c) Hayır,
d) Murad...
Rüyada köprü görmek, zenginliğe, uzun ömre, bazı kere de hastalığa, ahdini bozmaya; gemiye, sırat köprüsüne delâlet eder. Rüyada köprü üzerinden geçip bir mescide ulaştığını görmek, yolculuğunda
muradına erişme, hacca gitmeye, han ve dergâh gibi hayırlı eserleri ihya etmeye ve iyi amele delâlet eder.
Köprü rüyası, insanların kendisiyle iş ve ihtiyaçlarına eriştikleri lüzumlu ve kıymetli bir kimseye de alâmettir.
Yine köprü görmek, şüpheye "Dünya bir köprüdür. Oradan geçiniz fakat orayı tamir etmeyiniz." hadis-i şerifine binaen, dünyaya delâlet eder. Herkes dünyaya gelir ve bu dünya köprüsünden öte tarafa geçer. Ben geçmem demek kimsenin elinde değildir. Bazı kere de rüyada köprü görmek, rahatlık ve yakınlık itibariyle zevceye, üzüntü, keder ve sıkıntıları gidermeye delâlet eder. Rüyada köprüye binmek, hayvana binmeye işarettir. Köprü kiremitten imal edilmişse, zulüm sebebiyle şehir halkının durum ve hallerinin bozulmasına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kendisinin köprü olduğunu ve insanların üzerinden geçtiğini görmesi, saltanat ve kuvvete delâlet eder. Halk da artık o kişiye, onun şöhretine ve onun nezdinde bulunan şeye m»uhtaç olur..
Rüyada köprü görmek
a) İlim,
b) Doğru yol,
c) Hidayet,
d) Namaz,
Oruç ve dünyanın sıkıntı ve meşakkatinden, âhiretin korku ve azabından kendisini kurtaracak her şeyine delâlet eder. Yine köprü görmek, mal, zevce, ana ve babaya işarettir. Rüyada köprüden at ile geçmek, dünyâ ve âhiret muradına ve hayırlı kazanca delâlet eder.
 KÖR OLMAK Körlük, dünyada bile insan için bir musibettir. Bu sebeple rüyada kör olduğunu görmek, dince sapıklığa delâlet eder. Kör olmak, Kur'ân-ı Kerîmi unutmak ile de tâbir olunur. Rüyada kör olduğunu gören kişinin eline miras geçer ve zenginlik kapısı ona açılır. Rüyada bir adamın kendisini kör ettiğini görmek, onun eliyle sapıklığa düşmeye delâlet eder. Bir kâfirin rüyada gözünün kör edildiğini görmesi, kör eden kimse
tarafından doğru yola getirilir. Rüyada kör olduğunu arkasını kıbleye döndüğünü görmek, sapıklık ve delâlet içinde bulunmaya işarettir. Rüyada iki gözünün de kör olduğunu görmek, haya ve edepten yoksun olmaya ve utan-mamaya delâlet eder. Bazı kere de rüyada kör olmak, iyilikle anılmaya ve sözünde durmaya alâmettir.
Bazan da İshak (a.s) ve Hazret-i Yakub (a.s) 'ın kıssalarına binaen ilim ve hikmet sahibi olmaya delâlet eder.
Zindanda bulunan bir kişinin gözünün kör olduğunu görmesi, hapisten kurtulmaya alâmettir. Çünkü insanlar köre merhamet ederek acırlar... Yine rüyada körlük, bazı kere sapıklığa, bazı kere de ibadet sahileri için dünyayı haklı görmemeye, dünyaya kem gözle bakmaya ve dünya muhabbetine sırt çevirmeye delâlet eder. Çünkü bütün kötülüklerin başı dünya sevgisidir. Rüyada kör bir adama yardım ettiğini, onu elinden tutup bir yere götürdüğünü görmek, iyilik ve ihsan sahibi olmaya ve güzel amele delâlet eder.
 KÖRFEZ Rüyada kendinizi bir körfezde görmeniz, işlerinizin zor ve çetin olacağına, üzüntü ve kedere delâlet eder.
 KÖRÜK Rüyada bir körüğe malik olduğunu görmek, saltanat ve memuriyete delâlet eder. Rüyada kendisinin ağaçtan bir körük olduğunu görmek, makam ve mevkiden düşmeye, eldeki mülkün gitmesine delâlet eder.
Rüyada körüğü ve ateşi bir arada görmek, ihtiyaçların giderilmesine ve rızka işarettir. Çünkü demirci körükle ateşi alevlendirir ve rızkını bu yolla temin eder. Ateş olmazsızın sadece körük görmek, üzüntü, keder, sıkıntı ve meşakkata delâlet eder. Rüyada altın ve gümüş eritmeye mahsus körüğü görmek, Ke-limei Tevhide, İhlâsa ve
ibâdet için inzivaya çekilmeye alâmettir. Camcıların körüğü hile ve şerre delâlet eder. Bazı kere de rüyada körük görmek, çok hamile kalan ve tez düşük yapan kadına, çabuk kızan ve darılan bir kimseye delâlet eder. Demirci körüğü, işleri kolaylaştırmaya, menfaata ve rızka delâlet eder. Yine körük rüyası, fikirleri ihya etmeye, hastanın şifa bulmasına, rızık ve maişetin yolundan gitmesine ve evli kadının erkek bir çocuğa hamile olduğuna delâlet eder.
 KÖS Rüyada kös, yani büyük davul görmek, bâtıl söze ve yalan habere delâlet eder. Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada kös ve davul çalmak yalan ve uydurma söze delâlet eylediğinde hayırsızdır. Devlet reisinin rüyada kös ve davul görmesi, onun hesabına hayırlıdır. Çünkü mehterhane saltanatın icaplarmdandır ve ordunun şevkini artırır...
 KÖSE Rüyada köse bir kimseyi görmek, fena insanlara delâlet eder.
 KÖSTEBEK Rüyada köstebek görmek, zillete, buğz ve adavete, haram rızka, aksaklığa, duvar delen hırsıza delâlet eder. Köstebek etini yediğini görmek, fasık bir kimsenin gıybetine işarettir. Yine köstebek rüyası, günah, eziyet, zevce, toplantı, ve evlada delâlet eder. Rüyada bir köstebek aldığını veya köstebeğin kendi nezdine geldiğini görmek, şehirden göç etmeye alâmettir.
 KÖSTEK Bir kimsenin rüyada göğsüne veya saatine köstek taktığını görmesi, işinde kendisine ayakbağı olacak ve kendisini zor duruma düşürecek adama delâlet eder.
 KÖŞK Rüyada güzel bir köşke girdiğini görmek, mal ve nimete delâlet eder. Köşkün yandığını görmek, eldeki malın hükümet tarafından alınacağına işarettir. Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada köşk görmek, on türlü tâbir edilir
a) Nimet,
b) Mal,
c) Velayet,
d) Mertebe,
e) Riyaset,
f) Şeref,
g) Saltanat,
h) Murada ermek,
ı) Ferah,
i) Sürür...
Bazı kere de köşk görmek, hidâyet ve İslâm'a delâlet eder. Rüyada cennet köşklerinden birinde olduğunu görmek, reisliğe, saltanata, düşman üzerine galip gelmeye ve güzel bir hizmetçiye delâlet eder. Rüyada kerpiçten yapılmış köşk görmek, bir miktar dünyalığa, kiremitten yapılmış görmek, haram mala delâlet eder.
Yine köşk rüyası, yalana, kibre ve helak olmaya da işarettir. Fâsık bir kimsenin rüyada köşk görmesi, zindana, darlığa mal ve şöhretinin noksanlığına alâmettir. Rüyada tâ uzaklarda bir köşk görmek, mülke ve mala işarettir. Bazı kere de köşk, mütedeyyin, takva sahibi, izzetli ve namuslu bir kişiye delâlet eder. Rüyada bir köşke girdiğini görmek, büyük bir devlete ve saltanata erişmeye delâlet eder. Bekâr bir kimsenin rüyada bir köşke girdiğini görmesi, evlenmek ile tâbir olunur ve o kendine münasip bir hanımla evlenir. Nablusî (rh.a) demiştir ki Rüyada bir kimse köşk üzerinde ayakta durduğunu görse, o köşk de kendisinin ise, yüce bir mevki-ye, büyük bir dereceye, kuvvet kudrete erişir. Eğer köşk başkasının ise, o kimseye o köşk sahibinden hayır ve menfaat erişir... Yine köşk rüyası şunlara da delâlet eder
a) Salih amel,
b) Nimet,
c) Mal ve memuriyet,
d) Sevinç ve sürür,
e) Murada erişmek,
f) Reislik ve saltanat...
Rüyada şehir içinde bulunan büyük köşklere ve yüksek çardaklara ve kule burçlarında yüksek köşklere çıkmak, dünya rütbelerinden erişeceği mertebe ve makama delâlet eder.
 KÖTÜLÜK Rüyada bir başka kimseye şer ve kötülük öğrettiğini görmek, o kimsenin sonunun kötü olmasına ve dinden çıkmasına delâlet eder.
 KÖTÜRÜM OLMAK Kişinin rüyada kötürüm olduğunu görmesi, mahrumiyete, acze ve meşakkata delâlet eder. Bazı kere de el ve ayak ile yapılan kazançtan men edilmeye işarettir.
 KÖTÜ SÖZ Rüyada, edebe, ahlâka ve insana aykırı söz söylediğini görmek, ağız hastalığına ve yapılması arzu edilen bir şeyde usanca ve bıkmaya alâmettir. Rüyada ilim ehlinden bir kimsenin fena söz söylediğini görmek, fitne ve karışıklığa ve dinde bozukluğa delâlet eder.
 KÖTÜ ZAN Rüyada görülen kötü zan, yüce Allah'ın "Muhakkak bazı zan (vardır ki) günahtır." (Hucurat, 12) mealindeki âyet gereğince, günaha delâlet eder.
 KÖY Rüyada bir köyden şehre göç ettiğini görmek, dinde salâha, işlerde refaha, korkudan emniyete delâlet eder. Rüyada bir köyün harap olduğunu veya sel götürdüğünü görmek, o beldenin hükümdarının halka zulm edeceğine işarettir. Bir kimsenin rüyada memur bir köye girdiğini görmesi, bir adamla kavga etmeye alâmettir.
Bir köyü mamur bir halde görmek, dindarlığa ve salâha delâlet eder. Önceden mamur olan yerleri görmek de böyledir... Rüyada bir köyden çıktığını ve başka diyara sefer ettiğini gören kimse, sıkıntıdan halâs olur ve rahata erişir. bn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada bir köy camiine girdiğini ve orada Allahü Teâlâyı zikrettiğini görmek, güzel amellere, cennete ulaştıracak işleri yapmaya ve dinde sıdka delâlet eder.
Rüyada bir şehirden bir köye göç ettiğini görmek, rahatlıktan meşakkata, emniyetten korkuya düşmeye delâlet eder. Bir kimsenin rüyada köy imamı görmesi, istek ve arzusunun tahakkuk edeceğine işarettir.
 KÜBA MESCİDİ Rüyada Küba mescidini görmek veya orada namaz kılmak, hayır ve berekete, üzüntü ve kederden kurtuluşa delâlet eder.
 KUBBE Kişinin rüyada kubbe görmesi, kadın ile tâbir olunur. Bekâr bir kimsenin rüyada bir kubbe yaptığını görmesi, veya satın alması, iyi bir hanımla evlenmeye delâlet eder. Rüyada yerle gök arasında yeşil  kubbelerden bir takım binalara malik olduğunu görmek, rüya sahibinin şehiden vefat edeceğine alâmettir.
Rüyada kubbe ile beraber üzerinde bir kuş olduğunu görmek, makam ve mertebenin yüksekliğine delâlet eder. Yine rüyada bulut üzerinde bir kubbe yaptığını görmek, zevceye, kuvvet ve kudrete nâiliyete delâlet eder.
Kubbe rüyası, ona giren veya malik olan kimse için memuriyete alâmettir. Rüyada bir kubbe üzerinde otağı kurulduğunu görmek, heybetli bir saltanata, izzet ve şerefe delâlet eder.
 KUCAKLAMAK Rüyada bir dostunu kucakladığını veya onunla el sıkıştığını görmek, zafer ve muhabbete delâlet eder. Kirmanı demiştir ki Rüyada ölü veya diri bir kimsenin kendisini kucakladığını görmek, çok yaşamaya ve uzun ömre delâlet eder. Rüyada düşmanı ile kucaklaştığını görmek, onunla aralarının düzeleceğine ve sulha işarettir.
 KUCAKLAŞMAK Rüyada bir kimse ile kucaklaştığını görmek, kucaklaştığı miktarca o kişi ile anlaşmaya ve o nisbette aralarında sevgiye delâlet eder. Rüyada bir ölü, bir kimsenin boynuna sarılsa ve onu kendine doğru çekse, bu rüya, o kimsenin ölümüne delâlet eder. Rüyada bir kadınla kucaklaştığını görmek, âhirete ait ve lüzumlu olan şeyleri terk ederek sadece dünyaya ait şeylere meyletmesine delâlet eder.
 KUDRET HELVASI Rüyada kudret helvası görmek, kudret helvasından yemek, zahmet ve meşakkat çekmeden kazanılan rızka delâlet eder. Kudret helvası, helâl rızık ile tâbir olunur. Yine kudret helvası görmek, Allahü Teâlâ tarafından gönderilen güzel ve temiz rızka delâlet eder. Bazı kere de kudret helvası görmek, mal feda etmeye, köle azat etmek için gayret göstermeye veya boynunun vurulmasından kurtulmasına delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kudret helvası görmesi "Size kudret hel-vasiyle bıldırcın kuşunu gönderdik ve helâl rızıklarımızdan yeyin, dedik." (Bakara, 57) mealindeki âyet gereğince mahlûkattan hiç birinin mineti olmadan güzel rızka delâlet eder.
 KUDUZ HAYVAN Rüyada kuduz hayvan görmek, düşman ile tâbir olunur. Kuduz hayvanı öldürdüğünü görmek, düşman üzerine galip olmaya işarettir.
 KUĞU Rüyada suda yüzen kuğu görmek, sevinç ve sürura delâlet eder. İki kuğunun birbiriyle oynadıklarını ve suya dalıp çıktıklarını görmek, bekâr kimseler için iyi bir hanımla evlenmeye delâlet eder.
 KULAK Rüyada kulak görmek şu şekilde tâbir olunur
a) İlim,
b) Akıl,
c) Din,
d) Padişah,
e) Kendisiyle iftihar edilen evlat,
f) Mal ve rütbe...
Kulak, zînet ve hıfz mahallidir. Bu sepele kulak görmek işitmektir. Rüyada kulağının büyüdüğünü veya  güzelleştiğini, yahut ondan nur çıktığını ya da nur girdiğini görmek, hidayet ve Allahü Teâlâ'ya itaate delâlet eder. Rüyada kulağının küçük olduğunu, ona kötü bir kokunun girdiğini veya çıktığını görmek, haktan ayrılıp delâlete düşmeye ve Yüce Allah'ın gazabını celbedecek bir şeyin yanında bulunmaya işarettir. Bir kimsenin rüyada kulağının kesildiğini veya yok olduğunu görmesi, yeryüzünde meydana gelecek fesada delâlet eder.
Rüyada kendi izniyle kulağı üzerine bir kulak daha takıldığını görmek, arzu edilen bir şeyin tahakkukuna delâlet eder. Rüyada, kulağının hayvanlardan birisinin kulağı gibi olduğunu görmek, rütbe ve makamın gitmesine alâmettir. Bir kimsenin rüyada kulağının çok olduğunu görmesi, çeşitli ilim dallarına vâkıf
olmaya delâlet eder. Yine rüyada kulak, içerisine eşya saklanan kasa, sandık, kutu ve hazine gibi şeylere
delâlet eder. Kulakta görülen fazlalık ve eksiklik, zikredilen tâbirler üzerine delâlet eder. Bir kimsenin kulağında mühür asılı olduğunu görmesi, eğer kızı varsa, onu evlendirmeye ve ondan doğacak bir erkek çocuğuna delâlet eder. Rüyada sağır olduğunu görmek, dinde fesada işarettir. Kulağının yarım olduğunu görmek, zevcenin ölümüne alâmettir. Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada kulak görmek, sekiz veçhe ile tabir olunur
a) Zevce veya akrabasından bir kadın,
b) Sadık dost,
c) Kendi ayarında muvafık arkadaş,
d) Salih ve makbul evlat,
e) Keder ve gam,
f) Ferah ve sürür,
g) Tevbe ve kötülüklerden dönüş...
Ibn-i Kesir demiştir ki Rüyada kulağını büyümüş görmek, Hak Kelâmı dinlemeğe, kulağı küçülmüş görmek kelâm-ı hakkı redde, tıkalı görmek, doğru sözlere inanıp iltifat etmemeğe delâlet eder. Ibn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada kulak görmek, zevce, kız evlat, kızkardeş, hala ve teyze gibi kadın akraba ile tâbir olunur.
Rüyada kulağının kesildiğini görmek, bu kadın akrabalardan birisinin vefatına delâlet eder.
 KULAK ÇINLAMASI Rüyada kulağının çınladığını görmek, rüya sahibinin kendisine ait bir söze delâlet eder. Eğer iki kulağı birden çınlar ve bu da uzun sürerse, insanlar arasında uzun müddet ondan söz edilir.
 KULAK KİRİ Nablusî demiştir ki Rüyada kendisinin veya bir başkasının kulağından kir çıkardığını gören kimsenin, eliyle hainlerin yapacakları hileye mani olacak ve zararlarını gidere cek bir yardım yapılır. Rüyada kulağında meydana gelen iltihap ve kiri temizlediğini görmek, bazı yerlerden gelecek sevindirici haberlere işarettir.
 KULP Bir kimsenin rüyada kulp görmesi, dindir. Bu sebeple rüyada bir kulpa tutunduğunu görmek "Artık kim şeytanı tanımayıp da Allah'a iman ederse, o , muhakkak ki kopması (mümkün) olmaya en sağlam kulpa yapışmıştır." (Bakara 256) mealindeki âyet gereğince o kişinin İslâm'a sarıldığına ve onda sebat ettiğine
delâlet eder. Bazı kere de kulp ve düğme, kişinin hanımına alâmettir. Kâfir kimsenin rüyada bir kulpa yapıştığını ve elini içine koyduğunu görmesi, İslâm ile şereflenmeye ve Kur'ân-ı Kerime sımsıkı sarılmasına delâlet eder.
 KULUNÇ Kulunç rüyası, zahmet ve meşakkata delâlet eder. Bir kadının rüyada kendisine kulunç girdiğini görmesi, onun hamile olduğuna ve şerefli kimselere yaklaşmasına delâlet eder. Bazı kere de acı sözler işitmesine alâmettir.
 KUM Kum görmek, mal ile tâbir olunur. Çok kum görmek,din ve dünyaca meşguliyet demektir. Rüyada elini kum içine soktuğunu görmek, dünya işlerinden bir şeye karışmamaya delâlet eder. Kumun çok fazla olması tabirde azaba işarettir. Kirmanî demiştir ki Rüyada kum görmek, hesapsız mala işarettir. Büyük bir kum
kümesi üzerinde oturduğunu görmek, nihayetsiz servete ve mülke delâlet eder. Rüyada bir kaba kum koyduğunu görmek, çoluk çocuğu için mal biriktirmeye alâmettir... Cafer-i Sâdık (r.a) demiştir ki Rüyada kum görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) Din ve dünya ile meşgul olmak,
b) Mal,
c) Menfaat,
d) Zahmet ve meşakkatle hasıl olacak rif at (Yükseklik)...
Ibn-i Sîrîn hazretleri demiştir ki Rüyada bir mahalde tozun ve kumun kalkıp gittiğini görmek, mal ve nimete delâlet eder. Rüyada kum içinde yürüdüğünü görmek, mal biriktirmeye ve o malı hayra sarf etmeye işarettir.
Kum rüyası türlü türlü tâbir edilmiştir. Kum görmek, ölüm ve hayata, zenginlik ve tembelliğe, üzüntü ve kedere, düşmanlık ve zulme delâlet eder. Rüyada bir kadının kum içinde yürüdüğünü görmesi, uzun zaman kecasız kalacağına delâlet eder. Kırmızı kum görmek, işsiz kimse için güzel bir mevki, hayırlı bir rızıktır. Rüyada sarı kumu yüklenip taşımak hastalığa delâlet eder. Rüyada, ağaç ve nebatat köklerinden toplanmış kumu görmek, mal ve emlâktan olan rızka delâlet eder.
 KUMA Kadınların rüyada kuma görmesi, hastalığa, zarar ve körlüğe işarettir. Yine kuma, kötü amele, sırları açıklamaya, üzüntü, keder ve uğursuzluğa alâmettir...
 KUMANDAN Rüyada kumandan görmek, şecaat sahibi ve korkusuz bir kimseye delâlet eder. Rüyada askerler üzerine kumandan olduğunu görmek, mal, şöhret ve rütbeye delâlet eder. Eğer bunlara ehil değilse, bu rüya onun ölümüne işarettir. Fakir kimsenin rüyada asker üzerine kumandan olduğunu görmesi, ızdırap, zahmet ve kedere düşüp feryad etmesine alâmettir.
 KUMAR Rüyada kumar oynadığını görmek, batıl ve şerli bir işte bulunmaya delâlet eder. Çünkü kumar, belalı bir illettir. Yine kumar, düşmanlık ve kavgalara da alâmettir. Rüyada kumar oynayıp kazandığını görmek, belâlı işler peşinden sürüklenmeye ve sonunda nedamet duymaya delâlet eder.
 KUMAŞ Rüyada türlü renkteki kumaşı görmek, din ve dünyaya delâlet eder. Devlet adamlarından birisinin rüyada üzerinde muhtelif renkli kumaş olduğunu görmesi, o senenin ucuzluk içinde geçeceğine delâlet eder.
Türlü renkte kumaş, kadınlar için fazlaca şeref ve sevince delâlet eder.
 KUMAŞÇI Rüyada kumaşçı görmek, izzet ve şerefe, kadir ve kıymete delâlet eder. Bez satıcısını görmek, rızka işarettir.
 KUMAŞ PARÇASI Bir kimsenin rüyada bir top kumaş parçası durduğunu yahut satın aldığını veya bir yerden kendisine hediye edildiğini görmesi, uzak bir yere yolculuğa delâlet eder. Rüyada tezgâh başında kumaş dokuduğunu, durduğunu veya açıp dağıttığını görmek, yine sefer ile tâbir olunur.
 KUM KERTENKELESİ Rüyada bir hayvanı görmek, aciz ve adi bir düşmana işarettir. Bazı kere de kum kertenkelesi, kendisine tabi olmakla cehalet karanlıklarından kurtularak hidayete erilen bir mürşide alâmettir.
KUMBARA Rüyada kumbaraya para attığını görmek veya ondan para çıkarmak, dünyaya meyletmeye delâlet eder.
 KUMRU Rüyada erkek kumru görmek, kaside okuyan makamı ve sesi güzel bir kimseye delâlet eder.
Kumru rüyası, güvercin rüyası gibi tâbir edilir. Rüyada başına veya omuzuna yahut ensesine bir kumru konduğunu görmek, rüya sahibinin anıeline işarettir. Eğer konan kumru beyaz ve güzel ise, iyi amele, siyah ve
çirkin ise kötü amele delâlet eder. Yine rüyada kumru kuşunu gören, hayra ve hoş şeylere erer. Eğer gurbette bir adamı varsa o döner gelir. Eğer üzüntü ile kederli ise üzüntü ve kederden halâs olur. Erkek kumru görmek, hamile kadının erkek çocuk doğurmasına, dişi kumru da kız doğurmasına delâlet eder. Rüyada kumru kuşunun erkeğini görmek, bazan da, garip, hor ve bayağı bir kimseye işarettir. Yine bu kuşun erkeğini rüyada görmek, haber ve elçiye delâlet eder. Bekâr kimsenin kumru kuşunu görmesi, çok konuşan bir kadınla evlenmeye delâlet eder.
 KUM SAATİ Nablusî demiştir ki Kum saatinin alt ve üst iki şişesi iki çocuk veya iki kardeş yahut iki ortaktır.
Rüyada kum saati görmek, rüya sahibi için bezek ve güzelliğe delâlet eder.
 KUM VE TOPRAK Rüyada bir yerden kum ve toprak aldığını görmek, fakirlik, ihtiyaç, keder, üzüntü ve meşakkata delâlet eder. Bazı kere de memurlar için rüşvete işarettir.
 KUNDAK BEZİ Hamile kadının rüyada kundak bezi görmesi, çocuğa delâlet eder. Çünkü kundak, çocuğu bağlamak için ihdas edilmiş bir nesnedir. Bazı kere de kundak bezi görmek, düşmanı kahretmeye, kırılmış kemiğe sarılacak sargıyla korkutmaya delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kundak bezi ile bağlanmış hanımını çözdüğünü görmesi, zevcesini boşamaya alâmettir. Hasta, misafir ve dövülmüş kişilerin rüyada kundak bezi görmelerinde hayır yoktur. Rüyada kendisini bir kundak içinde bağlı görmek, sıkıntıya, müşkülât ve zarurete
delâlet eder. Rüyada içinde bağlı bulunduğu kundağın çözüldüğünü ve kundaktan çıktığını görmek ise, sıkıntı ve müşkülâttan, üzüntü ve kederden kurtulmaya delâlet eder.
 KURA ÇEKMEK Bir kimsenin rüyada kura çektiğini görmesi, üzüntü ve sıkıntılara delâlet eder. Yine kura çekmek, galip gelmek için gayret göstermeye işarettir. Rüyada herhangi bir adamla karşılıklı kura çektiğini ve kuranın da kendisine isabet ettiğini görmek, borçlusu olan bir kimseye galip geleceğine işarettir.
 KUNDURA Rüyada yeni bir kundura aldığını görmek, hayrılı ve sevindirici yolculuğa delâlet eder. Kunduracıyı görmek, halk arasında simsarlık eden ve insanların arasını bulan bir kimseye delâlet eder.
Ebu Saidü'l-Vaâz demiştir ki Kunduracı, halkın umur ve hususatmda yani işleri hususunda herkese iyilik eden bir zata delâlet eder.
 KUR'AN-I KERÎM Kur an-ı Kerim, Allah'ımızın kelamı ve insanlık kulağına erişen en son kelam... Kur'ân'ın saadet cennetlerinde yaşayanlara iki cihanın da baharı tüllenir. Ama Kur'ân'dan yüz çevirenlere hiç bir saadet vaad edilmemiştir. Nebiyy-i Zîşan Efendimiz "- Kim Rabbi ile konuşmayı seviyorsa Kur'an okusun!"
Buyurmuşlardır. O halde rüyada Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini Kur'ân'ın üzerinde okuduğunu görmek, şeref ve sevinç tacıdır. Ve rüya sahibi için yardıma delâlet eder. Rüyada Kur'ân-ı Kerim'i aşikâre okuduğunu görmek, iyilikle emretmeye, emaneti edaya ve Hakkı müdafaaya delâlet eder. Rüyada hafız olmadığı halde Kur'ân'ı hıfz ettiğini görmek, mülk ve nimete, kudret ve kuvvete delâlet eder. Rüyada Kur'ân-ı Kerîm okuduğunu ve manasını da anladığını görmek, akıl ve hikmet sahibi olmaya ve Rabbinin ona akıl ve zeka ikram ettiğine alâmettir. Rüyada Kur'ân-ı Kerim'i yediğini görmek, Kur'ân okuyarak ve karşılığında para alarak geçinmeye delâlet eder. Rüyada Kur'ân-ı Kerim'i baştan sona okuyup hatmettiğini görmek, Allahu Teâlâ nezdinde büyük ecre ve sevaba nailiyete, arzu ve temenni ettiği şeyin husulüne delâlet eder. Cahil bir kimsenin rüyada Kur'ân okuduğunu görmesi, ömrünün sona erdiğine işarettir. Çıplak halde Kur'ân-ı Kerim okuduğunu görmek, nefs ve nevanın arzusuna tabi olmaya delâlet eder. Rüyada bir başkasının okuduğu Kur'ân'ı dinlediğini görmek, devlet ve saltanata ve güzel akıbete delâlet eder. Hasta bir adamın rüyada Kur'ân okuduğunu ve fakat okuduğu ayeti bilmediğini görmesi "Müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir." (Yûnus, 57) mealindeki ayeti kerimenin işa-retince şifa ve afiyete delâlet eder ve Allahü Teâlâ ona şifa ihsan buyurur.
KURBAĞA Bir kimsenin rüyada kurbağa görmesi, âbid ve Allahu Tâlâ'nın emirlerini yerine getirmeye çalışan adama delâlet eder. Rüyada kurbağa eti görmek, dostlardan menfaate, kurbağa ile konuşmak, hayır ve
berekete işarettir. Rüyada birçok kurbağayı bir yerde görmek, hayır ve berekete delâlet eder. Rüyada bir kurbağa bulduğunu görmek, hayırlı ve faziletli bir zat ile sohbete delâlet eder. Denilmiştir ki Rüyada kurbağa sesi işitmek bela ve felakete delildir. Geçimini sudan kazanan kimsenin rüyada kurbağa görmesi, hayra ve berekete delâlet eder. Rüyada kurbağa yediğini görmek, bir mülke mâlik olmağa delâlet eder. Rüyada kurbağaları avladığını görmek, emsal ve akranlarını kahretmeye alâmettir. Bazı kere de rüyada kurbağa görmek, hür, temiz, mütedeyyin, gönlü alçak ve hiç kimseye eziyet vermeyen iyi bir hanıma delâlet eder.
 KURBAN Bir kimsenin rüyada Allah rızası için kurban kestiğini görmesi, bütün keder ve gamdan kurtulmağa, sevinç ve berekete, şiddetten halâsa ve hastalıktan şifaya delâlet eder. Rüyada halka kurban eti dağıttığını görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya, izzet ve şerefe, ecir ve sevaba delâlet eder. Bazı kere de rüyada kurban görmek, zevceye, kendisiyle iftihar edilecek çocuğa ve kendisiyle Hak rızasına yaklaşılan güzel ve salih amele delâlet eder. Rüyada kurban adağını yerine getirdiğini görmek, şiddetten halâsa ve hastanın şifa
bulmasına alâmettir. Koyun, keçi, sığır gibi ev hayvanlarını kurban ettiğini görmek, onlardan gelecek
menfaatlere ve helal rızka delâlet eder. Kirmanı demiştir ki Rüyada kurban etini insanlara taksim ettiğini görmek, muhteşem ve zengin bir zatın vefat ederek malının ehil ve akrabalarına taksim olunacağına delâlet eder. Zindanda olan bir kimse rüyada bir deve veya sığır kurban ettiğini görse, bu rüya, onun hapisten kurtulacağına delâlet eder. Herhangi bir şeyden korkan adamın rüyada kurban kestiğini görmesi, korku ve
şiddetten emin olmaya işarettir. Rüyada kurban eti çaldığını görmek, hiçbir veçhile iyi değildir. Hastanın rüyada kendi nefsini kurban ettiğini görmesi, ölümüne delâlet eder.
 KURBAN BAYRAMI Bir kimsenin rüyada Kurban Bayramı görmesi, Tekbir ve Tehlil getirmesi, sevinç ve sürura, müjdeye, günahların bağışlanmasına ve Hakk'ın rızasına delâlet eder. Rüyada kurban bayramı görmek, geçmiş bir sevincin tekrar gelmesine, huzur ve refaha delâlet eder. Zindanda olan kimsenin rüyada kurban bayramında olduğunu görmesi, hapisten kurtulmaya alâmettir. Borçlunun görmesi, borçtan halâs olmaya delâlet eder. Rüyada ramazan bayramında olduğunu görmek, üzüntü ve kederden kurtulmaya,
sevinç ve sürura, işlerde kolaylığa, tevbe-nin kabulüne delâlet eder. Bazı kere de rüyada bayram görmek, ferahlık ve sevinç, genişlik ve bol rızka delâlet eder.
 KURNA Rüyada hamam veya çeşme kurnası görmek, sıhhat ve afiyete delâlet eder.
 KURŞUN Rüyada bir tüfekle hedefe kurşun attığını ve hedefi vurduğunu görmek, bahtın açıklığına ve uğurlu habere delâlet eder. Bir kimsenin rüyada külçe halde kurşun bulduğunu görmesi, mal ile tâbir olunur.
Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada kurşun görmek, üç vech ile tâbir olunur
a) Menfaat,
b) Hizmetkâr,
c) Ev eşyası...
Rüyada develere yüklenmiş denklerde kurşun görmek, çok mal ve servete işarettir. Kurşun erittiğini görmek de kazanç teminime delâlet eder.
 KURŞUNKALEM Rüyada kurşun kalemle bir şey yazdığını görmek, iyi bir habere ve edebiyata işarettir.
 KURT Rüyada kurt görmek, zalim bir düşmana ve yalancı bir hırsıza alâmettir. Rüyada bir kurt ile boğuştuğunu ve onu kahrettiğini görmek, düşmanı kahretmeye ve ona karşı galibiyete delâlet eder.
Rüyada kurt derisi veya kemiği bulduğunu görmek, mala ve menfaata delâlet eder. Kendisinin rüyada kurt olduğunu görmek, sevinç ve feraha delâlet eder. Bazı kere de kurt görmek, zalim ve insafsız bir hırsızın eve girmesine delâlet eder. Kurt rüyası, senenin günleri ile de tâbir olunur. Sebze ve meyvelerin içine düşen yeşil
kurt, tırtıl da diyebileceğimiz mahlûku görmek, hırsız bir kimseye delâlet eder.
 KURTULMAK Kişinin rüyada şiddet ve sıkıntıdan kurtulduğunu görmesi, oruç ve sadaka gibi güzel amellerin neticesini müşahade etmeye işarettir.
 KURUMAK Rüyada insanın vücudunun yaşlıktan kuruması veya ağacın, yaprağın kuruması, fakirliğe ve geçim sıkıntısına, dert ve hastalığa delâlet eder.
 KURU ÜZÜM Bir kimsenin rüyada kuru üzüm görmesi, rengi ne olursa olsun faydalı rızka ve menfaata delâlet eder.
 KURU YEMİŞ Rüyada kuru yemiş görmek, kâr ve kazancın artmasına ve faydaya işarettir. Kuru yemiş alıp yemek, üzüntü ve kedere delâlet eder.
 KURU YEMİŞÇİ Rüyada kuru yemişçi görmek, halkın sırlarını bilen ve nezdinde birtakım hürmete değer kimselerin malları toplanmış bulunan emin ve güvenilir bir adama delâlet eder. Yine rüyada kuru yemişçi görmek, işleri bitirmeye, sözünde sadık olmaya, garip şeyleri bilen kimseye, üzüntü, keder, şiddet, sıkıntı ve hastalıktan kurtulmaya delâlet eder.
 KURUYAN YER Rüyada daha önce yaş olduğu halde sonradan kuruyan yeri görmek, bir mübarek âyetin işaretince korkudan emin olmaya delâlet eder. Rüyada kuraklıktan dolayı hasta olduğunu görmek, sıkıntıya duçar olmak, rüya sahibinin Allahu Teâlâ'nın rızasının dışına malını harcamasına, borcunu ödemekten
kaçındığı için de, üzerine Allah'ın azabının ineceğine alâmettir.
 KURU YONCA Bir kimsenin rüyada kuru yonca veya hayvanları diğer yiyeceklerini görmesi, geniş ve çok rızka delâlet eder.
 KUSMAK Bir kimsenin rüyada oruç olduğu halde kustuğunu ve onu tekrar yaladığını görmesi, borcunu ödemeye gücü yettiği halde onu ödemediğine ve bundan dolayı günaha battığına delâlet eder. Rüyada bir kimsenin yemek veya kan ya da balgam kustuğunu görmesi, hayır ve menfaata, mal ve servete delâlet eder.
Rüyada leğen içine kustuğunu görmek, günahlardan tevbe etmeye işarettir. Bazı kere de rüyada kusmak, rüya sahibinin haksız olarak almış olduğu bir şeyi tekrar sahibine iade etmesine işarettir. Bu hal ise, tevbe ve pişmanlıktır. Rüyada süt içip sonra bal kustuğunu görmek, tevbe etmeye delâlet eder. Yine rüyada inci, yakut, bal kustuğunu görmek, doğru olarak Kur'ân-ı Kerim'i tefsir etmeye delâlet eder. Rüyada kusuntu yemeği tekrar yuttuğunu görmek, yapılan bir bağıştan geri dönmeye alâmettir. Yine rüyada kusuntu yediğini görmek, mal, hayır ve şöhrete delâlet eder. Rüyada çok çok kan kustuğunu görmek, fakir için mala, bir çocuğun dünyaya
gelmesine veya yakın akrabalardan gurbette bulunan birinin evine dönmesine delâlet eder. Bazı kere de rüyada kusmak, haram mala, günaha ve kötü işlere alâmettir. Rüyada şarap kustuğunu görmek ise, günahtan tevbeye işarettir. Hasta bir kimsenin rüyada yılan kustuğunu görmesi, ecelin geldiğine delâlet eder ve o kimse vefat eder. Denilmiştir ki Rüyada kusmak, fakirler için hayra, zenginler için zarara delâlet eder.
 KUŞ Rüyada tanınmayan bir kuşu görmek, Azrail (a.s.)'a delâlet eder. Çünkü ona çok kere ecel kuşu adı verilmiştir. Yine rüyada görülen ve tanınmayan kuş, hasta olan evden herhangi bir şeyi kaldırıp gökyüzüne uçsa, o evdeki hastanın vefatına delâlet eder. Rüyada bir kuşun kendi üzerine düştüğünü görmek, gelecek bir misafire işarettir. Rüyada görülen büyük kuşlar melik, reis, âlim, tüccar ve zengin kimselere delâlet eder. Su kuşlarını görmek, iki cihetten riyasete ve iki sultan tarafından hususi vazifelere nail olmuş şerefli kimselere delâlet eder. Rüyada birçok kuşun başı üstünde uçtuğunu görmek, eğer ehilse, bir şehre vali olmaya veya reisliğe delâlet eder. Rüyada kuşların sesi, sesle ağlamaya işarettir. Güzel bir sesle öten kuşları görmek,
ister erkek ister dişi olsunlar, ses sanatkârlarına delâlet eder. Kuş kümeleri görmek, onları yiyen yahut onlara rastlayan kimse için, altın, gümüş ve saltanata nail olmaya işarettir. Bir kimsenin rüyada bir kuşun gökyüzünden gelip yanına indiğini görmesi, sevineceği bir müjdenin geleceğine delâlet eder. Ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki Rüyada büyük kuş görmek, ulüvv-ü himmettir. Bir mahalde kuşların ötüştüklerini görmek, o yer için üzüntü, keder ve şiddete delâlet eder. Rüyada bir kuş ile konuştuğunu görmek, izzet ve şerefe, elinde bir kuşun öldüğünü görmek, keder ve üzüntüye delâlet eder. Bir kuşun gelip başı üstüne konduğunu görmek, menfaata ve faydaya ve hayırlı rızka işarettir. Rüyada serçe kuşu görmek, kadri yüce bir zata delâlet eder. Bir serçe kuşu bulduğunu görmek, böyle büyük bir zatla muhabbete delâlet eder. Bir kimsenin rüyada bir dişi serçe kuşu bulduğunu veya aldığını görmesi, şeref ve iffet sahibi bir kadınla evlenmeye delâlet eder. Rüyada elindeki serçe kuşunun uçtuğunu ve bir daha geri gelmediğini görmek, erkek veya kız çocuktan birinin vefatına işarettir.
 HÜDHÜD Cafer-i Sâdık hazretleri demişlerdir ki Rüyada hüdhüd kuşu görmek, dört türlü tâbir edilir
a) Uzaktan gelecek sahih haber,
b) Ulüvv-ü kadr,
c) Düşmana karşı zafer,
d) Fehim ve idrak...
Rüyada hüdhüdün etini ve tüyünü görmek, hayırlı mala işarettir.
 SÜLÜN Cafer-i Sâdık (r.a.) demiştir ki Rüyada Sülün görmek, beş vech ile tâbir olunur
a) Güzel yüzlü ve güzel sözlü cevze,
b) Hasna ve müstesna ve hoş hizmetçi,
c) Okumuş, zarif ve halim evlat,
d) Güzel kelâm,
e) Kuvve-i natıkası yani konuşması güzel âlim...
 SIĞIRCIK Rüyada sığırcık kuşu görmek, yalancı, hilebaz bir arkadaşa işarettir. Cafer-i Sâdık demişlerdir ki Rüyada sığırcık kuşu görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) Erkek evlat,
b) Helal rızık,
c) Mal,
d) Hayır ve menfaat..
Bazı kere de rüyada sığırcık görmek, çok yolculuk eden ve uzaklara gidip gelen kimseye delâlet eder.
 BÜLBÜL Rüyada bülbül görmek, fasih konuşan, güzel sesli, iyi sözlü bir evlada delâlet eder. Evinde bülbül olduğunu görmek, böyle bir evlada veya böyle güzel konuşan bir arkadaşa işarettir. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada bülbül görmek, dört vech ile tâbir olunur
a) Zengin kimse,
b) Zengin ve iffetli kadın,
c) Kur'ân-ı Kerim hafızı,
d) Hayırlı evlat...
 BILDIRCIN Rüyada bıldırcın görmek, uzaktan hâsıl olacak mal ve nimete delâlet eder. Bıldırcın avladığını veya tuttuğunu görmek, hiç ümit etmediği yerden Allah'ın izniyle gelecek rızka ve nimete işarettir.
 ÜVEYK Ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki rüyada üveyk görmek, ahlâkı kötü, dini noksan ve insanlarla iyi geçinmez bir kadına delâlet eder. Rüyada bir üveyk tuttuğunu veya kendisine verildiğini görmek, öyle bir kadınla (bekâr için) evlenmeye delâlet eder. Üveyk eti yediğini görmek, rızık ve mala işarettir.
 KEKLİK Rüyada keklik görmek zevceye veya güzel bir hizmetçiye işarettir. Bir keklik tuttuğunu gören yakında evlenir. Keklik satın aldığını görmek, hizmetçi almaya alâmettir. Keklik eti yemek yeni elbise ile tâbir olunur.
 TARLA KUŞU Rüyada tarla kuşu görmek, ahmak ve aptal bir kimse ile iş yapmaya delâlet eder. Tarla kuşu tuttuğunu veya satın aldığını görmek, hastalık ile tâbir olunur.
 KUŞAK Rüyada kuşak görmek, babaya, erkek kardeşe veya amcaya işarettir. Rüyada beline kuşak bağladığını görmek, ömrün yarısına eriştiğine delâlettir. Çok kuşak görmek onları giyen kimse için, uzun ömre delâlet eder. Bazı kere kuşak çocuk ile de tâbir olunur. Bir kimsenin rüyada üzerinde bezeksiz bir kuşak bulunduğunu görmesi, şerefli, aziz ve kuvvetli bir zata intisap etmeye ve ondan hayır ve nimete nail olmaya delâlet eder. Fakir bir adamın rüyada beline kuşak bağladığını görmesi, zengin olacağına, sıkıntı ve şiddetten kurtulacağına işarettir. Devlet reisinin rüyada beline kuşak bağladığını görmesi, kuvvetinin ve devletinin
artacağına delâlet eder. Eğer görülen kuşak altın ve zinetle bezenmiş ise, onlar da devletin vali ve
idarecilerine işarettir. Kuşağın süsleri eğer demirden ise, vali yardımcılarının kuvvetli ve şiddetli olduklarına
işarettir. Yüksek makamdaki bir kimsenin rüyada gümüş kuşak bağladığını görmesi, şöhret ve mal sahibi olacağına delâlet eder. Bazı kere de rüyada kuşak görmek, kısa olursa, yarım bir ömre, uzun olursa, uzun
ömre delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kuşak kuşandığını görmesi, herkes tarafından gıpta edilecek bir
nimete ve rütbeye delâlet eder. Nablusî (rh.a.) demiştir ki - Rüyada belinde kuşak bulunduğu yerde bir yılan bulunduğunu gören kişi, beline içinde para bulunan bir kemer kuşanır. Eğer belindeki kuşak iplikten ise o kişinin ömrünün yarısı geçmiştir. Bazı kere de kuşak görmek, posta arabasına binmeye delâlet eder.
 KUŞÇU Kişinin rüyada kuşçu görmesi, hizmetçi ve köleleri satan bir adama işarettir. Bazan da kuşçu görmek, ferah ve geniş yerde toplanmaya delâlet eder. Rüyada kuş gagası görmek, ona mâlik olan kişi için, yaygın bir şöhrete delâlet eder.
 KUŞ KANADI Bir kimsenin rüyada kuş kanadı görmesi, mala ve menfaata delâlet eder. Bazı kere de çok kıymetli şeylere işarettir. Bazan da makam ve mevkiye delâlet eder. Kuş kanadı şu şekilde de tâbir olunur
a) Kılıç,
b) Bıçak,
c) Süngü,
d) Elbise,
e) Mal ve nimet.
Rüyada kuş tüyü görmek, hayır ve menfaate delâlet eder. Kirmanî demiştir ki Rüyada bir yere kuş tüyü doldurduğunu görmek, evlenmeye işarettir. Eti yenen kuşun tüyünü görmek, helal mala işarettir. Eti yenmeyen kuşun tüyü de haram mala delâlet eder.
 KUŞ DARISI Rüyada kuş darısı görmek, zorluk ve meşakkatle elde edilen mala işarettir. Kirmani demiştir ki Rüyada kuş darısı görmek, az veya çok, toplu veya dağınık, pişmiş veya çiğ olsun helal mala delâlet eder.
 KUŞ YEMİ Rüyada kuş yemi görmek, şerif bir kimse tarafından gelecek helal mala delâlet eder.
 KUŞ PİSLİĞİ Bir kimsenin rüyada kuşun kendi üzerine pislediğini görmesi, elbiseye işarettir. Bazı kere de Akbaba veya başka büyük kuşun insan üzerine pislemesi, devlet reisinin düşmesine delâlet eder.
 KUŞ TUZAĞI Bir şey ümit eden kimsenin rüyada kuş tuzağı görmesi, ümidinin meydana gelmesine işarettir. Kaçak bir adamın kuş tuzağı görmesi, yakalanmasına delâlet eder. Rüyada kuşun ağzı ile yavrusuna yem verdiğini görmek, sıkıntı ve darlığa, kötü işleri gizlemeye delâlet eder.
 KUŞ YUVASI Rüyada kuş yuvası görmek, münzevî hayat yaşayan âbid kimselerin mescidlerine işarettir.
Yine kuş yuvası, zevceye, ticarette başarıya ve menfaata delâlet eder.
 KUTU Rüyada kutu görmek, ne çeşit kutu olursa olsun, zevceye delâlet eder. Bekâr bir kızın rüyada kutu görmesi, evlen mesine ve iyi bir adama delâlet eder. Şeker ve helva dolu kutu görmek, güzel yüzlü, güzel sözlü ve tatlı dilli zevcedir. İçi biber dolu kutu ise bunun tam zıddı.
 KUVVET Nablusî demiştir ki Rüyada güçlüzlükten sonra kendisini kuvvetli hissetmek hastalığın uzamasına ve artmasına işarettir. Ancak, rüya sahibinin hayra erişmesi ve uzun bir ömre nail olması ümid edilir. Bir kimsenin rüyada çok çok kuvvetli olduğunu görmesi, onun din ve dünyasında olan kuvveti ile tâbir olunur.
 KUYRUK Kişinin rüyada kuyruk görmesi, teb'a ile tâbir edilir. Bundan dolayı rüyada kuyruğunun olduğunu görmek, halktan olan teb'aya delâlet eder.
 KUYRUKLUYILDIZ Rüyada kuyruklu yıldız görmek, talihin ve bahtın açıklığına, sevinçli habere ve servete delâlet eder.
 KUYU Bir kimsenin rüyada kuyu görmesi, hileye ve halkı aldatmaya işarettir. Cafer-i Sâdık hazretleri demiştir ki Rüyada kuyu görmek, beş vech ile tâbir olunur
a) Evlenmek,
b) Âlim,
c) Büyük ve kerim bir zat,
d) Ölüm,
e) Merk ve hile...
Bazı kere de rüyada kuyu görmek, kadın ile, suyu da kadının malı ile tâbir olunur. Rüyada bir kuyudan su içtiğini görmek, zevcesinin malı ile menfaatlenmeye işarettir. Kuyunun suyunun taştığını görmek, hanımın salâhına ve malının telef olmasına delâlete der. Ebu Saidü'l-Vaaz demiştir ki Rüyada kuyu görmek için mal ve hayırlı zevceye, kadın için de güzel ahlâk sahibi kocaya delâlet eder. Kuyunun suyu yine mal ile tâbir
olunur. Rüyada kuyunun dibine düştüğünü görmek, ölüme işarettir. Çünkü mezar da  ölü için bir kuyu mesabesindedir. Rüyada kuyuya indiğini fakat oradan gökyüzünü göremediğini görmek, mallarının
hırsız tarafından çalınacağına delâlet eder. Yolcunun bu rüyayı görmesi, yolcunun kesilmesine işarettir.
Bazan da rüyada kuyuya düştüğünü fakat kendisini çıkararak bir kimse bulamadığını görmek, kabre delâlet eder. Kirmani demiştir ki Rüyada kuyu suyu içtiğini görmek, hastalığa, kuyuya indiğini görmek de zindana delâlet eder. Kuyudan çıktığını görmek, Allah'ın izniyle ferah ve sürura ermeye ve zindandan kurtulmaya alâmettir. Rüyada zemzem kuyusunu bir mahalde görmek, o yere hayır sahibi ve salâh ehli bir kimsenin geleceğine delâlet eder. Rüyada zemzem kuyusundan su içtiğini veya abdest aldığını görmek, hayır ve
berekete ve hacca delâlet eder.
 KUYU ÇIKRIĞI Bir kimsenin rüyada kuyu çıkrığı görmesi, din ve dünya işlerinde halka yardım eden çok faydalı ve kerim bir mümine delâlet eder. Rüyada kuyudan su çekip onunla abdest aldığını ve abdestini tamamladığını görmek, üzüntü, sıkıntı, hastalık ve darlıktan kurtulmaya işarettir. Bazı kere de kuyu çıkrığı görmek, hal ve hareketlerinde çok neşeli ve sevinçli bir hizmetçiye delâlet eder. Yine bu rüya, zevce ve çok konuşan bir çocuk ile de tâbir olunur.
 KUYUMCU Kişinin rüyada kuyumcu veya işlenmiş altınları satan sarrafı görmesi, sevinç ve sürura delâlet eder. Kuyumcu görmek şu vech ile de tâbir olunur
a) Riya,
b) Yalan,
c) Hile,
d) Yaramazlık yapan kimse.
Bazı kere de rüyada kuyumcu görmek, güzel şiir söylemeye, birtakım cümleleri bir araya getirmeye, ilim, hidayet, sevinç, sürür, evlenmek ve evlada delâlet eder. Denilmiştir ki Kuyumcu, kendisinde hayır ve bereket olmayan şerli bir adamdır. Kişinin rüyada tanımadığı bir kuyumcuyu görmesi, sözü dilediği kalıba döken ve
yalan söz uyduran bir adama delâlet eder. Nablusî demiştir ki Rüyada altın ve gümüşü ateşten çıkarıp sonra yine ateşe sokup kızdırdığını gören kimsenin, yalancı olduğunu ve insanlar arasına fitne soktuğuna delâlet eder.
 KUYU TEMİZLEYİCİ İnsanın rüyada kuyu temizleyicisi görmesi, sefere ve orta halli olmaya delâlet eder.
Hasta için bu rüya, ölüm ile tâbir edilir.
 KUZGUN Rüyada kuzgun görmek, çocuğa, hizmetkâra işarettir. Kuzguna rastladığını veya mâlik olduğunu görmek, bir şehre vali olmaya delâlet eder. O kimse valiliğe ehil değilse hak olan bir söz söyler, fakat sözü tasdik edilmez. Rüyada üzerine kuzgun düştüğünü görmek, yolunun kesileceğine işarettir.
 KUZU Bilirsiniz ki, koyun bereketli ve faydalı bir hayvandır. Bu sebeple rüyada kuzu görmek, ana babasına itaat eden bir çocuk ile tâbir olunur. Hanımı hamile olan kimsenin rüyada bir kuzu bağışladığını görmesi, doğacak çocuğun erkek olacağına işarettir ve o erkek çocukla müjdelenir. Rüyada kuzu kestiğini görmek, aileden bir çocuğun ölümüne işarettir. Rüyada bütün hayvanların küçük yavrularını görmek, onlara mâlik olan kimse için üzüntü ve kederdir. Çünkü onlarin terbiyesi ve büyütülmesi güçlük ve zahmet iledir. Ancak insanların küçük kız çocukları dünyalığa delâlet eder.
 KUZU KULAĞI Rüyada kuzu kulağı görmek, hastalıklardan şifaya işarettir.
 KUZU VE OĞLAK Rüyada kuzu ve keçinin yavrusu olan oğlağı görmek, insanın çocuğuna delâlet eder. Rüyada kuzu veya oğlak keserek etini yediğini görmek, rüya sahibinin veya akraba dan bir kimsenin çocuğunun ölümüne delâlet eder. Bir kimsenin rüyada kendisine bir kuzu veya bir oğlak bağışlandığını görmesi, iyi ve temiz bir çocuğunun olacağına alâmettir.
 KÜÇÜK DÜKKAN Rüyada kendi evinin kapısında küçük bir dükkan görmek, o evin hanımına delâlet eder. Bazı kere de, bu rüya, hanımın dost ve arkadaşlarına işarettir. Rüyada bir dükkan üzerinde oturduğunu görmek, eğer ehilse velayete, şeref ve rütbeye delâlet eder. Bazı kere de dükkan görmek, ana babaya delâlet eder. Çünkü ana baba, insanın varlığına ve yaşamasına sebeptir. Bekâr bir adamın rüyada dükkanının hoş ve güzel koktuğunu görmesi, temiz ve pak bir hanımla evlenmeye delâlet eder.
 KÜÇÜK ÇOCUKLAR Rüyada kendisine küçük, sevimli ve güzel yüzlü bir erkek çocuğun geldiğini görmek, iki veçhe ile tâbir olunur
a) Melek,
b) Müjde.
Rüyada kendisini kundakta bağlı küçük çocuk olmuş görmek, dört şekilde tâbir olunur
a) Malın elden gitmesi,
Bir kimsenin rüyada devamlı su içinde bulunan kuşu görmesi, geçimi su üzerinde olan adama veya takva sahibi kimseye ve temizliğe delâlet eder. Rüyada yırtıcı ve paralayıcı büyük kuşu görmek, yabanî canavara ve yerdeki zehirli haşerelere işarettir. Yine yaralayıcı ve fakat insanlar tarafından terbiye edilmiş bir kuşu görmek, izzete, devlete, şerefe ve faydalı rızka delâlet eder. Rüyada şerri olmayan sadece hayrı olan bir kuşu görmek, korkudan emin olmaya, helal rızka ve elbiselere delâlet eder.
 KÜÇÜK SİNEK Rüyada insanların kulaklarına giren küçük sinekleri görmek, halkın başında olan adam bir düşmana işarettir.
 KÜÇÜK TEPE Rüyada küçük tepe görmek, dört veçhe ile tâbir olunur
a) İzzet,
b) Hürmet,
c) Rif at,
d) Şan sahibi olmak.
Rüyada yüksek ve düz bir yerde küçük bir tepe görmek, gördüğü düz yerin büyüklüğü miktarmca, dünya genişliğine erişmeye işarettir. Bir kimsenin rüyada kendisini yüksek bir tepe üzerinde görmesi, saltanat ve reisliğe, malın artmasına, rütbe ve şerefli olmasına delâlet eder. Yine rüyada çamurdan küçük bir tepe üzerinde olduğunu görmek, mülk ve saltanata delâlet eder. İnsanlar topraktan yaratıldıkları cihetle, yer, insana delâlet ettiği için her yüksek tepe ve yerler, neseb, ilim, mal ve saltanat cihetiyle, şöhreti ve medhi diğer
insanlardan yüce olan kimseye alâmettir. Rüyada bir tepe veya yüksek bir yer üzerinde durup oraya raptedildiğini görmek, makamın yüksekliğine ve işin güzelliğine delâlet eder. Bazı kere de yüksek yerler, güzel eve, yüksek mertebeye ve güzel bineğe işarettir. Rüyada evlenmeyi arzu eden bir kişinin yüksek bir tepe veya yüksek bir yerde bir şey üzerinde olduğunu görmesi, zengin, şerefli ve medhe lâyık bir hanımla evlenmeye
delâlet eder. Hasta adamın rüyada yüksek bir tepe üzerinde olduğunu ve altında da insanlar bulunduğunu görmesi, onun tabutuna ve mezarına işarettir. Rüyada yüksek bir mekânda halka hitap ettiğini veya ezan okuduğunu görmek, mülke ve saltanata delâlet eder. Yine bu rüya, hâkimlik, fetva, ezan ve hitabet gibi şöhret veren ve halkın şereflilerinin ve keremlilerinin bulundukları bir makama delâlet eder. Rüyada yüksek ve düz arazisi olan bir tepe görmek, o düzlük arazinin genişliği nisbetinde insanlar arasında şöhreti ve namı yaygın bir kişiye delâlet eder.
 KÜF Rüyada küf görmek, nice zaman kendisiyle görüşülmeyen bir arkadaşla buluşmaya delâlet eder.
 KÜFFAR Rüyada kendi evine bir müşrik girdiğini ve fenalık etmek istediğini görmek, azılı ve hain düşmanlara delâlet eder. Rüyada bir kâfirin eline esir düştüğünü görmek, üzüntü, keder, gam ve şiddete işarettir. Bir kâfiri esir aldığını görmek, üzüntü ve kederden halâs olmaya delâlet eder.
 KÜFÜR Nablusî demiştirki Rüyada Allahu Teâlâ'nın nimetlerini inkâr zenginliğe işarettir. Küfür, kurtuluşu olmayan ve ilâsı bulunmayan bir illettir. Küfür, zulümdür. Bundan dolayı rüyada kâfir olduğunu gören kimse, zevk ve sefaya düşkün ve halka zulmeder.' Şunu da biz ilave edelim ki, kâfir evvelâ kendi nefsine zulmetmiştir. Çünkü kendisini yaratan ve nimetleriyle rızıklandıran Rabbini tanımamak, cehenneme razı olmaktır. Bu ise, kişinin kendi nefsine bile bile zulümdür. Ekseri zenginlerin ne halde olduğu da aşikârdır. Zevk, sefa, har vurup harman savurmak ve öteleri hiç düşünmemek. İşte ahmaklık budur. Ve yukarıdaki rüyanın tâbiri böyle anlaşılmalıdır. Bir kimsenin rüyada kendisini zevk ve sefaya düşmüş görmesi, dinin bozukluğuna işarettir ve onun itikadı bozulur. Rüyada sapıklığa düştüğünü görmek, hataya düşmeye delâlet eder. Denilmiştir ki Küfür, hakkı inkâr etmektir. Ve yine küfür, ihsanda bulunan kimsenin nimetini veya sözünü inkâr etmektir. Bazı kere de rüyada küfür, dinde fitneye düşmeye ve adam öldürmeye delâlet eder.
 KÜKÜRT Kişinin rüyada kükürt görmesi, fazla yalancı ve sözünde durmayan bir adama delâlet eder. Çünkü kükürt gümüşle karıştığı zaman, gümüşün rengini değiştirir. Kükürt kötü koktuğu için de haram mal ile tâbir olunur. Rüyada kükürt ve kibritle aydınlık olması için mum, kandil veya herhangi bir şey yaktığını ve alevlendirdiğini görmek, hidayet ve menfaata, üzüntü ve kederin itmesine delâlet eder.
 KÜL Rüyada ateş külü görmek, haram mal ile tâbir olunur. Bazı kere de kül görmek, üzüntüye, göz ağrısına, hidayetten sonra sapıklığa delâlet eder. Bir kimsenin rüyada küle rastladığını veya onu yüklendiğini yahut topladığını görmesi, faydasız olan batıl söz ve ilmi toplamaya işarettir. Rüyada fırınlardan toplanan külü görmek, sadakadan biriktirilen mala veya faydası olmayan boş söze elâmettir.
 KÜLAH Rüyada kendisine bir külah verildiğini görmek, uzak bir sefer ile tâbir olunur ve o kimse bir yolculuğa çıkar. Yine külah görmek, reislik veya yolculuğa yahut bekâr için evlenmeye veya hizmetçiye delâlet eder.
Rüyada başına güzel bir külah geçirdiğini gören kimse, izzet ve devlete erişir. Uyanıkken giydiği külah ve takkelerden birisini rüyada görmek, rüya sahibinin fevkinde olan âmirine veya baba, amca, ya da âlim bir kimseye delâlet eder. Rüyada külahının başından düştüğünü görmek, âmirden ayrılmaya veya işinden
azledilmeye delâlet eder. Rüyada külahını tersine giydiğini görmek, memurlar için, âmirinin ona kızmasına ve
öfkelenmesine işarettir. Rüyada başına giydiği külahın salih kimselerin giydiği külahlardan olduğunu görmek,
rüya sahibinin salihlere benzemesine ve onların eserlerini okumasına delâlet eder. Bekâr bir kadının rüyada başında takke olduğunu görmesi, evleneceğine işarettir. Hamile kadının görmesi, erkek bir çocuğa delâlet eder. Çünkü külahı erkekler giyer. Bazı kere takke ve külah görmek, takva ve veraya da işarettir. Rüyada başında samurdan veya tilki ve sincap derisinden bir takke olduğunu görmek, rüya sahibi tüccar ise, pis şeyler ile ticaret yaptığına delâlet eder. Âmir ise, zalimlik ile tâbir olunur.
 KÜLAHÇI Rüyada külah ve takke yapan veya satan kimseyi görmek, halkın giydiği külahların değer ve miktarmca riyaset sahibi bir zata işarettir.
 KÜLHAN Kişinin rüyada hamam külhanı görmesi, üzüntü, keder, sıkıntı ve şüphelere alâmettir. Rüyada alçı ve kireç ocağını görmek "Çünkü taşın öylesi vardır ki, ondan ırmaklar kaynar, öylesi vardır ki, yarılıp ondan su
fışkırır, öylesi de vardır ki, Allah korkusuyla yukarıdan aşağı düşer." (Bakara 57) mealindeki âyetin gereğince âlimleri kötülemeye, onlara tariz yapmakla meşgul olmaya ve onlar hakkında kötü söz  öylemeye işaretler.
Rüyada kiremit ocağı görmek, haddi tecavüz, zulüm ve küfre delâlet eder. Zira kiremit ocağı Firavunların icat ettikleri bir şeydir. Bazı kere de hamam külhanı görmek, cehennem ve cehennem ehline, zindana ve
zindandaki hapislere delâlet eder.
 KÜLHANBEYİ Rüyada külhanbeyi görmek, şecaate, cesur bir kimse ile arkadaşlığa ve doğru söze delâlet eder.
 KÜLÜNK Rüyada külünk görmek, iyi ve güzel şeylere, kalbin kuvvet bulmasına ve mala delâlet eder.
 KÜMES Rüyada tavuklara mahsus kümes görmek, berekete, eve, sevinç ve feraha delâlet eder. İçi civcivlerle dolu kümes görmek, iyi bir kadınla evliliğe, hayırlı bir hizmetçiye ve rızka delâlet eder.
KÜRDAN Rüyada kürdan görmek, helâl rızka, temizliğe, tevbe ve istiğfara ve hatadan dönmeye delâlet eder.
Yine rüyada kürdan görmek, işçiye, çocuğa ve menfaatli bir hizmetçiye işarettir.
 KÜRDANCI Rüyada kürdancıyı görmek, rüya sahibinin malını yiyen ve malına noksanlık getiren hane halkına delâlet eder. Çünkü kürdan yürüdüğü zaman süpürge gibidir. Dişler o kişinin ehl-i beytidir. Dişleri temizlemek de malı temizlemektir. Bazan da kürdancıyı görmek, hastalıklardan şifaya ve sünnet-i seniyyeye tâbi olmaya
delâlet eder.
 KÜREK Rüyada kürek görmek, faydalı ve menfaatli kimselere delâlet eder. Çünkü insan kürekle birçok işini görür ve ondan faydalanır. Rüyada yeni bir kayık küreği aldığını görmek, işlerinde kendisine yardım edecek bir
dosta delâlet eder.
 KÜREK KEMİĞİ Rüyada kürek kemiği görmek, kadın ile tâbir olunur. Bazan da kürek kemikleri, kuvvet ve kudrete işarettir. Rüyada kendi omuzunda ağır bir yük olduğunu ve onu taşımaktan âciz kaldığını, ona
kuvveti yetmediğini görmek, rüya sahibinin birçok günah işlediğine delâlet eder.
 KÜRK Bir kimsenin rüyada kış mevsiminde kürk giydiğini görmesi, hayır isabet edeceğine, fakirlik ve ihtiyacını onunla gidereceğine delâlet eder. Çünkü fakirlik soğuk gibidir. İnsanı soğuktan muhafaza eden kürk, bu sebeple menfaata delâlet eder. Rüyada kürk görmek beş veçhe ile de tâbir edilmiştir
a) Refah,
b) Zenginlik,
c) Helal kazanç,
d) Rütbe ve makam,
e) Bekar için evlilik.
Rüyada ve yaz gününde kürk giydiğini görmek, üzüntü ve keder içinde gelecek menfaata ve hayra delâlet eder. Tilki derisinden kürk görmek, hilekâr ve dubaracı bir kimseye delâlet eder. Çünkü tilki hayvanların en kurnazıdır. Kaplan derisinden kürk görmek, zalim kimselere işarettir. Rüyada koyun derisinden mamul kürk görmek, şerefli ve iti-mad edilecek bir kimseye delâlet eder. Sincap derisinden yapılan kürk, izzet, böbürlenmek, gurur ve ' dinsizlikle beraber rütbeye de işarettir. Rüyada bir kürkü veya bir keten bezini düzenlediğini görmek, hiç ümit edilmeyen yerden bir şeyin gelmesine delâlet eder.
 KÜRKÇÜ Rüyada ve yaz mevsiminde kürkçüyü görmek, üzüntü, keder ve hastalıklara delâlet eder. Çünkü kürk yaz mevsiminde giyilmez. Bu rüyanın kış mevsiminde görülmesi, sıhhat, afiyet, şenlik, üzüntü ve kederden kurtulmaya alâmettir. Kürkçü görmek, bazı kere de helâl kazanca ve rızka delâlet eder.
 KÜRSÜ Bir kimsenin rüyada kürsü görmesi, devlet başkanı tarafından meydana gelecek yüceliğe veya kadına delâlet eder. Rüyada demirden kürsü görmek, kuvvet ve yardımcıya işarettir. Ağaç kürsü, nifakla
beraber az bir kuvvete ve yardımcıya işarettir. Kürsü rüyası şu şekilde de tâbir edilmiştir
a) İzzet ve yücelik,
b) Zevce,
c) Evlat,
d) Yüksek evler,
e) Çok mal,
f) Elbise..
Âlim ve fazıl bir kimsenin rüyada göklerin üzerindeki kürsüyü görmesi, derecesinin yükselmesine ve yüksek rütbelere delâlet eder. Rüyada bir kürsü üzerinde oturduğunu görmek, bir kimsenin velisi veya varisi olmaya
delâlet eder. Eğer hüner sahibi bir kişi ise kendisine bir memuriyet verilir ve o makamda yükselir. Rüyada üzerinde elbise olan bir kürsü yahut sedir üstünde oturduğunu görmek, büyük bir ilme, acil bir hayra, çabucak yapılan bir iyiliğe, izzet ve rütbeye delâlet eder. Hamile bir kadının rüyada kürsü üzerinde oturduğunu görmesi, doğum yaparken ebenin üzerine oturacağı sandalyeye işarettir. Yine kürsü üzerinde oturmak, oturan kimse için kürsünün kıymeti, güzelliği, yüksekliği ve yeniliği nisbetinde ahiretçe kurtuluş ve felaha delâlet eder.
Rüyada bir kürsüye rastladığını ve üzerine oturduğunu görmek, saltanata veya kürsünün kıymet ve şekline göre bir kadınla evlenmeye alâmettir. Rüyada kürsünün kırılıp parçalandığını görmek, rüya sahibinin veya zevcesinin ölümüne işarettir. Bazı kere de rüyada kürsü görmek, hamile kadın için sıkıntıdan kurtulmaya, bekâr için evlenmeye ve evli için de çocuğa delâlet eder.
 KÜP Rüyada küp görmek, zina eden kadın ile tâbir olunur. Her küpün tâbiri onun kıymetine göre yapılır.
Rüyada şarap küpü görmek, hazineye delâlet eder. içinde su bulunduğu halde bir evin içindeki küp, zengin ve kederli bir kadına işarettir. Rüyada, yol üzerinde yapılmış su küpü görmek, Allah yolunda çok infakta bulunan bir kimseye delâlet eder. İçinde sirke bulunan küp görmek, takva ve vera sahibi bir adama işarettir. Bazı kere de küp, evin idarecisine, onun mahzen ve dükkanına ve hamile zevcesine delâlet eder. Toprağa gömülmüş bir küp görmek, görülmemiş derecede ele geçecek bir servete ve mirasa delâlet eder.
 KÜPE Cafer-i Sâdık hazretleri demişlerdir ki Rüyada küpe görmek, dört veçhe ile tâbir olunur
a) Zinet ve ziyade ilim,
b) Kur'ân-ı kerim'i öğrenmek,
c) Şeref ve makam,
d) Talak sebebiyle hüzün ve gam.
Rüyada kulaklarında gümüş küpeler görmek, Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemeye delâlet eder. Yine rüyada kulağındaki küpelerin her birinde inciler olduğunu görmek, Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemeye delâlet eder.
Yine rüyada kulağındaki küpelerin her birinde inciler olduğunu görmek, Kur'ân-ı Kerim'i ve din ilimlerini hıfzetmeye, hayır ve berekete delâlet eder. Rüyada kulağında gümüş küpe gören hamile kadın erkek çocuk doğurur. Bir kimsenin rüyada hanımının veya hizmetçisinin kulağında küpe görmesi, ticarete işarettir ve o kişi işinden kazançlı çıkar. Yukarıda da ifade edildiği gibi, rüyada kulaklarında incili küpe görmek, dünya
bezeklerinden güzellik ve mala ve güzel bir sesle Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemeye delâlet eder. Rüyada erkek çocuğun kulağında küpe görmek, süs ve zinete işarettir. Bekâr bir kız küpelerden birini görse, bu rüya, onun evlenmesine delâlet eder. Hamile bir kadının kulağında küpe görmesi, karnındaki çocuğun erkek olduğuna
alâmettir. Eğer küpe gümüşten ise, onun çocuğu Kur'ân'ın yarısını ezberlemeye muvaffak olur. Eğer altından olursa Kur'ân'ın tamamını ezberler. Küpe incisiz ise, o çocuk sesle şarkı ve türkü çağırır. Nablusî (rh.a.) demiştir ki Rüyada buluğ çağına girmiş çocuk ve erkeklerin kulağında küpe görmek, makbul değildir. Çünkü onlar için küpe takmak ayıptır ve onlara inecek kötü bir şeye veya akıl noksanlığına delâlet eder. Rüyada kendi kulağında küpe görmek, güzel, ahenkli şeyleri dinlemeyi sevmeye işarettir. Yine kulağında birçok küpeler olduğunu görmek, Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemeye, halk içinde şeref ve itibar göreceği bir ilme delâlet eder.
Bazı kere de küpe, nasihata ve güzel öğütlere delâlet eder. Çünkü bu sözüm kulağına küpe olsun derler.
Küpe, kadın için kocasına, küpenin salkımları da çocuklarına işarettir. Rüyada hanımının veya hizmetçisinin kulağında salkımla süslü küpeler görmek, ele geçecek mala, menfaat ve hayıra delâlet eder. Küpe, erkek için ilmen çok yüksek derecelere de alâmettir.
 Yağmıştır bu âlemde çoğunun bahtına kar, Rüya bu, kimine mâh, kimine zühre çıkar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder